Eposta
Şifre
Şifremi Unuttum ?

Mevzuat Detay

24.02.2011 tarih ve 008114 sayılı 2011/06 nolu

        Sayı  : B.12.0.KKG.0.19.01-584                                                               

        Konu: Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve

           Hayvan Hareketleri Kontrolü

                                                                                                                                                                    

 

24/02/2011 * 008114

GENELGE NO /2011- 06

 

 

Fransa’da 250 yıl önce ilk veteriner okulunun açılışı ile başlayan veteriner hekimlik eğitimi sonrasında, veteriner hekimler, hayvan biyolojisi ve patolojisi üzerinde yaptıkları çalışmalarla, insan hekimliğinin gelişmesine de büyük katkılarda bulunmuştur.

Yıllardır sürdürülen veteriner ve insan tıbbı konusunda yapılan araştırmalar sonucu elde edilen teknolojiler sağlık sorunlarının çözümüne önemli katkılar sağlamış, hastalıklarla mücadelede beşeri ve veteriner hekimlerin birlikte çalışmalarının gerekliliğini ortaya koymuştur.

Özellikle son yıllarda ortaya çıkan ve zoonoz olan Kuş Gribi, Domuz Gribi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Batı Nil virüsü, SARS gibi hastalıkların yanında yine zoonoz olan Tüberküloz, Bruselloz ve Kuduz vakalarının artış göstermesi, insan ve hayvan sağlığını korumayı amaçlayan her iki disiplinin “Tek Sağlık Konsepti” altında birlikte çalışmasını zorunlu kılmaktadır. Bu noktada veteriner hekimlere hayvan sağlığının korunması ve refahının geliştirilmesi yanında, zoonoz hastalıkların önlenmesi, gıda kalitesi ve güvenliğinin sağlanması gibi önemli görevler düşmektedir. Hayvan sağlığının güvence altına alınamadığı bir ortamda insan sağlığını, gıda güvenilirliğini ve sürdürülebilir gıda güvenliğini temin etmek mümkün değildir. Tüm bunlar veteriner hekimliğin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Hayvan sağlığının temini ve gıda güvenilirliğinin sürdürülebilmesi için yapılması gereken tüm çalışmalara Bakanlığımızca ayrı bir önem verilmekte, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınabilmesi, eradikasyonunun sağlanması amacıyla, hem ulusal hem de uluslararası projeler yürütülmektedir.  Bu çerçevede Türkiye’de Şap Hastalığının Kontrolü Projesi, Türkiye’de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi, Kuş Gribi ve İnsana Tesir Eden Salgına Hazırlık ve Müdahale Projesi, Koyun ve Keçilerin Küpelenmesi ve Aşılanması Projesi gibi uluslararası ve Hayvan Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Projesi, Hastalıktan Ari İşletmelerin Desteklenmesi Projesi gibi ulusal birçok proje yürütülmektedir.

            Sürdürülen projelerle hayvan sağlığına yeni bir yaklaşım oluşacak, kurumsal etki ve kapasite güçlenecek, hastalıklara daha etkin ve hızlı müdahale edebilecek idari ve teknik yapıya erişilecektir.

Bulaşıcı hayvan hastalıkların yayılmasının önlenmesi, kontrol altına alınabilmesi ve hastalıklarla mücadelede etkinliğin artırılabilmesi için hayvan hareketlerinin kontrol edilmesi, bu nedenle de hayvanların ve işletmelerin kayıt altına alınması, hayvan pazarlarının ve mezbahaların ruhsatlandırılması, bu yerler dışında hayvan satışı ve kesiminin yapılmamasının sağlanması büyük önem taşımaktadır.

Hastalıklarla mücadele başarıya erişmek için gerekli olan bir başka zorunlulukta kesin ve hızlı teşhistir. Bu kapsamda Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitülerimizin, yaptığı teşhisler yönünden uluslararası akreditasyonunun sağlanması, ürettiği aşı ve biyolojik maddeler yönünden de uluslararası kabul gören kurumlar haline dönüştürülmesi için Bakanlığımızca çalışmalar yapılmaktadır.   

Bilindiği üzere hayvan hastalıkları ve zararlılarıyla mücadele kapsamında yapılan çalışmaların başarıya ulaşması için tüm paydaşların yapılan faaliyetlere inanması ve aktif katılımı gerekmektedir. Bu nedenle, veteriner hekim ve yardımcı sağlık personelinin, fiilen yaptığı mücadele çalışmalarının yanında, konu paydaşı olan hayvan yetiştiricilerini, sivil toplum örgütlerini, politikacıları, medya mensuplarını v.b. farkındalığı arttırmak için konunun önemi hakkında bilgilendirmeleri gerekmektedir. Bu bilgilendirmeler Bakanlığımızın her kademedeki çalışanları tarafından mümkün olan her yerde gerçekleştirilmelidir. Ancak tüm paydaşların hayvan sağlığı politikalarına gerekli desteği vermeleri ve katılımları ile hedeflere ulaşılabilir.

Bu çerçevede, hayvan sağlığını ve dolayısı ile halk sağlığını korumak için, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince belirlenmiş olan ihbarı mecburi hastalıklar ve diğer hastalıklarla mücadele kapsamında Bakanlıkça belirlenmiş 2011 yılı mücadele programı aşağıda belirtilmektedir.

Dünya'da ilk Veteriner Okulunun Fransa'nın Lyon kentinde kuruluşunun ve karşılaştırmalı biyopatolojinin ortaya çıkışının 250 nci yılı olan 2011 yılının “Dünya Veteriner Hekimliği Yılı” olarak kutlanacağı bu yılda Bakanlığımız tüm veteriner sağlık personeli program hedeflerine ulaşabilmek için mevcut olan tüm imkanları kullanacaktır.

 

 

A-GENEL PRENSİPLER

 

1.        5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu yayımlanmış ve yürürlüğe girmiş olmakla birlikte, uygulamalara yönelik ikincil mevzuat henüz yayımlanmamıştır. Bakanlığımızca ikincil mevzuat (yönetmelik) yayımlanana kadar 3285 sayılı Kanun gereği yayımlanmış yönetmeliklerin uygulanmasına devam edilecektir.

2.        22 Ocak 2011 tarih ve 27823 sayılı resmi gazetede yayımlanan İhbarı Mecburi Hayvan Hastalıkları ve Bildirimine İlişkin Yönetmelikte belirlenen İhbarı Mecburi Hastalıklar Listesinde (EK-1) yer alan hastalıklarla ilgili ihbarlar en hızlı şekilde ve titizlikle değerlendirilecektir.

3.        Bakanlar Kurulunca, 5996 sayılı Kanun gereği belirlenmesi gereken tazminatlı hastalıklar ve tazminat oranları tespit edilene ve Bakanlığımızca bunlar arasından tazminat ödenecek hastalıklar belirlenene kadar, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliği’nde yer alan tazminatlı hastalıklar ve tazminat ödenmesine dair hükümler uygulanacaktır. Ancak 5996 sayılı Kanunda açıkça belirtilmiş olan Yerel Kıymet Takdir Komisyonunun teşkili ile aşı ve serum uygulaması nedeniyle ölen hayvanlara ait hükümler uygulanacak, hastalık nedeniyle imha edilen hayvansal ürünler, yem, madde ve malzeme bedelleri, imha, nakliye ve dezenfekiyon masrafları, mezbahalarda tespit edilen tazminatlı hastalıklar için tazminat ödenmesine dair hükümler uygulama Yönetmeliği yayımlanana kadar uygulanmayacaktır.

4.        5996 sayılı Kanun gereği Yerel Kıymet Takdir Komisyonu, bir Bakanlık temsilcisi, mahallin mülkî idare amirinin belirlediği bir üye ile hayvan sahibinin konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcileri arasından seçeceği bir üye olmak üzere üç kişiden oluşturulacaktır. Komisyonda görev alacak Bakanlık temsilcisi resmi veteriner hekim olacaktır. Mahallin en büyük mülki amirinin belirleyeceği kişinin, hastalık nedeniyle kurulmuş olan hayvan sağlık zabıtası komisyonu üyelerinden birinin olması Bakanlığımızca uygun görülmektedir. Hayvan sahibinin seçeceği bilirkişi ile ilgili olarak, il/ilçe müdürlükleri bölgelerinde kurulu hayvancılıkla ilgili tüm sivil toplum örgütlerinden söz konusu komisyonda görev almak üzere temsilci bildirmelerini isteyecek, üye listesi oluşturacak ve liste hayvan sahibine temsilcisini seçmek üzere tebliğ edilecektir. Komisyon mahallin en büyük mülki amirinin onayı ile kurulacaktır.   

5.        Kurumlar arasında etkin koordinasyon ve işbirliği içerisinde hayvan sağlığını korumak, salgın ve bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele etmek, ülke içindeki hayvan hareketleri ile hayvan ve hayvansal ürünlerin sevkine dair tedbirleri almak ve uygulatmak üzere il, ilçe, belde ve köylerde hayvan sağlık zabıtası komisyonları kurulacaktır. Bu çerçevede;

·   İl hayvan sağlık zabıtası komisyonu; Vali veya görevlendireceği vali yardımcısı başkanlığında belediye başkanı, ticaret ve ziraat odaları başkanları, il sağlık müdürü, il jandarma komutanı, bakanlık il müdürü, hayvan sağlığı şube müdürü, bir il daimi encümen üyesi ve ticaret borsası bulunan illerde ticaret borsası başkanından,

·   İlçe hayvan sağlık zabıtası komisyonu; Kaymakam başkanlığında belediye başkanı, ilçe jandarma komutanı, sağlık grup başkanı, Bakanlık ilçe müdürü, resmi veteriner hekim ve ziraat odası başkanından,

·   Belde hayvan sağlık zabıtası komisyonu; Resmi veteriner hekim başkanlığında, Belde Belediye Başkanı ve mahalle muhtarlarından,

·   Köy hayvan sağlık zabıtası komisyonu; Resmi veteriner hekim başkanlığında köy muhtarı, ihtiyar heyeti ve köyün bekçi veya korucusundan,

teşekkül ettirilecektir.

6.        Hayvan hastalıklarının tespiti amacıyla yapılan sağlık taramaları aksatılmadan ve hassasiyetle sürdürülecektir. Şüpheli hayvan ölümlerinin duyulması veya mahiyeti belirlenemeyen hayvan hastalıklarının çıkması halinde erken uyarı ve erken müdahale prensiplerinin uygulanması için İl Müdürlüklerince; bağlı bulundukları Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü veya konu ile ilgili enstitüsü müdürlüklerinden derhal uzman talebinde bulunulacak, durum gecikmeksizin Bakanlığa bildirilecektir. Basın gündeminde yer alan veya alma ihtimali bulunan hastalıklarla ilgili detaylı rapor hazırlanacaktır.

7.        Çok bulaşıcı, sosyo-ekonomik yönden ve halk sağlığı açısından önem arz eden hastalıkların mihrak takibi ve epidemiyolojik araştırması Hayvan Sağlığı Şube Müdürlerince koordine edilecektir. Gerekli durumlarda Hayvan Sağlığı Şube Müdürleri de mihrak yerine giderek hastalıkla ilgili uygulamaları gözden geçirecek ve sonucu Bakanlığa raporla bildirecektir.

8.        Epidemiyolojik değerlendirmelerin daha sağlıklı yapılabilmesi için hastalık mihraklarında, hastalığın bulaşma yolu ve şekli (filyasyon) gerçek anlamda anlaşılıncaya kadar çalışmalar sürdürülerek, bulaş kaynağı tespit edilecek ve gerekli önlemler alınarak Bakanlığa en seri şekilde bilgi verilecektir.

9.        Hayvanların sağlıklı ortamlarda pazarlanması için, hayvan pazarlarının sağlık ve sanitasyon önlemleri ve kontrolleri aksatılmayacaktır.

10.     Hayvan hastalıklarıyla mücadele ve hastalıkların izlenmesi çalışmalarında önemli zincirlerden biri de kesim yerleri ve buralarda yapılan kontrollerdir. Kesim yerlerinde mutlak surette veteriner hekimler tarafından, kesim öncesi (antemortem) ve kesim sonrası (postmortem) muayenelerin daha etkin yapılması için tedbirler artırılacaktır.

11.     Sığır Tüberkülozu ya da Sığır Brusellozu hastalıkları nedeniyle şarta tabi kesilmesi gereken hayvanlar mümkünse Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğüne ait Et Kombinalarında kestirilecektir. 

12.     Zoonoz bir hastalık çıkması durumunda aynı gün İl Sağlık Müdürlükleri/İlçe Sağlık Grup Başkanlıklarına bildirimde bulunularak gerekli işbirliği ve koordinasyon sağlanacaktır. Zoonoz hastalıklarla mücadele konusunda Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatı ve yerel yönetimlerle değerlendirme ve koordineli çalışma toplantıları yapılacaktır. Alınan müşterek kararlar Bakanlığa bildirilecektir.

13.     Hastalık mihraklarında alınacak karantina tedbirlerinin yerine getirilmesinde Muhtarlık, Zabıta, Emniyet ve Jandarma teşkilatı ile işbirliği yapılacaktır.

14.     5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun 4. maddesinin sekizinci fıkrasında  “İl özel idareleri ve belediyeler, hayvan hastalıkları ile mücadele ve kontrollerde Bakanlığa yardımcı olmakla yükümlüdür”  hükmü yer almaktadır. Söz konusu Kanun hükmü kapsamında hayvan hastalıkları ile mücadele çalışmaları için İl Özel İdareleri ve Belediyelerden bütçelerinde bu hususa yer vermeleri yazılı olarak istenecektir.

15.     Hayvan hastalıkları ile mücadele çalışmaları genellikle köy bazında yapıldığından, hizmetler mesaiye bağlı kalınmaksızın uygun olan en erken saatte başlatılarak, o yerleşim merkezindeki tüm yetiştiricilere ulaşması sağlanacak, mükerrer görevlendirmeler azaltılacaktır. İl ve İlçe Müdürleri bu hususta gerekli tedbirleri alacaktır.

16.     Hastalık çıkışlarında ve aşı kampanyası dönemlerinde planlanan hedeflere ulaşmak ve hastalıkla mücadeleyi olumsuz etkilememek için, mesai mevhumu gözetmeksizin çalışılacak, görevli personele mesai konusunda İl/İlçe Müdürlüklerince gerekli esneklik sağlanacaktır. Mesai öncesi aşılama çalışmalarına gönderilen personelden, görev dönüşü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü ve İlçe Müdürünün uygun görüşü ile mesaiye devamı beklenmeyecek ve idari izin verilebilecektir.

17.     İl Müdürlükleri, çalışma takviminin başlangıcında konu ile ilgili tüm sorumluların katılımlarıyla toplantı düzenleyerek, aşılama programını kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı ilave tedbirleri alacaktır. Yıl sonunda da benzer değerlendirme toplantısı yapılacaktır. İl Müdürlüğündeki ilgili diğer şubelerin bu konuda koordineli çalışması sağlanacaktır.

18.     5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun’u kapsamında, 22 Ocak 2011 tarih ve 27823 Sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe giren “İhbarı Mecburi Hayvan Hastalıkları ve Bildirimine İlişkin Yönetmelik” gereği, Hastalık Çıkış Bildirimi ile Hastalık Sönüş Bildirimi değiştirilmiştir. Bu formlar Genelge’ de yer alan örnekleri ve ilgili açıklamalar dikkate alınarak doldurulacak ve eski formlar kullanılmayacaktır.

19.     Hastalık mahallindeki hayvan sayıları doğru olarak tespit edilecek, işletmelerde mevcut hayvanlar ile TÜRKVET kayıtlarının birbiri ile uyumlu olması sağlanacak ve yapılan aşılamalar 10 gün içerisinde sisteme girilecektir.

20.     İlçelerde çıkan hastalıklar için, Hastalık Çıkış Bildirimi ve Hastalık Sönüş Bildirimi hastalık çıkışının olduğu İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanarak aynı gün içinde TÜRKVET sistemine işlenecek ve İl Müdürlüğüne gönderilecektir. İl Müdürlüğünce TÜRKVET sisteminde bulunan hastalık verileri kontrol edilip, rapor yeniden düzenlendikten sonra posta işlemi yapılacaktır. Ziyaret kayıtları sürekli kontrol edilecek, boş veya hatalı kayıtlar düzeltilecek ve kayıtların güncel tutulması sağlanacaktır. TÜRKVET sistemine kaydı yapılmamış olan hastalık kayıtları posta ile gönderilse dahi geciktirilmiş olarak kabul edilecek ve sorumlular hakkında işlem yapılacaktır. Hastalık çıkış ve sönüş bildirimlerinin düzenlenmesi ile TÜRKVET kayıtlarında geçerli olan esaslar (EK-2a) da,  hastalık bildirimleri ve TÜRKVET kayıtlarında epidemiyolojik tanımlamalar (EK-2b) de verilmektedir. TÜRKVET üzerinde hastalık bildirimleri yapılması hakkında detaylı kılavuz (EK-3/1, EK-3/2, EK-3/3, EK-3/4, EK-3/5) de yer almaktadır. Hastalık çıkışları, sisteme kaydedilmesini takiben [email protected] adresine elektronik posta ile hastalık çıkış numarası da yazılmak suretiyle bildirilecek, asıl evrak posta ile ayrıca gönderilecektir.  TURKVET üzerine kayıt yapmak için evrakların imzalanması beklenmeyecektir. Veri girişi yapılamaması halinde çıkış veya sönüş raporları 0 312 417 82 09 nolu faksa gönderilerek giriş yapılamadığı üzerine not düşülecektir. TÜRKVET’ e girişi yapılmış ve e-posta ile bildirilmiş olan çıkış ve sönüşler ayrıca faks ile gönderilmeyecektir.

21.     Koruma ve Kontrol Uygulamaları Cetveli İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından takip eden ayın ilk haftası TÜRKVET üzerindeki “HBS / KKGM Aylık Aşı Cetveli” bölümünden girilecektir. Her İlçe Müdürlüğü kendi ilçesinin cetvelini ilgili bölüme kaydettikten sonra “Raporlar / Bilgi Raporları / Kor. Ve Kont. Uygulamaları Cetveli” bölümünden çıktısını alacak, imzalayarak İl Müdürlüğüne gönderecektir. İl Müdürlükleri merkez ilçe verilerini girecek,  tüm ilçelerin giriş yaptığından emin olduktan sonra aynı raporu sistemden il toplamı olarak alacak, imzalayarak ilçe raporları ile birlikte dosyasında muhafaza edecektir. Koruma ve Kontrol Uygulama Cetvelleri evrak olarak Genel Müdürlüğe gönderilmeyecek,  Genel Müdürlük tarafından sistem üzerinden kontrol edilecektir.

22.     Hayvanlara uygulanan aşılar “STS / Aşılama” bölümünden 10 gün içinde kaydedilecektir. Aşı kayıtlarında eksik bilgi bırakılmayacaktır. Her hayvan sahibine “Aşılama ve Serumlama Makbuzu” verilmesi zorunlu olduğundan köy bazında tek kayıt yapılmayacak, her bir işletme için ayrı kayıt yapılarak her işletme için ayrı makbuz bilgisi girilecektir. Serbest Veteriner Hekimler uyguladıkları aşıları TÜRKVET kayıt sistemine, aşının uygulanmasından sonraki 10 gün içerisinde işleyeceklerdir. Bu süre içerisinde serbest veteriner hekimlerce sisteme kayıt edilmemiş aşı uygulamaları, uygulanmamış kabul edilecek, bu aşı uygulamalarına bağlı destekleme ödemesi ya da sevk raporu tanzimi gerçekleştirilmeyecektir. Sistemde aşı kaydı için yetkisi olmayan serbest veteriner hekimlere yetki tahsisi yapılacaktır.

23.     22 Ocak 2011 tarih ve 27823 sayılı resmi gazetede yayımlanan İhbarı Mecburi Hayvan Hastalıkları ve Bildirimine İlişkin Yönetmelikte belirlenen hastalıklara karşı programlı koruyucu aşılama yapacak serbest veteriner hekimler, aşılama programlarını her yıl Aralık ayı başında bir programa bağlayarak İl/İlçe Müdürlüklerine bildirir.

24.     Hayvancılık işletmelerinde sözleşmeli veteriner hekim olarak görev yapan veteriner hekimlerin aşı uygulaması yapabilmesi için aşağıdaki hususlar aranacaktır.

a)    Kendilerini istihdam eden şahısla yaptıkları sözleşmede aşı uygulamaları yapacaklarına dair hüküm bulunmalıdır.

b)   İmzaladıkları sözleşme örneğini ve bölge ya da il veteriner hekimler odasına üye olduklarına dair belgeyi Bakanlık İl/İlçe Müdürlüklerine ibraz etmelidir.

c)    İşletmede yapacakları koruyucu aşılama ve ilaçlamayı bir programa bağlayarak her yıl Aralık ayı başında, Bakanlık İl/İlçe Müdürlüklerine bildirmelidir.

d)   Bakanlıkça Şap hastalığı ile mücadele gibi kampanya tarzında uygulanan aşılamalarda tespit edilen aşı kampanya tarihleri ile sözleşmeli veteriner hekimlerin aynı hastalığa karşı aşılama programları aynı tarihleri kapsamalıdır. Uygulanan aşılar Bakanlıkça onaylanmış ve halen sahada sirküle olan suşlara karşı bağışıklık oluşturmak üzere üretilmiş olmalıdır. 

e)    Sözleşmeli veteriner hekimler uyguladıkları aşılamaları her ayın ilk haftasında Bakanlık İl/İlçe Müdürlüklerine bildirmelidir.

f)     Sözleşmeli veteriner hekimler uyguladıkları aşılamaları TÜRKVET veri tabanına uygulamadan sonraki 10 gün içerisinde kayıt etmelidir.

g)   Sözleşmeli veteriner hekimler almış oldukları aşıları usulüne uygun olarak nakletmeli, muhafaza için işletmelerinde soğutucu bulundurmalı ve prospektüsünde yazılı şekilde saklamalı ve uygulamalı, bu hususlar da Bakanlık İl Müdürlüğünce denetlenmeli ve sonucuna göre gerekli işlem yapılmalıdır.  

25.     Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüleri, İl Kontrol Laboratuarları ve Özel Veteriner Teşhis Laboratuarlarınca teşhisi yapılan ihbarı mecburi hastalıklar Bakanlığa [email protected] adresine elektronik posta veya faks ile bildirilecek, raporun aslı posta ile gönderilecektir. Hastalığın çıktığı yerin İl Müdürlüğüne de elektronik posta veya faks ile bildirimden sonra raporun aslı posta ile ilgili yerlere gönderilecektir.

26.     TÜRKVET içerisinde yer alan Numune Takip Sistemi (NTS) 2011 yılı içerisinde uygulamaya girecektir. İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından laboratuarlara teşhis materyali gönderilmesinde NTS altında yer alan protokol kullanılacak, sonuçlar Enstitü Müdürlükleri tarafından sistem üzerinden işlenecek, sonuç raporları ayrıca posta ile de gönderilecektir. Sistemin kullanımı ile ilgili kılavuz ve ayrıntılı bilgi, sistemin devreye alınması ile gönderilecektir.

27.     Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüleri ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürlükleri gerek kendi aralarında gerekse Genel Müdürlükle haberleşmede Genel Müdürlük tarafından kendilerine tahsis edilen elektronik posta adreslerini kullanacaktır. Outlook express kurulumu hakkında Genel Müdürlüğün 0312 417 41 76 / 0092 numaralı telefonundan teknik destek verilmektedir.  Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri ve Hayvan Sağlığı Şubesi Müdürlüklerince e-posta iletişiminden sorumlu bir asil bir de yedek personel görevlendirilerek, ilgililere ait bilgileri içeren (EK-4)’ de yer alan form doldurularak her yıl Haziran ayı sonunda ve ilgili personelin her değişiminde Genel Müdürlüğümüze bildirilecektir.

28.     Aşılama ve Serumlama Makbuzu ve tutulan defterler İl Müdürlüklerince bastırılacak, Bakanlıktan talep edilmeyecektir. Aşılama ve Serumlama Makbuzlarının serbest veteriner hekimlere kıymetli evrak olarak bedeli mukabilinde verilmesi ve aşılamaların bu makbuza yazılması sağlanacaktır. 

29.     Hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadele program kitabının serbest veteriner hekimlere de dağıtılması sağlanacaktır.

30.     Mücadele programı için ve yıl içinde çıkan hastalıklara karşı alınan Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon Kararları Bakanlığa bildirilmeyip mahallinde muhafaza edilecektir. Ancak, olağanüstü durumlarda alınacak Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon Kararları Bakanlığa bildirilecektir.

31.     Hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadelede kullanılan alet ve malzemeler öncelikle İl ve İlçe Müdürlükleri imkânları ile tedarik edilecektir. Tedarik edilemeyecek ve zorunlu kullanılması gereken alet-malzeme ve veteriner sağlık ürünü talepleri Ocak-Şubat aylarında sadece Genel Müdürlüğe yapılacak, istenen malzemelerin kargo ile gönderilmesinin istenip istenmediği bildirilecektir. Genel Müdürlüğün tahsisi dışında Merkez İkmal Müdürlüğünden malzeme talep edilmeyecektir.

32.     Hastalıklar ile mücadelede kullanılmak üzere gönderilmiş olan makine, alet ve sarf malzemeleri hastalıkla mücadele amacı dışında kullanılmayacaktır. Tüm malzemeler bir depoda düzenli şekilde muhafaza edilecek, depo anahtarının kopyaları her an ulaşıma imkân verecek şekilde ilgili personellerde bulunacaktır. Makinelerin bakımları düzenli yapılacak, aşınan ve eskiyen parçaları yenilenecek, zaman zaman çalıştırılarak sürekli aktif olmaları sağlanacaktır. Makine kullanımları hayvan sağlığında görev alan tüm personele öğretilerek acil durumlarda sıkıntı oluşmasına izin verilmeyecektir. Sürekli kullanılan malzemelerden demirbaş olanları ilgili personele zimmetlenecek, sarf malzemeleri ise gerektiği kadar dağıtılarak israf edilmesi önlenecektir.

33.     Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüleri ve Şap Enstitüsü’nün sorumluluk alanları (EK-5) de belirtilmiştir. Hastalık takibi, aşılamalarda etkinlik kontrolü, sağlık taraması ve epidemiyolojik çalışma amacıyla enstitüler sorumlu olduğu illerde haberli veya habersiz olarak çalışma yapacaktır. Bu çalışmalara gerektiğinde Bakanlıktan da katılım sağlanacaktır.

34.     Veteriner Fakültesi kliniklerinde ihbarı zorunlu hastalıkların teşhisi yapıldığında, yapılan hastalık teşhis bilgileri İl Müdürlüklerine acil olarak bildirilecek, İl Müdürlükleri de gerekli önlemleri alacaktır.

35.     “Özel Veteriner Laboratuarları Yönetmeliği” ne göre Bakanlıkça ruhsatlandırılmamış Veteriner Fakülteleri laboratuarlarının hastalık bildirimleri sonrasında hastalık çıkışı yapılmayacak, ancak kordon ve karantina tedbirleri uygulanacaktır. Bu tedbirler, resmi veteriner hekimce alınan marazi maddeye istinaden, sorumlu Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü tarafından hastalık hakkında verilecek raporun sonucuna kadar sürdürülecektir. Alınan tedbirler Enstitünün hastalığı teyidi durumunda hastalık sönüşüne kadar, teyid etmemesi durumunda ise hemen kaldırılacaktır.

36.     İl ve İlçe Müdürlükleri ile serbest veteriner hekimler enstitülere marazi madde gönderirken Marazi Madde Gönderme Protokolü (EK-6) nü dolduracaktır. Enstitülere gönderilen marazi maddeler sistemin devreye alınması ile birlikte “TÜRKVET” üzerinden “NTS” menüsü kullanılarak sisteme kaydedilecektir. Tazminatlı hastalıklarda test materyalleri mutlak surette İl/İlçe Müdürlükleri kanalı ile ilgili Enstitü Müdürlüklerine gönderilecektir.

37.     Enstitülerin teşhis hizmeti kapasiteleri dikkate alınarak gerekli hallerde doğrudan referans enstitüye marazi madde gönderilebilecektir. Böyle durumlarda teşhis yapan enstitü sonuçtan bölge enstitüsüne de bilgi verecektir.

38.     Koruyucu aşılama programları hedef hayvan varlığında yeterli bağışıklığı sağlayacak seviyede ve sayıda olacak tarzda uygulanacak ve aşılama çalışmaları tüm il ve ilçelerde öngörülen tarihte (EK-7) başlatılarak belirlenen süre içerisinde bitirilecektir.

39.     5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde “Bakanlık, ihbarı mecburî bir hastalığın ortaya çıkması veya ortaya çıkma şüphesinin varlığı hâlinde, koruma ve gözetim bölgelerinin oluşturulması, hastalığın araştırılması ve hastalığın yayılmasının önlenmesi için gerekli kontrol, numune alma, teşhis ve diğer incelemeleri yapmaya, aşılama, hayvanların izole edilmesi veya itlaf ve imha edilmesi, hayvanların veya insanların hareketlerinin kısıtlanması veya yasaklanması amacıyla kordon konulması, suni tohumlama ve ıslah çalışmalarının durdurulması, hastalığın yayılmasına sebep olabilecek hayvansal ürün, yem, alet, ekipman ve bunun gibi bulaşık materyalin imhası da dâhil her türlü tedbiri almaya yetkilidir.” İfadesi yer almaktadır.

Hastalıklarla mücadelede koruyucu aşılamalar çok önemlidir. Özellikle Ülkemizde endemik olarak seyreden ve çok önemli ekonomik kayıplara neden olan Şap hastalığı ile mücadelede çift tırnaklı hayvanların tamamının aşılanması gerekmektedir. Söz konusu Kanunun 36 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tarafından alınan tedbirlere uymayanlara beşbin Türk Lirası idarî para cezası verilir denilmektedir. Bu yıl açıklanan yeniden değerleme oranında artırıldığında ise bu miktar 5.385 TL ye ulaşmaktadır. Bu nedenle aşılamanın istenen hedeflere ulaşmasının sağlanması ve yetiştiricilerin farkındalığının artırılması için İl/İlçe Müdürlüklerince eğitim faaliyetleri yanında, yetiştiricilere söz konusu Kanunun ceza hükümlerinin de hatırlatılması ve Bakanlık tarafından alınan tedbirlere uymayanlara söz konusu yaptırımların uygulanması gereklidir.

40.     Balık yetiştiricileri ile sıkı bir işbirliği kurularak hastalıklar, çiftliklerde alınması gereken koruyucu önlemler, ilaç, antiseptik, dezenfektan ve aşı kullanımı hakkında bilgilendirilecek, özellikle bilinçli aşı kullanımı teşvik edilecektir.

41.     Tek tırnaklı hayvanlara yönelik geçmiş yıllarda yürütülen projeler kapsamında başlatılan hayvanların kayıt altına alınması kimliklendirme çalışmalarına devam edilecektir. Kimlik belgelerinin veri tabanına işlenerek elektronik ortamda kayıt tutulması ile ilgili olarak; 06.06.2006 tarih ve 250.10.10.11/HHM-27-4-12582/019435 sayılı yazı kapsamında tüm kayıtların TÜRKVET bilgi sistemine aktarılması tamamlanacak ve aşağıda belirtilen esaslara uyulacaktır.

a.    İşletmelerin tanımlanması ve tescili için (EK-8) de yer alan “İşletme Tanımlanması ve Tescil Müracaat Formu”nun doldurularak İl/İlçe Müdürlüklerine müracaat edilmesi,

b.    İşletmelerin, TÜRKVET bilgi sisteminde üretilecek otomatik işletme tanımlama numarası ile tanımlanması,

c.    İl/İlçe Müdürlüklerince tek tırnaklı hayvan işletmeleri ile ilgili kayıt işlemlerinde işletme sahibi kişi “TÜRKVET” üzerinde kontrol edilerek kayıt yok ise yeni kişi kaydı yapılması,

d.    “İşletmeler ve sürüler” bölümünden işletme sahibi kişinin adına atçılık işletmesi olup olmadığının kontrol edilmesi, yok ise yeni işletme kaydı yapılarak “İşletme tipinin”  “Atçılık” olarak seçilmesi, kişinin açılan bu işletmeye sahip olarak ilişkilendirilmesi,

e.    İşletme kaydı yapıldıktan sonra “sürüler” bölümünden “yeni sürü kaydı” bölümünde sürü tipinin (at, katır, merkep) seçilerek kaydedilmesi, atçılık işletme numarası belirtilirken bundan sonra işletme numarası ile sürü numarasının birlikte (Örnek: TR060000000123-1) kullanılması,

f.     Atçılık işletmelerine daha önceden “Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği” ne göre tahsis edilmiş işletme tanımlama numarası verilmiş ise bu işletmelere ayrı bir işletme tanımlama numarası verilmeden, verilen işletme numarasının kullanılması, eğer işletme daha önce bu yönetmelik hükümlerine göre kayıt altına alınmamış ise yeni bir işletme kaydının  yapılması,

g.    Sistem tarafından verilen işletme tanımlama numarasının tek tırnaklı hayvan kimlik belgesine kaydedilmesi,

h.    Veri tabanında her işletme için aşağıda belirtilen bilgilerin bulunması;

-    Sistem tarafından otomatik olarak üretilen toplam 14 rakamdan oluşan bir tanımlama numarası,

-    İşletmenin varsa adı,

-    İşletmenin tipi,

-    İşletmenin faaliyete başlama tarihi,

-    İşletmenin ait olduğu veya işletmeden kanuni olarak sorumlu tek tırnaklı hayvan işletme sorumlusunun adı, adresi ve varsa telefon/ faks numarası,

-    Tek tırnaklı hayvan işletme sorumlusu ve işletme sahibinin T.C. kimlik numarası,

-    İşletmede bulunan tektırnaklı hayvan sayısı.

i.      Bilgilerin veri tabanına işlenmesinin yapılması, veri tabanına girişlerle ilgili görüş, öneri ve soruların [email protected] adresine elektronik posta ile bildirilmesi,

42.     İllere daha önceden gönderilen tek tırnaklı hayvan kimlik belgelerinin düzenlenmesine devam edilecektir. Söz konusu kimlik belgeleri hayvanların satılması veya sahip değiştirmesi durumunda yeni sahibi adına güncellenecektir.

43.     “Safkan Arap ve İngiliz Atlarının Soy Kütüğüne Kayıtlarına Dair Yönetmelik” hükümlerine göre damızlık olarak kullanılacak aygır ve kısraklar için “Damızlık Belgesi” düzenlenmesinde (EK-9a)’ da yer alan hususlara dikkat edilecektir. Yurt dışından ithal edilerek damızlıkta kullanılmak istenen aygır ve kısraklar için, damızlık belgesi müracaat tarihinde, uluslararası referans laboratuarda son 60 gün içerisinde gerçekleştirilmiş test sonuçlarına göre Equine Viral Arteritis, Ruam, Durin ve Salmonella Abortus Equi hastalıklarından menfi olduğu belgelenen hayvanlara sertifika tanzim edilecek, Türkiye’de yeniden test yaptırılması istenmeyecektir.  Söz konusu hastalıkların tamamı yerine bir kısmına ait test sonuçları varsa, onlar kabul edilecek, diğerleri için ulusal laboratuarda test yaptırılacak ve sonuçları menfi bulunanlara damızlık sertifikası tanzim edilecektir.

44.     Yetiştiricilerin isteği üzerine faaliyette bulunan hayvancılık işletmelerine aşağıda belirlenmiş kamu sağlığı, hayvan sağlığı ve hayvan refahı açısından minimum standartları taşımaları halinde EK-32’de yer alan “Hayvancılık İşletmesi Faaliyet Belgesi”  düzenlecektir.

·         İşletme TÜRVET bilgi sistemine kayıtlı olmalıdır.

·         Sığır, koyun ve keçi cinsi hayvanların tamamı küpelenerek TÜRKVET kayıt sisteminde kayıt altına alınmış olmalıdır.

·         İşletmenin büyüklüğüne veya kapasitesine bağlı olarak, işletmeden çıkacak olan katı ve sıvı atık, kirli su ve sıvıların toplanacağı, üzeri kapalı, sızdırmaz fosseptik çukuru bulunmalıdır.

·         İşletmede kullanılan içme ve kullanma suyu şebeke suyundan değil de kuyu, artezyen, kaynak suyu gibi bir su kaynağından getiriliyorsa su analiz raporu alınmalı ve bu analizler yılda bir kez tekrarlanmalıdır.

·         İşletme binası kontaminasyon riski taşımamalı, ahır zemini ve duvarlar kolay temizlenebilir olmalıdır.

·         İşletme binası yeterli aydınlatma ve havalandırmaya sahip olmalıdır.

·         Değişik hayvan türleri bir arada bulundurulmamalıdır.

45.     Hayvan sağlığı çalışmalarında kullanılan kayıt defterlerinin (Klinik Muayene, Aşı Serum Sarf, Koruma Kontrol Uygulamaları Kayıt, Kuduz Müşahade, Kuduz Kayıt, Ruam Kayıt gibi) düzenli olarak tutulması sağlanacaktır. Defterler Bakanlıktan talep edilmeyecek, İl Müdürlükleri tarafından bastırılacaktır. TÜRKVET veri tabanının tüm il/ilçe müdürlüklerimizce aktif olarak kullanılması gerektiğinden, söz konusu sisteme kaydedilen veriler için ayrıca kayıt defteri tutulmayacaktır.  TÜRKVET veri tabanına kayıt edilmesi gereken tüm veriler zamanında ve eksiksiz olarak işlenecektir. Kayıtların işlenmesinden ilgili personel, kontrolünden İl Müdürlüklerinde Hayvan Salığı Şube Müdürü, İlçe Müdürlüklerinde ise İlçe Müdürü sorumludur.

46.     Hayvan hareketlerinin kontrol altına alınmasında, hayvanların ve işletmelerin kayıt altına alınması, hayvan pazarlarının ve mezbahaların ruhsatlandırılması önem arz etmektedir. Hayvan pazarları, her bölgeden hayvanın bir araya geldiği ve hastalık bulaşma riskinin en üst düzeyde olduğu yerlerdir. Bu nedenle hayvan pazarlarında, Veteriner Sağlık Raporu olmayan ve pasaportları bulunmayan hayvanların alınıp satılmalarının; mezbaha ve kombinalarda ise bu hayvanların kesimlerinin engellenmesi amacıyla buralardaki denetim ve kontrollerin arttırılacaktır.

47.     Çiftlikten sofraya gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik hayvanların doğumundan ölümüne kadar izlenebilmesi amacıyla, yetiştiriciler tarafından hayvanların doğum, nakil, kesim ve ölümlerine ilişkin bilgilerin zamanında ve doğru olarak İl/İlçe Müdürlüklerine bildirilmesi, İl/İlçe Müdürlüklerince de bu bilgilerin ilgili veri tabanlarında güncellenmesi gerekmektedir. Bu nedenle yetiştiricilerimizin hayvanlarına ait bildirimleri zamanında yapmaları konusunda bilgilendirilmesi için eğitim ve yayım çalışmalarına önem verilecektir.

48.     Aşılama kampanya dönemlerinde yapılan işletme ziyaretlerinin yanı sıra, İl/İlçe Müdürlükleri tarafından kimliklendirme ve kayıt altına alma faaliyetleri kapsamında risk analizi yöntemiyle il/ilçede bulunan işletmelerin az %5’ini kapsayacak şekilde işletme denetimleri gerçekleştirilecek, bu denetimlerin sonuçları dosyasında muhafaza edilecektir.

49.     TÜRKVET veri tabanında yer alan Bakanlığımızdan ruhsatlı hayvan pazar ve borsaları ile kombina ve mezbahalara ait bilgiler güncellenmelidir. Sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanlar alım, satım veya kesim amacıyla söz konusu işletmelere veri tabanından nakil işlemi gerçekleştirildikten sonra sevk edilmelidir.

50.     Uygun şartlarda yapılmayan nakiller hayvanlarda yaralanmalara, ölümlere ve et kalitesinin düşmesine sebep olarak ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Hayvan sevkleri sırasında hayvan refahı göz önünde bulundurulmalı, hayvanların sevk edilecekleri yerlere sağlıklı, güvenli ve eziyet edilmeden varabilmelerini temin etmek amacıyla gerekli şartlar sağlanmalıdır.

51.     Yetiştiricilerimizin sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanlarını naklederken, pazara götürürken, mezbahada kestirirken veya Bakanlığımız desteklemeleri ile hizmetlerinden yararlanırken mağdur olmamaları için hayvanlarını zamanında küpeletmeleri ve hayvanlarına gerekli aşıları zamanında yaptırmaları konusunda mutlaka duyurular yapılmalıdır.

52.     Hayvancılık konusunda kullandırılacak sübvansiyonlu kredilerin amacına uygun olarak kullanılması ve aynı hayvanlar için mükerrer kredi kullanılmamasını teminen banka tarafından talep edilmesi halinde yetiştiricinin büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarına ait kulak küpe numaralarını gösteren belge / yazı TURKVET’ ten ve KKKS’ den kontrol edilerek verilecektir.

53.     Bilindiği üzere 13.06.2010 tarih ve 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 13.12.2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ancak ikincil mevzuat yürürlüğe girene kadar, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununa dayanılarak çıkartılan yönetmelik ve diğer mevzuatın 5996 sayılı Kanun’a aykırı olmayan hükümlerinin geçerli olması nedeniyle Menşe Şahadetnamesi ve Veteriner Sağlık Raporuna ilişkin uygulamalar aynı şekilde devam edecektir. 

 

B-AŞILARIN TEMİNİ, UYGULAMALARI VE PROGRAMLI AŞILAMALAR

 

1.            Şap ve kuduz hastalığına karşı mücadelede kullanılacak aşılar ile “Koyun ve Keçilerin Küpelenmesi ve Aşılanması Projesi” kapsamında uygulanacak PPR aşıları Bakanlığımızca ücretsiz gönderilecektir.

2.            Veteriner biyolojik ürünler, veteriner hekim veya yardımcı sağlık personeli tarafından uygulanır. Serbest veteriner hekimler kanunla verilmiş olan görevlerini muayenehane veya poliklinik açarak icra edebilirler. Ayrıca hayvancılık işletmeleri ile sözleşme imzalamış serbest veteriner hekimler “A-Genel Prensipler” bölümünde açıklanan usuller kapsamında çalışmalarını yapabilirler. 

3.            Bakanlıkça ücretsiz gönderilen aşıların dışında İl ve İlçe Müdürlükleri her türlü aşı ihtiyaçlarını İl Müdürlüğü döner sermayelerince temin edecektir. Döner sermayeler vergi ve harçlar dışında, karları %10’dan fazla olmayacak şekilde aşı fiyatı tespit edeceklerdir. Ayrıca dernek, vakıf v.b. yerler için ilave yapılmayacaktır. Aşı uygulaması esnasında oluşacak zorunlu aşı kayıpları İl Müdürlüğü döner sermayelerince karşılanacaktır.

4.            5996 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde veteriner tıbbi ürünlerin uygulanmasına dair hükümler belirlenmiştir. Bu çerçevede veteriner hekim ve yardımcı sağlık personeli tarafından uygulanması gereken veteriner tıbbi ürünleri, yetiştiricilere elden verenler hakkında hem 5996 sayılı Kanunun 37 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (i) bendine göre yasal işlem yapılacak, hem de disiplin yönünden değerlendirilmek üzere bağlı olduğu veteriner hekim odasına ve Bakanlığa bildirilecektir.

5.            Aşılamalarda, aşı prospektüslerinde belirtilen hususlara riayet edilecek, aşı nakillerinde bütün ilgililerce soğuk zincirin aksamaması için gerekli hassasiyet gösterilecek ve aşı zayiatının asgari düzeyde tutulması sağlanacaktır. Haklı bir gerekçesi olmadan aşılamayı ihmal eden yetkililer ve görevli elemanlar hakkında tahkikat yapılıp, ihmali görülenlere gerekli yasal işlemler yapılacaktır.

6.            Aşı üretim kurumları, İl Müdürlüklerinin talep edecekleri aşıları prospektüsleri ile birlikte aksatmadan gönderecektir.

7.            Enstitülerce ve özel üreticilerce dağıtımı yapılan aşı bilgileri aylık olarak EK-10 da yer alan formlar kullanılarak Bakanlığa bildirecektir.

8.            İl Müdürlükleri Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı ve program dışındaki aşıları, doğrudan aşı üretimi yapan Enstitülerle irtibat sağlayarak temin edeceklerdir. Attenüe canlı aşılar ısıya karşı hassas olduğundan, bu aşılar Enstitülerden tercihen elden temin edilecektir. Kurye ile temin edilemediği durumlarda ise Enstitü ile irtibata geçilerek uygun şekilde temini sağlanacaktır.

9.            İl veya İlçe Müdürlüklerinden verilen yazı olmaksızın serbest veteriner hekimlere enstitülerden Şap, Koyun-keçi vebası, Koyun-keçi çiçek, Mavidil, Şarbon ve Brucellosis aşıları verilmeyecek, bunların dışındaki aşı talepleri ise karşılanacaktır.

10.         İl Müdürlükleri Brusella aşılarını talep ederken programlı veya ücretli aşı olduğunu belirteceklerdir.

11.         İl Müdürlükleri serbest veteriner hekimlerin aşı taleplerini yerine getirmede gerekli destek ve kolaylığı sağlayacaktır. Serbest veteriner hekimler aşı ihtiyaçlarını İl Müdürlükleri döner sermayelerinden temin edebilecekleri gibi, uygulayacakları yeri bildirmek kaydıyla İl veya İlçe Müdürlüklerinden alacakları bir yazı ile doğrudan aşı üretim kurumundan da temin edebilecektir.

12.         Enstitüler, serbest veteriner hekimlere gönderdikleri aşılarla ilgili olarak; aşının adı, seri no, miktarı, gönderildiği tarih ve son kullanma tarihini kapsayan bilgileri her ay İl Müdürlüklerine ve Bakanlığa bildirecektir.

13.         Özel üretim laboratuarlarınca üretilen veya firmalarca ithal edilen aşılar serbest veteriner hekimlere faturalı olarak satılacaktır. Faturada aşının adı, seri no, miktarı, gönderildiği tarih ve son kullanma tarihi belirtilecektir.

14.         Özel üretim laboratuarları ile ithalatçı firmalar ve bunların bayileri sattıkları aşılarla ilgili olarak, serbest veteriner hekimlerin adı-soyadı, aşının adı, seri no, miktarı, gönderildiği tarih ve son kullanma tarihini kapsayan bilgileri her ay İl Müdürlüklerine gönderecektir. İl Müdürlükleri gönderilen bilgileri değerlendirerek bu aşıların nerelerde ve nasıl kullanıldığını tespit ederek kayıt altına alacaktır.

15.         5996 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde veteriner tıbbi ürünlerin toptan ve perakende satışına dair hükümler belirlenmiştir. Söz konusu maddenin 2 nci fıkrasında veteriner tıbbi ürünlerin ticaretini yapanların, alış ve satış kayıtlarını tutmaları gerektiği hüküm altına alınmıştır. Bu çerçevede faturası olmayan aşıları muayenehanesinde bulunduran serbest veteriner hekimler hakkında 5996 sayılı Kanunun 37 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (i) bendine göre yasal işlem yapılacaktır.

16.         Serbest Veteriner Hekimler tarafından özel firmalardan temin edilen aşı, ilaç vb. maddelerin hayvanlara uygulanması sonrası oluşan reaksiyonlar nedeniyle ölüm meydana gelen vakalar ivedilikle bildirilecektir.

17.         Aşılama çalışmalarında sürüye aşı yapmadan önce hayvanların genel sağlık kontrolünün yapılması aksatılmayacaktır.

18.         Aşılama sırasında kontaminasyon riskinin en az düzeye indirilmesi için, özellikle şap aşılamalarında aşı şişesinde bir uç, enjektörde ayrı bir uç kullanılmasına özen gösterilecektir. Yapılabildiği ölçüde her hayvan için tek kullanımlık enjektör veya ayrı uç kullanılması tercih edilecektir.

19.         Çiftlik hayvanlarından sığırlarda şap aşılaması ile kuduz aşılaması, Koyun ve keçilere, koyun-keçi vebası aşısı ile şap aşısı hayvanların farklı uygulama bölgelerine, ayrı ayrı enjektör kullanılmak şartı ile aynı anda yapılabilir olduğu yapılan saha çalışmalarında ortaya konmuştur. Aynı anda yapılması durumunda bu aşıların kesinlikle birbirine karıştırılmaması ve aynı bölgeden yapılmamasına dikkat edilecektir.

20.         Aşı ve veteriner biyolojik madde uygulayan serbest veteriner hekimler uyguladıkları aşı ve veteriner biyolojik ürünlerle ilgili olarak uygulama yapılan yetiştiricinin adı, ili, ilçesi, köyü, işletmesi, işletmedeki hayvan mevcudu, aşılama yapılan hayvanların varsa kulak numaraları veya işareti, yapılan aşı ve biyolojik maddenin adı, seri no'su, üretim ve son kullanma tarihi ile uygulama tarihini kapsayan tüm bilgileri kayda geçirerek kaydın bir nüshasını hayvan sahibine, bir nüshasını da her ayın ilk haftasında İl/İlçe Müdürlüğüne teslim edeceklerdir. Serbest veteriner hekimler uyguladıkları aşıları TÜRKVET kayıt sistemine aşının uygulanmasından sonraki 10 gün içerisinde işleyeceklerdir. Bu süre içerisinde serbest veteriner hekimlerce sisteme kayıt edilmemiş aşı uygulamaları, uygulanmamış kabul edilecek, bu aşı uygulamalarına bağlı destekleme ödemesi ya da sevk raporu tanzimi gerçekleştirilmeyecektir. Sisteme kayıt için yetkisi olmayan serbest veteriner hekimlere yetki tahsisi yapılacaktır.

21.         2011 yılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı henüz yayımlanmamış olmakla birlikte, Karar’da yer aldığı takdirde programlı aşılamalarda uygulayıcıların desteklenmesi işlemleri EK-12 ve EK-12a’ da yer alan hususlar kapsamında gerçekleştirilecektir. Kamuda çalışan veteriner hekimler, veteriner sağlık teknikeri/teknisyenleri ve 4/B li veteriner hekimler ile sözleşmeli veteriner hekimler, söz konusu Karar ve Tebliğ kapsamında değildir.

22.         Serbest veteriner hekimlerin destekleme kapsamında uygulayacakları aşılama programlarının uygunluğuna, ilgililerin iş kapasiteleri, programa alınan hayvan sayıları, geçmiş yıllarda uyguladığı programlı aşılama çalışmaları İl/İlçe Müdürlüğünün personel ve iş durumu da dikkate alınarak, İl Müdürlüğünce EK-12 çerçevesinde karar verilir.

 

C- DENETİM VE KONTROL

 

1.            İlaç, aşı, serum ve biyolojik maddelerin illerde kontrolü; İl ve İlçe Müdürlüklerinin yetki ve sorumluluğunda aksatılmadan yapılacaktır.

2.            Aşı ve biyolojik maddelerin hareketlerini izlemek üzere TÜRKVET veri tabanında kayıt amaçlı çalışmalar sürdürülmektedir. Veri tabanı uygun hale geldiğinde aşı ve biyolojik maddelerin hareketleri kayıt altına alınacaktır. 

3.            Hayvan Sağlığı Şube Müdürleri aşıların muhafaza edildikleri soğuk hava depoları ve buzdolaplarının kontrolünü düzenli olarak yaparak veteriner biyolojik maddelerin güvenli bir şekilde saklanması yönünde gerekli tedbirleri alacaktır. Soğuk hava depolarının periyodik ısı kontrolünün yapıldığını gösteren formlar (formlar bölümünde yer alan formata uygun olacak) hazırlanacak ve aylık olarak doldurulmuş bu formlar dosyada saklanacaktır.

4.            Veteriner Biyolojik Ürünlerin Depolanması, Taşınması ve Uygulayıcılara Pazarlanması ile İlgili Tebliğ (Tebliğ No: 2003/40) esaslarına göre, hayvan sağlığında kullanılan koruyucu ve tedavi amaçlı veteriner biyolojik ürünlerin her aşamada depolanması, dağıtımı, taşınması, pazarlanması, serbest veteriner hekim muayenehanelerinde bulunan ürünlerin seri no su ve son kullanma tarihinin faturalarda belirtilen bilgilerle uyumu, aşının muhafaza şartları gibi noktalar İl Müdürlüklerine bağlı veteriner hekimler tarafından yılda en az iki kez denetlenecektir. Denetimler gerekli durumlarda Bakanlık ve Enstitü tarafından da yapılacaktır. Bu denetimlerde tespit edilen noksanlık ve kusurların giderilmesi için kişi ve kurumlara bir ay süre tanınacaktır. Kendilerine tanınan süre içinde gereken düzeltmeleri yapmayanların depolama, bulundurma, dağıtım ve pazarlama izinleri iptal edilecek ve durum Bakanlığa resmi yazı ile bildirilecektir.

5.            Ülkemiz süt sektörünün Avrupa Birliği ülkelerine süt ve süt mamulleri ihracatı yapabilmesi için, 853/2004 EEC ve 854 EEC sayılı direktifler çerçevesinde hazırlanan 29/5/2009 tarihli 2009/24 ve 3/12/2009 tarihli 2009/38 sayılı Genelgelere uygun olduğu belirlenen süt çiftlikleri, Genelge’de yer alan “Onaylı Çiftlik Denetim Formu“ kapsamında, Hayvan Sağlığı, Ahır Hijyeni ve Sağlığı ve Sütün Kullanımdan Geri Çekilmesi, Süt Sağımında Hijyen, Bina, Ekipman ve Alet Hijyeni, Sağımda Çalışanların Hijyeni, Üretim Hijyeni, Çiğ Süt Kalitesi ve Toplanması, Suyun Kalitesi, Hayvan Beslenmesi ve Talimatlar konularında Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ile Kontrol Şube Müdürlüğünce koordineli olarak ve yılda en az 2 (iki) kez denetlenecektir.

6.            Aşı, serum, sulandırma sıvısı gibi veteriner biyolojik ürünler üretim izni olan laboratuarlarca üretilmekte veya ithal izni verilmiş firmalarca ithal edilmekte ve kalite kontrolleri uygun çıkanların satılmasına Bakanlıkça müsaade edilmektedir. Üretim veya ithal izni verilen bu ürünler periyodik aralıklarla İl Müdürlüklerine duyurulmaktadır. Denetim ve kontrollerde bu listeler de dikkate alınacaktır.

7.            Kamu ve Özel sektörün üretim ve dağıtım bilgileri incelendiğinde; özellikle serbest veteriner hekimlerce yapılan aşılamaların kayıtlara tam olarak girmediği anlaşılmaktadır. Bu nedenle serbest veteriner hekimlere denetim ve kontrollerde mücadele çalışmaları içerisindeki sorumlulukları açık olarak anlatılacaktır.

8.            Kullanılan balık aşıları ile ilaçlar konusunda bu ürünlerin dağıtıcıları ve kullanıcılarına yönelik denetim ve kontroller artırılacaktır.

9.            Kuluçkahane ve damızlık işletmeleri bulunan illerde, Kuluçkahane ve Damızlık İşletmeleri Yönetmeliği ve Uygulama Talimatı hükümlerine göre yeni kurulacak işletmelere çalışma izni,  çalışma izinli işletmelere ise sağlık sertifikası  verilmesiyle ilgili işlemler hassasiyetle yürütülecek ve işletmelerin denetimi yapılacaktır.

10.         Çalışma izni verilen Kuluçkahane ve Damızlık Kanatlı İşletmelerinin sağlık kontrollerinde faal kümes adedi dikkate alınacak ve sağlık sertifikası olmayan kümes bulundurulmayacaktır.

11.         Ulusal Kalıntı İzleme Programı kapsamında uygulanmakta olan kanatlı hayvan ve etlerine yönelik kalıntı izleme çalışmaları etkinleştirilerek devam ettirilecektir.  Bu kapsamda ticari etlik ve kanatlı hayvan çiftlikleri, süt çiftlikleri ve arı çiftlikleri 09.12.2005 tarih ve 2005/74 sayılı Genelge çerçevesinde kontrol edilerek, numuneler düzenli gönderilecek kalıntı, bulaşanlar veya kullanımı yasaklanmış maddelerin tespiti durumunda gerekli tedbirler alınacaktır.

12.         Genel Müdürlüğün 14.02.2006 tarih ve 3508-004198 sayılı 2006/10 No’lu Genelgesine göre ticari etlik ve yumurtacı kanatlı kümeslerinin en az  %10’u risk değerlendirmesi ve basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenecek ve her yıl en az belirlenen sayıda denetlenecektir.

13.         Kanatlı işletmelerinin denetimleri sırasında; denetimi yapan kişi tarafından kümeslerde görülen kayıtlar imzalanacak, kümes denetim raporu doldurulacak ve denetim sonucunda görülen eksiklikler ve kayıtlardaki uyumsuzluklar  “Kümes Denetim Raporunun”  bir nüshasıyla kümes sahibi veya işletmecisine yazılan yazı ekinde bildirilecektir.

14.         Kanatlı işletmelerinin denetimlerinde aynı çiftlikte iki veya daha fazla kümes bulunması halinde bunlara ait hayvanların küçükken bir kümeste yetiştirilmesi halinde bunların kayıtlarının bulundukları kümeste kayıt defterlerine işlenmiş olmasına ve kümeslerdeki hayvan sayısının kümes kapasitesinin üzerinde olmamasına dikkat edilecektir.

15.         Yapılan kümes denetimleri esnasında kümeslerde tutulan kayıtlar (kullanılan yem katkı, ilaç vb. kayıtlar) ile verilerin karşılıklı araştırma ile daha eleştirisel şekilde birbiriyle uyumu kontrol edilecek, birbirini tutmayan uyumsuzluklar sorgulanarak Kümes Denetim Raporuna işlenecektir.

16.         Denetimlerde uygun bulunmayan kanatlı işletmeleri Bakanlığımızca ihracat ön izni verilen kesimhane ve kombinaların tamamına ve ihracat ön izni verilen kesimhane ve kombinaların bulunduğu İl Müdürlüklerine bildirilecektir. Yapılan kümes denetimleri sırasında da kuş gribi hastalığına yönelik ticari işletmelerde yeni hazırlanan ve illere gönderilen Kuş Gribi Survey El Kitabı çerçevesinde tarama yapılacaktır.

17.         İl Müdürlükleri programa aldıkları kümes sayıları ile denetlenen kümes sayılarını (EK-13) de yer alan “Kanatlı İşletmeleri Faaliyet Raporu ile her yıl Temmuz ve Ocak aylarının 20’sine kadar faaliyetlerini 2 dönem halinde Genel Müdürlüğe bildireceklerdir.

18.         Arı sevklerinde veteriner sağlık raporu düzenlenirken kovanlar mutlak suretle muayene edilecektir.

19.         Arı İşletmeleri ve Sığır İşletmeleri 09.12.2005 tarih ve 2005/74 sayılı Genelge çerçevesinde, işletmelerde bulundurulacak olan “Veteriner Hekimin İlaç, Tavsiye, Uygulama ve Teslim Belgesi, Hayvanlara Uygulanan Veteriner İlaçları İçin Kayıt Belgesi ile Hayvan ve Hayvansal Kökenli Gıda İmha Tutanağı kontrol edilecek ve görülen belgeler “Görüldü” yazılarak denetimi yapan veteriner hekim tarafından imzalanacaktır. Denetim yapılan arı işletmeleri ve sığır işletmeleri ile ilgili sonuçlar da “Arı İşletmeleri ve Temel Petek Üretim Yerleri Faaliyet Raporu” (EK-14) ve “Sığır İşletmelerinde İlaç Kullanımı Kontrolleri” (EK-15) de yer alan formlar kullanılarak Temmuz ve Aralık aylarının 20’sine kadar Genel Müdürlüğe bildirecektir.

20.         Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar İçin Kullanılan Hayvanlarının korunmasına dair Yönetmelik ile bu yönetmeliğin uygulama talimatı çerçevesinde il müdürlükleri, bölgelerinde kuruluş veya çalışma izni almamış deney hayvanı üretici, kullanıcı veya tedarikçi kuruluşlarla irtibat kurarak izin almaları konusunda uyaracaktır. Uyarıya rağmen izin için başvuru yapmayan kuruluşlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.

21.         Çalışma izni verilmiş deney hayvanı kuruluşlarının denetimleri yılda en az bir kez yapılacak, denetimler veteriner kontrol ve araştırma enstitüleri ile il müdürlüklerinden katılan veteriner hekimlerce birlikte gerçekleştirilecektir.

22.         Deney hayvanı üretici ve tedarikçi kuruluşların bir önceki yıla ait istatistiki verileri il müdürlüklerince ekli (EK-11a ve EK-11b) formlara uygun olarak toplanacak, İl Müdürlüklerince toplanan bu bilgiler en geç Ocak ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğe gönderilecektir.

23.         Damızlık ve kuluçkahane işletmelerinin laboratuvar analizlerinde Salmonella ve Mycoplasma yönünden pozitif çıkan sonuçları Enstitü Müdürlüklerince gereği için faks ile il müdürlüğüne bilgi için de e-posta ile Genel Müdürlüğümüz [email protected]adresine bildirilecek, teyitleri ise takiben yazılı olarak gönderilecektir.

24.         İl Müdürlükleri ilin bağlı olduğu Enstitü ile koordineli olarak yapılacak program dahilinde yılda en az bir kez Veteriner Teşhis ve Analiz laboratuarlarını denetleyeceklerdir.

25.         2008/27 sayılı Özel Veteriner Laboratuarlarının Çalışmaları isimli genelgenin Ek 5’i bu Genelgenin EK-33 ile değiştirilmiştir. Bundan böyle Özel Veteriner Laboratuarları Yönetmeliği çerçevesinde Bakanlığımızdan izin alan Enstitüler ile diğer gerçek ve tüzel kişiler her ayın sonunda o aya ait teşhis faaliyetlerini ilgili forma doldurarak elektronik ortamda [email protected] adresine e-posta ile takiben de yazılı teyitlerini Genel Müdürlüğe göndermeleri gerekmektedir. Özel laboratuarlar bu bilgileri İl Müdürlükleri vasıtasıyla göndereceklerdir.

 

Ç- EĞİTİM, YAYIM, BİLGİLENDİRME VE BİLİNÇLENDİRME

 

1.         Hayvan sağlığı hizmetlerinin daha etkin ve verimli yürütülmesini sağlamak için mevzuat ve uygulamalar konusunda, İl Müdürlüklerinde görevli tüm veteriner hekimler, serbest veteriner hekimler, belediye ve özel mezbaha veteriner hekimleri, hayvan pazarı ve borsası yetkilileri, hayvan yetiştiricileri, kasap, celep ve hayvan taşımacılığı ile uğraşan kişilere yönelik olarak İl Müdürlüklerince eğitim çalışması yapılacaktır.

2.         Jandarma ve Emniyet Teşkilatları ile ilgili diğer kuruluşlara belgesiz ve kaçak hayvan hareketleri konusunda eğitim verilecek,  söz konusu kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve gerekli koordinasyon sağlanacaktır.

3.         Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüklerinde görevli veteriner hekimlerce mücadele çalışmalarının yoğunluğunun daha az olduğu dönemlerde bir program dahilinde il Müdürlüğünde görevli tüm veteriner sağlık teknikeri, veteriner sağlık teknisyeni, laborant ve benzeri yardımcı sağlık personeline yönelik eğitim çalışması yapılacak ve sonuçları Bakanlığa bildirilecektir. Benzer eğitimler ilçeler düzeyinde de yaygınlaştırılacaktır.

4.         İllerdeki Çiftçi Eğitim ve Yayım Şubesinin eğitimlerde hayvan sağlığı konusunda etkinliği artırılacaktır.

5.         Hizmet içi eğitim programı hassasiyetle takip edilecek, sonuç raporları (EK-16) da yer alan formlar kullanılarak Ocak ve Temmuz aylarının ilk haftası Genel Müdürlüğe gönderilecektir. Yapılan tüm eğitimler kayıt altına alınacak, verilen sertifika kopyaları ile katılımcı listeleri dosyalanarak muhafaza edilecektir. İl Müdürlüklerinin bir sonraki yıl için eğitim talepleri Haziran ayı sonuna kadar eğitim konusu ile ilgili Genel Müdürlüğe gönderilecektir.

6.         Eğitim ve yayım çalışmalarında görsel ve yazılı basından azami ölçüde yararlanılacaktır. Bakanlığımızca hazırlanan eğitim materyalleri vatandaşlarımızın farkındalığının artırılmasına yönelik olarak özenle hazırlanmıştır. İl/İlçe Müdürlüklerimize yayım amaçlı gönderilen tv ve radyo spotlarının, afiş, broşür ve lifletlerin hedef kitleye ulaşmasında azami gayret sarf edilecektir.

7.         Hizmet içi eğitim ihtiyacı duyulan konularla ilgili, İl Müdürlüklerince talep edilmesi halinde il genelindeki veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyenlerine mahallinde hizmet içi eğitim çalışması yapmak üzere uzman görevlendirilmesi yapılacaktır.

8.         Koyun keçi vebası hastalığının klinik ve ayırıcı teşhisi ile epidemiyolojisi konusunda enstitülerce illerde eğitim sürdürülecektir.

9.         Yetiştiricilerin arı sağlığında ruhsatsız ve veteriner hekimlerin kontrolü dışında etiket dışı ilaç kullandıkları veya ilaçları uygun zamanda kullanmadıkları bunun sonucunda da arı ürünlerinde kalıntı problemleri oluştuğu bilinmektedir. Yetiştiricilerle gerekli temas kurulacak ve eğitim çalışmaları yapılacaktır.

10.      Bal arılarının zirai mücadele ilaçlarından en az etkilenmesini sağlamak amacıyla Hayvan Sağlığı Şube Müdürlükleri, Bitki Koruma Şube Müdürlüklerinden alacakları bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele dönemlerine ait bilgileri illerinde konaklayan arıcılara aktaracaklardır.

11.      Kanatlı İşletmelerinde Yapılacak Kontrollerle ilgili kümes işletmecilerine ve kümesten sorumlu veteriner hekimlere yönelik eğitim çalışmaları yapılacaktır.

12.      Kuş gribi hastalığı ile ilgili olarak, büyük emek harcanarak hazırlanan iletişim materyallerin amacına uygun şekilde kullanılmasına özen gösterilecektir. Genel Müdürlüğümüzce düzenlenen kuş gribi eğitimlerine katılan personel aldığı eğitimi görev yerindeki diğer ilgili personele aktaracaktır.

13.      Genel Müdürlüğün Web sayfasında yer alan eğitici filmlerin yerel televizyonlarda yayınlanması için çaba sarf edilecektir.

14.      İl Müdürlükleri ve Enstitü Müdürlüklerine gönderilen genelge, kitap, broşür gibi eğitim materyallerinin ilgili tüm personele duyurulması sağlanacaktır.

15.      Çiftçilere yönelik eğitim çalışmaları yaygınlaştırılacaktır.

16.      Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği ile Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği’nin uygulanmasına yönelik olarak hayvan yetiştiricileri, kasaplar, celepler, hayvan taşımacılığı ile uğraşan kişiler, mezbaha/kombina sahipleri, hayvan pazarları ile borsa yetkilileri ve ilgili tüm diğer şahıslara eğitim verilecek, görsel ve yazılı basın yoluyla gerekli duyurular yapılarak konu ile ilgili olarak broşür ve yetiştirici mektupları hazırlanıp yetiştiricilere ulaştırılacaktır. Özellikle doğum, ölüm, kesim ile işletmeye giren ve çıkan hayvanlara ilişkin bilgilerin zamanında bildirimi konusunda yetiştiricilere eğitim verilecek, söz konusu bildirimleri yapmadıkları takdirde cezai müeyyide uygulanacağı yazılı olarak bildirilecektir. Belediye başkanları ile köy muhtarlarına, kendi yerleşim yerlerindeki hayvan varlığına dâhil olmayan hayvanlar için menşe şahadetnamesi düzenlenmemesi ve menşe şahadetnamesine nakil araçlarının plaka numaralarının yazılması konularında eğitim verilecektir.

17.      Türkvet ve KKKS’nin kullanılmasına yönelik; serbest veteriner hekimlere, birliklere, şifre tahsis edilen işletmelere, mezbaha/kombina ve hayvan pazar/borsa yetkililerine eğitim verilecektir.

18.      Yetiştiricinin bilgilendirilmesi amacı ile işletmelerindeki her türlü hayvan hareketlerini (doğum, ölüm ve nakil) ilgililere bildirmeleri, bildirimin yapılmaması halinde cezai müeyyidelerin uygulanacağı hakkında afiş ve broşür bastırılacaktır

 

D-SERBEST VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ

1.    5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 13 Haziran 2010 tarihinde yayımlanmıştır. Kanunun 11 inci maddesinde bahsedilen muayenehane/klinik, poliklinik, hayvan hastanesi, ev ve süs hayvanı satış, barınma ve eğitim yerleri hakkında çıkarılması gereken ikincil mevzuatların, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren en geç on sekiz ay içinde yürürlüğe girmesi yükümlülüğü bulunmaktadır. Muayenehane/klinik, poliklinik, hayvan hastanesi, ev ve süs hayvanı satış, barınma ve eğitim yerleri ile ilgili ikincil mevzuat çalışmaları başlamış olup, söz konusu mevzuatların yayımlanmasına kadar yürürlükteki uygulamalar devam etmektedir.

2.    5996 sayılı Kanunun 11 inci maddesi gereğince Bakanlıktan izin almakla yükümlü bulunan muayenehane/klinik, poliklinik, hayvan hastanesi, ev ve süs hayvanı satış, barınma ve eğitim yerlerinin izin almadan faaliyette bulunması halinde söz konusu Kanunun 36 ncı maddesinin ( i) fıkrasına göre işlem yapılması gerekmektedir.

3.     Veteriner Hekimlerin açmış oldukları muayenehane, poliklinikler, hayvan hastaneleri ile ev ve süs hayvanı satış yerlerine ait bilgilerle ilgili olarak, İl Müdürlükleri tarafından, (http:www.turkvet.gov.tr) adresindeki, “KURUM” oturumunda yer alan “KURULUŞLAR” ve kuruluşlar içersinde yer alan “KURULUŞ TİPİ (Klinik, poliklinik, hayvan hastanesi, ev ve süs hayvanları)” ekran bilgileri kısmından veri girişi yapılacaktır. Kuruluş tipleri ile ilgili raporlar “RAPORLAR” oturumundan, “LİSTELER” kısmından açıklamalı olarak, “İSTATİSTİKİ RAPORLAR” kısmından sayısal olarak rapor alınabilir. Veri girişlerinde, yanında kırmızı yıldız bulunan sütunların mutlaka doldurulması gerekmektedir. Daha önce veri girişi yapılmış veteriner hekimlere ait eksik bilgilerin de en kısa zamanda tamamlanması ve güncellemelerin titizlikle yapılması gerekmektedir. Genel Müdürlüğümüzce, illerde ruhsatlı muayenehanesi ve polikliniği olan veteriner hekimlere ait bilgiler ile ev ve süs hayvanı satış yerlerine ilişkin bilgilerin takibinin buradan yapılacak olduğu, bunun dışında Genel Müdürlüğümüze ayrıca Bilgi Formu gönderilmemesi gerektiği 21.12.2004 tarihli ve 61 nolu tamim ile bildirilmişti. Ancak bazı illerin halen, ruhsat verilmesi, ruhsat iptali ve adres değişikliğine ait bilgileri göndermeye devam ettiği tespit edilmiş olup, ilgili tamim hükümlerine titizlikle uyulması gerekmektedir.

4.    Daha önce İl Müdürlükleri tarafından 3 ayda bir gönderilen “Klinik Muayene ve Tedavi Cetveli”  gönderilmeyecek olup, İl Müdürlükleri bünyesinde muhafaza edilecektir.

5.    Ruhsatlandırılmış olan muayenehane, poliklinik, ev ve süs hayvanı satış, barınma ve eğitim yerlerine ilişkin denetim ve eğitimleri gösteren “YILLIK DENETİM/EĞİTİM FORMU” her yıl Aralık ayının sonuna kadar Genel Müdürlüğümüze gönderilmeye devam edilecektir.

6.    Veteriner hekimlerin muayenehane, poliklinik ve hayvan hastanelerinde kullandıkları röntgen cihazları ile ilgili olarak (cihazın ışın yayma gücüne bakılmaksızın) Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan lisans almalarının zorunlu olduğu, lisans almayanların muayenehane ve polikliniklerinde röntgen cihazı kullanılmasına izin verilmemesi gerektiği 25.12.2008 tarihli ve 2352 sayılı yazımızla bildirilmiş olup, muayenehane/klinik, poliklinik ve hayvan hastanesi denetimlerinde bu konulara dikkat edilmesi gerekmektedir.

7.    Ev ve süs hayvanlarının sağlıklı ortamlarda alınıp satılmaları, barındırılmaları ve eğitilmelerini temin etmek, hayvan hastalıklarının yayılmasını önlemek, hayvanlardan hayvanlara ve hayvanlardan insanlara geçen hastalıklara mani olmak amacıyla, ev ve süs hayvanları satış, barınma ve eğitim yerlerinin düzenli olarak ve etkin bir şekilde denetimleri yapılmalıdır.

8.    Ev ve süs hayvanı satış yerleri ile ilgili 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında çıkarılan 12 Mayıs 2006 tarihli Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre, ev ve süs hayvanı satışı yapacak kişilerin Mahalli İdareler tarafından düzenlenecek kurslara katılarak sertifika almaları gerekmektedir.

9.    Ev ve süs hayvanı satış yerleri ile sözleşme yapan veteriner hekimlerin hangi işyerleri ile sözleşme imzaladığının kontrol edilebilmesi için gerekli tedbirlerin alınarak, konu ile ilgili olarak Bölge Veteriner Hekimleri Odası ile gerekli koordinasyonunun sağlanmalıdır.

10. Bakanlığımıza ulaşan bilgilerden; özel firmalar tarafından Çevre ve Orman Bakanlığı İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinden alınmış izinlerle, Ülke genelinde değişik İl ve İlçelerde “Mobil Kısırlaştırma Ünitesi”  adı altında Bakanlığımızdan izin alınmadan ve Veteriner Hekimler Odasına kayıtlı olmayan Veteriner Hekimleri kullanarak, sahipli ve sahipsiz hayvanlarda kısırlaştırma işlemi yapıldığı anlaşılmaktadır. Ancak, Hayvan sağlığı ile ilgili konularda, teşhis, tedavi, koruma tedbirleri, her nevi veterinerlik hizmetleri, hayvan hastaneleri şartları ile ilgili tüm hususlarda şartları belirlemek, izin vermek, faaliyetlerini denetlemek ve kontrol etmek Genel Müdürlüğümüz görev ve yetkisi arasındadır. İlinizde, her ne ad altında olursa olsun, kedi köpeklerde kısırlaştırma faaliyet gösteren firmalarda çalışan veteriner hekimlerin 6343 sayılı Kanunun 8 inci maddesine, 5996 sayılı Kanunun 11. maddesine dayanarak muayenehane/klinik veya poliklinik açmaları, yine 6343 sayılı Kanunun 17. maddesine göre Bölge Veteriner hekimler Odasına kayıtlı olmaları gerekmektedir. Odaya kayıtlı olmayan veteriner hekimlerin her türlü meslek icrası yapmaları Kanunen yasak olup, İliniz sınırları içinde söz konusu hizmeti veren veteriner hekimlerin Oda kayıt belgelerinin araştırılması ve üyelik kayıtlarının bulunmaması halinde Bölge Veteriner Hekimler Odası tarafından gerekli yasal uygulamaların başlatılması amacıyla Bölge Odasına bildirilmesi, bu şekilde hizmet veren firmalar hakkında 5996 ve 6343 sayılı Kanununun ilgili ceza maddelerine göre işlem yapılması gerekmekte olup, bu konuda 17.12.2010 tarihli ve 32 nolu tamim İl Müdürlüklerine gönderilmiştir.

 

E-HASTALIK ÇIKIŞINDA CANLI HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLERİN SEVKLERİNE İLİŞKİN ALINACAK KARANTİNA TEDBİRLERİ

1.  Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonunun kurulması,

 

1.1 Hayvan sağlığının korunması amacıyla hastalıkla mücadele, hayvan hareketlerinin kontrolü ile hayvansal ürünlerin sevkine dair tedbirleri tespit etmek ve uygulamaya koymak üzere il/ilçe ve köylerde Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonları kurulacaktır. Hastalıkla ilgili alınan kararlar ilgili İl/İlçe Müdürlüğüne duyurulacaktır. Hastalığın cinsi ve boyutuna göre alınan kararlar mücadele talimatına ilave olarak canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin bölgeye girişlerini kısıtlayıcı türde geniş kapsamlı ise tüm illere bildirilecektir.

2.   Kordon altında hareket,

 

2.1 Hayvan sahipleri nezdinde müşahedeye alınan kordon ve tecrit yerlerinden hastalıklı, hastalıktan veya bulaşmadan şüpheli hayvanlar ile bunların maddelerinin ve bulaşmaya vasıta olabilecek eşya ve yemlerinin çıkarılmasına ilgili mevzuata uygun olarak izin verilmeyecektir.

2.2 Ancak kordon altından veya tecrit yerlerinden kesilmek üzere hayvanların çıkarılması gerektiği hallerde ilgili hayvan sağlık zabıtası komisyonunun uygun görmesiyle nakil kararı verilebilir. Nakline karar verilen hayvanlar kordon altından veya tecrit edildikleri yerlerden kapalı ve dışarı ile teması olmayan vasıtalara yüklenerek nakledilecek, hayvanlar kesim yerine varıncaya kadar bulundukları vasıtalardan indirilmeyecek, indirildikten sonra da bu hayvanları taşıyan araçlar mutlaka temizlenip dezenfekte edilecektir. Kesim yerine getirilen hayvanların en kısa sürede kesimleri sağlanacaktır. Kesilen hayvanların derileri dezenfekte edilecek, imha edilmesi gereken organları imha edilecektir. Kesim yapılan yerlerde ancak temizlik ve dezenfeksiyon yapıldıktan sonra başka hayvanların kesimine müsaade edilecektir.

2.3 Nakline karar verilen hayvanların çıktıkları yerlerdeki yem artıkları ile gübreler bir yerde toplanarak imha edilecek, kullanılabilecek eşyalar dezenfekte edilerek sahiplerine verilecek, ahırlar ve çevreleri mutlaka temizlenip dezenfekte edilecektir.

2.4 Kordon altındaki yerler veya tecrit mahallerine, çıkan hastalığa hassas hayvanların girişine izin verilmeyecektir.

2.5 Kordon altında bulunan yerlerdeki mezbaha ve kombinalara kesilmek üzere kontrollü olarak getirilen hayvanların kesimlerine izin verilecek, kesilmeyen hayvanların ise kordon dışına çıkışına müsaade edilmeyecektir.

 

F- MENŞE ŞAHADETNAMESİNİN DÜZENLENMESİ İLE İLGİLİ HUSUSLAR

 

1.  Menşe şahadetnamesinin basımı ve teslimi,

 

1.1 Menşe şahadetnamesi, 16.12.1987 tarih ve 19666 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Köy ve Mahalle Muhtarlarının Ödeneklerinin Ödenme Usulü, Köy ve Mahalle Muhtarları ve İhtiyar Heyetleri Tarafından Verilecek Resmi Evrak ile Mahalle Muhtarlarının Harç Tahsilatının ve Paylarının Ödenme Biçimi Hakkında Yönetmelikte belirtilen örneğe göre, İl Müdürlüğü Döner Sermayeleri tarafından dip koçanlı, cilt ve seri numaralı, kendinden karbonlu olarak aslı beyaz ve tırtıllı, koçanı renkli ve tırtılsız, ait olduğu İl/İlçe dışında kullanımının önüne geçilebilmesi için İl ve İlçe adı yazılı olarak bastırılacaktır. Buralardan temin edilen menşe şahadetnameleri, İl/İlçe Müdürlüklerince Belediyelere ve Köy Muhtarlıklarına zimmetle teslim edilecek, menşe şahadetnamelerinin koçanları yine zimmetle teslim alınarak denetime hazır bekletilecektir. İl Müdürlüğü Döner Sermayeleri tarafından bastırılan menşe şahadetnamesi koçanının satış bedeli, Bakanlığımız İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı tarafından her yılın Ocak ayında belirlenmektedir.

 

2. Menşe şahadetnamesinin düzenlenmesi

 

2.1. Menşe şahadetnameleri ilgili Köy Muhtarlığı veya Belediye Başkanlığınca tanzim edilip aslı ilgiliye verilecek, sureti ise menşe şahadetnamesi kayıt defterine işlendikten sonra düzenleyenlerce muhafaza edilecek, biten koçanlar İl/İlçe Müdürlüklerince kontrol edilip zimmetle teslim alınacak ve sonra yenileri yine zimmetle verilecektir. Alınan dip koçanlar ise İl/İlçe Müdürlüklerince muhafaza edilecektir.

2.2 Menşe Şahadetnamelerinin mevzuata uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği kontrol edilecek, kontrol sonuçları tutanak altına alınarak dosyasında muhafaza edilecektir.

2.3 Menşe şahadetnamelerinde çizinti, silinti, kazıntı, karalama ve değişiklik olmayacak, ancak sehven yapılan yanlışlıklar her iki nüsha üzerinde de düzenleyen tarafından üzeri tek bir çizgi ile çizilip gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra mühürlenerek imzalanacaktır.

2.4 Aynı şahsa veya firmaya ait birden fazla araçla aynı gün aynı işletmeden çıkan, aynı yere gidecek hayvan ve hayvansal ürünler için bir menşe şahadetnamesinin alınması yeterli olacaktır. Nakil araçlarının plaka numaraları ile hayvan sahibi ile götürenin T.C. kimlik numaraları menşe şahadetnamesine yazılacaktır.

2.5 Aynı ilçe sınırları içerisinde farklı yerlere gidecek hayvanlar için ayrı menşe şahadetnamesi düzenlenecektir.

2.6 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında; Büyükşehir Belediyelerinin sınırları genişlediğinden bu sınırlar içinde kalan köylerin mahalle statüsü kazanması nedeniyle söz konusu mahallelerden sevk edilecek hayvan ve hayvansal ürünler için bağlı bulundukları Belediye Başkanlıkları tarafından menşe şahadetnamesi düzenlenecektir. Büyükşehirlerde mücavir alan içindeki ilçeler arası hayvan ve hayvansal ürün sevklerinde menşe şahadetnamesi bulundurulması yeterli olacaktır.

2.7 Küpelenmemiş ve kayıt altına alınmamış sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanlar için menşe şahadetnamesi düzenlenmeyecektir. Kayıt altına alınmış sığır cinsi hayvanların pasaportları kontrol edilerek kulak küpe numaraları menşe şahadetnamesine yazılacak, gerekirse ek bir liste halinde başka bir kâğıda yazılacak, imzalanıp mühürlenerek menşe şahadetnamesine eklenecektir. Koyun ve keçi türü hayvanlarda ise nakil belgeleri kontrol edilecek,  imzalanıp mühürlenerek menşe şahadetnamesine eklenecektir.

2.8 Belediye Başkanlıkları ve Köy Muhtarlıkları kendi yerleşim yerlerindeki hayvan varlığına dâhil olmayan hayvanlar için menşe şahadetnamesi düzenlemeyecektir.

 

G-TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON UYGULAMASI İLE İLGİLİ HUSUSLAR

 

1. Dezenfeksiyon uygulanacak yerler,

 

1.1 Bulaşıcı hayvan hastalığı çıktığında hastalığı söndürmek veya bulaşıcı hastalıklardan korunmak için; hayvan ve hayvan maddelerini, kadavraları ve gübreleri nakleden her türlü nakil araçları ile mezbaha, kombina ve kesim yerleri, hayvan pazar ve borsaları, panayırlar ve gümrük muayene yerlerinin veteriner hekim kontrolünde temizlenip uygun dezenfektanlarla dezenfekte edilmesi mecburidir. Ayrıca hasta hayvanlarla temasta bulunanlar ile hayvan bakıcılarının temizlik ve dezenfeksiyonu da sağlanacaktır.

1.2  Salgın ve bulaşıcı hastalık riski bulunan ülkelerden, yurda giriş yapan canlı hayvan ve hayvansal ürün taşıyan kara taşıtları ile yurtiçinde hayvan ve hayvan maddesi taşıyan tüm nakil araçları dezenfeksiyona tabi tutulacaktır.

 

2. Temizlik ve dezenfeksiyon uygulanması

 

2.1 Yurtiçinde hayvan ve hayvan maddesi taşıyan tüm nakil araçları yüklenmeden evvel temizlenip dezenfekte edilecektir. Söz konusu nakil araçları boşaltıldıktan sonra da temizlik ve dezenfeksiyona tabi tutulacaktır. Hastalık etkenlerinin yayılmasını engellemek amacıyla, hayvan pazar ve borsaları ile panayırlar hayvanların dağılmasından, gümrük muayene yerleri muayene bittikten, mezbaha, kombina ve kesimhaneler ise günlük çalışma bitiminden sonra temizlenip dezenfekte edilecektir. Temizlik ve dezenfeksiyon yapılmadan bu yerlere hayvanların girmesine müsaade edilmeyecektir.

2.2 Mezbaha ve kombinalar ile kesimhane tesislerinin bekleme yerleri ile temizlik ve dezenfeksiyonuna ilaveten nakil araçlarının temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanacaktır.

2.3 Dezenfeksiyon, ayrıca salgın ve bulaşıcı hastalık riski bulunan ülkelerden yurda giriş yapan canlı hayvan ve hayvansal ürün taşıyan kara taşıtlarına uygulanacaktır. Bu amaçla, gümrük giriş kapılarında bulunan Tahaffuzhane ve Gümrük Veteriner Müdürlüklerinde otomatik pulverize dezenfeksiyon sistemiyle, diğer giriş kapılarında ve yurtiçinde ise seyyar pulverizatörler ile dezenfeksiyon yapılmaktadır.

2.4 Hayvan ve hayvansal ürünleri taşıyan tüm nakil araçlarının temizlik ve dezenfeksiyonu için İl/İlçe Müdürlüklerinde sabit dezenfeksiyon sistemleri kurulacak, sabit dezenfeksiyon sistemleri bulunmayan yerlerde seyyar pulverizatörlerle dezenfeksiyon yapılacaktır.

2.5 Araç dezenfeksiyonunda kullanılacak dezenfektan maddelerin temini ve dezenfeksiyon yapacak elemanların görevlendirilmesi İl/İlçe Müdürlüklerince yapılacaktır.

2.7 Temizlik işlemi için tazyikli su sistemlerinin kurulması ve gerektiğinde belediye itfaiye teşkilatlarının temizlik ve dezenfeksiyon çalışmalarına katılması amacıyla belediye ve borsa yetkilileri ile işbirliği ve koordinasyon sağlanacaktır.

 

3 . Dezenfeksiyon ücreti ve dezenfeksiyon belgesinin düzenlenmesi

 

3.1 Dezenfeksiyon resmi veteriner hekim gözetiminde yapılacak ve dezenfeksiyon işleminden sonra araç sahibine dezenfeksiyon belgesi (EK-35) verilecektir.

3.2 Dezenfeksiyon belgesi İl Müdürlüğü Döner Sermayeleri tarafından dip koçanlı, cilt ve seri numaralı olarak bastırılacaktır. Veteriner hekim tarafından 1 (bir) asıl ve 1 (bir) suret olarak doldurulacak, aslı yetiştiricilere verilecek, sureti ise düzenleyenlerce muhafaza edilecektir.

3.3 Sorumlu yönetici (veteriner hekim) istihdam eden işletmelerden çıkan araçlar için düzenlenen dezenfeksiyon belgesine itibar edilecek, bu belge resmi veteriner hekim tarafından onaylanacak ve belirli aralıklarla dezenfeksiyon işlemlerinin yapılıp yapılmadığı kontrol edilecektir. Kontrol sonuçları tutanak altına alınarak dosyasında muhafaza edilecektir.

3.4 İl Müdürlüklerinin Döner Sermaye makbuzları kullanılarak her yıl Bakanlıkça belirlenen dezenfeksiyon ücreti, salgın ve bulaşıcı hayvan hastalığı riski bulunan ülkelerden yurda giriş yapan canlı hayvan ve hayvansal ürün taşıyan araçlar ile yurtiçinde canlı hayvan ve hayvan maddesi taşıyan araçlardan alınacaktır. Alınan dezenfeksiyon ücretinin; hayvan sağlığı hizmetlerinde kullanılmak üzere dezenfeksiyon sistemlerinin bakımı ve tamiri, mobil dezenfeksiyon makinesi alınması, dezenfektan madde alımı ve dezenfeksiyon işlerinde çalıştırılan geçici işçi ücretlerinin karşılanmasında kullanılacaktır.

3.5 Dezenfeksiyon işleminden beklenen yarar tamamen kurumsal olup, diğer kurum ve kuruluşlar tarafından kar amacı güdülerek menfaat karşılığı dezenfeksiyon yapılmayacaktır.

 

Ğ-YURT İÇİ VETERİNER SAĞLIK RAPORLARININ DÜZENLENMESİ İLE İLGİLİ HUSUSLAR

 

1.   Muayene yeri ve zamanı

 

1.1. Sevk edilecek hayvan ve hayvansal ürünlerin görevli resmi veteriner hekim tarafından muayene ve kontrolü yapılacaktır. Muayene ve kontroller İl/İlçe Müdürlüğü’nün bünyesinde ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünün sorumluluğunda tespit edilen muayene yerlerinde yapılacaktır. Muayene ve kontrol yerlerinin düzenlenmesinden İl/İlçe Müdürlükleri sorumlu olacaktır.

1.2. Hayvan ve hayvansal ürün sevklerinin daha sağlıklı olarak yapılması için muayene ve kontrollerin mümkün olduğunca mesai saatleri içerisinde, gün ışığında ve her yılın başında toplanan Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu tarafından belirlenen yerlerde yapılması sağlanacak ve aksaklıklara meydan verilmeyecektir. Sevklerin mesai saatleri dışında veya resmi tatillerde yapılması halinde, bu kontrolleri gerçekleştiren personele, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 35’inci maddesinin (5) inci fıkrasına göre döner sermaye bütçesinden fazla çalışma ücreti ödenecektir.

 

2.  Veteriner Sağlık Raporu düzenleme yetkisi

 

2.1. Veteriner sağlık raporları illerde, Hayvan Sağlığı Şube Müdürleri ve bu şubede görevli resmi veteriner hekimler ile ilçelerde, veteriner hekim olan İlçe Müdürleri ve İlçe Müdürlüklerinde görevli resmi veteriner hekimler, 4-B statüsünde İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli resmi veteriner hekimler, İl/İlçe Müdürlüğünün uygun görmesi, yeterli donanım ve teknik altyapının olması halinde köy ve beldelere atanan 4-B statüsünde resmi veteriner hekimler tarafından düzenlenecektir. Bununla ilgili olarak 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliği’nin veteriner sağlık raporu düzenlenmesine ilişkin 74 üncü maddesinde belirtilen hükümlere riayet edilecektir.    

2.2. Resmi veteriner hekim bulunmadığı hallerde sevk işlemleri; o yerdeki veteriner sağlık teknisyeni veya teknikeri tarafından menşe şahadetnamesine sığır cinsi hayvanların kulak küpe numaraları ve pasaportları ile koyun ve keçi türü hayvanların kulak küpe numaraları ve nakil belgeleri kontrol edilip hayvanlara yapılan aşıların tarih ve özellikleri yazılıp imzalandıktan sonra, en yakın İl/İlçe Müdürlüğü’nde görevli resmi veteriner hekim tarafından veteriner sağlık raporuna çevrilmesiyle yapılacaktır.

 

3.  Veteriner Sağlık Raporunun düzenlenmesi ile ilgili genel hükümler

 

3.1. Hayvan ve hayvansal ürün nakillerinde, muayene ve kontrolden geçirilerek nakli uygun görülen hayvan ve hayvansal ürün için görevli resmi veteriner hekim tarafından Bakanlıkça bastırılıp dağıtılan soğuk damgalı ve kendinden karbonlu Hayvan Sevklerine Mahsus Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu (EK-36), Yurtiçi Hayvan Maddelerinin Sevkine Mahsus Veteriner Sağlık Raporu (EK-37) ve Kanatlı Hayvan Sevklerine Mahsus Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu (EK-38) düzenlenecektir.

3.2. Sevk raporlarına sevk sahibinin adı, soyadı, T.C. numarası, açık adresi  (hayvanlar için çıkış işletmesinin numarası da yazılacaktır),  sevk edilen hayvan ve hayvansal ürünlerin nevi ve miktarı,  gideceği yerin açık adresi (hayvanlar için varış işletmesinin numarası da yazılacaktır) yazılacak, nakil araçlarının plakaları ve araç sürücüsünün ismi raporlarda belirtilecektir. Muayeneyi yapan resmi veteriner hekimin adı, soyadı ve memuriyet sicil numarası yazıldıktan sonra imzalanıp, noksansız ve okunaklı olarak resmi mühürle mühürlenecektir.

3.3. Veteriner sağlık raporu düzenleyen resmi veteriner hekimlerce hayvan ve hayvansal ürünlerin muayene ve kontrolleri titizlikle yapılacaktır. Menşe şahadetnamesi düzgün tanzim edilmeyen, orijini belli olmayan, ülkemizin morfolojik ırk özelliklerini taşımayan hayvanlar için rapor düzenlenmeyecektir.

3.4. Sevk raporları düzenlenirken köy, ilçe ve il hayvan mevcutları göz önünde bulundurulacaktır. Hayvan Sağlığı Şube Müdürleri/İlçe Müdürleri İl/İlçelerinden yapılan sevklerde; köy ve mahallelerdeki hayvan mevcudu ile sevk yapılan hayvan sayısını kontrol edecek mevcuttan fazla olan sevkler titizlikle incelenecektir.

3.5. Aynı tarihte, aynı şahıs veya firmaya ait birden fazla araçla, aynı yere sevk edilecek hayvanlar için tek veteriner sağlık raporu düzenlenecektir.

3.6. Hayvan ve hayvansal ürünlerin naklinde tanzim edilen veteriner sağlık raporlarının kayıt ve takibi amacıyla, “Yurtiçi Hayvan Sevk Formu’’ ve “Yurtiçi Hayvan Maddesi Sevk Formu’’ şeklinde bilgisayar ortamında doldurulan formlar yıl sonunda çıktı alınarak illerde Hayvan Sağlığı Şube Müdürü, ilçelerde İlçe Müdürü tarafından tasdik edilip, denetim için dosyalarında muhafaza edilecektir.

3.7. İl/İlçe Müdürlüklerince hayvan ve hayvansal ürünlerin hareketlerinin kontrolüne ilişkin tedbirler arttırılacak, yol kontrolleri konusunda ilgili kolluk kuvvetleri ile koordinasyon sağlanacak, belgesiz veya belgesindeki özelliklere uymayan hayvan veya hayvansal ürün nakleden şahıslar hakkında 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na göre yasal işlem yapılacaktır.

3.8. 22 Ocak 2011 tarih ve 27823 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “İhbarı Mecburi Hayvan Hastalıkları ve Bildirimine İlişkin Yönetmelik”te belirtilen ihbarı mecburi hayvan hastalıklarından birine yakalandığı tespit edilen veya resmi veteriner hekiminin onayına istinaden zorunlu kesime sevk edilecek hayvanlar için düzenlenecek Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporunun; Sevk Sebebi hanesine “……. nedeniyle mecburi kesim” ibaresi, Hayvanların Gideceği Yer ve Adresi hanesine ise “mezbaha/kombinanın açık adresi” yazılacak ve raporun alt bölümünde yer alan “3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununun 4. maddesinde belirtilen ihbarı mecburi hastalıklara ait tedbirler bulunmadığından ve yapılan klinik muayenelerinde sağlıklı bulunduklarından…” bölümü çizilerek iptal edilecektir.  Resmi veteriner hekimin onayıyla zorunlu kesime sevk edilecek hayvanlarda aşı şartı aranmayacaktır.

3.9. Yurtiçi hayvan ve hayvansal ürün sevklerinde Veteriner Sağlık Raporu düzenlenirken aşağıdaki birimler kullanılacaktır:

Canlı hayvan “Adet” (Büyükbaş, küçükbaş, balık ve arı dışındaki hayvanlar); Canlı büyükbaş, küçükbaş hayvan “Baş”; Balık “Kg”; Arı “Kovan”; Et “Kg”, Karkas “Adet” + “Kg” (Her ikisi de belirtilecektir.); Süt “Lt”; Yumurta “Adet” (Paket ve koli kapasitesi belirtilecektir.); Bal “Kg”; Deri “Kg”; Yün “Kg”; Yapağı “Kg”; Tiftik “Kg”; Bağırsak “Kg+Bandil” (Varsa birlikte belirtilecektir.); Sakatat “Kg”; Tırnak “Kg”; Boynuz “Kg”; Kan-sıvı “Lt”; Kan-unu “Kg”; Kemik ve kemik unu “Kg”; Gübre “Kg”.

3.10. Büyükşehirlerde hayvan ve hayvansal ürün sevklerinde, Büyükşehir Belediye mücavir alanının tek bir sınır olarak kabul edilerek merkez ilçeler arasındaki sevkler ilçe idari sınırı gibi değerlendirilerek veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir.

3.11. Yeni formatta “Veteriner Sağlık Sertifikası” gönderilene kadar, İl Müdürlüğü stoklarında mevcut olan Veteriner Sağlık Raporları kullanılmaya devam edilecektir.

      

4.  Sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanların sevki

 

4.1. Küpelenmemiş ve kayıt altına alınmamış sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir. Kayıt altına alınmış sığır cinsi hayvanlara ait pasaportlar ile koyun ve keçi türü hayvanlara ait nakil belgeleri nakil esnasında bulundurulacaktır. Sığır cinsi hayvanların kulak küpe numaraları veteriner sağlık raporuna yazılacak veya gereği durumunda imzalı ve mühürlü şekilde başka bir kâğıda listelenerek bu rapora eklenecektir. Söz konusu listenin bir sureti de dip koçanda muhafaza edilecektir.

Koyun ve keçi türü hayvanların nakil belgelerinin kontrolü yapıldıktan sonra uygunsa veteriner sağlık raporu düzenlenecektir. Nakil belgesinin aslı resmi veteriner hekim tarafından kaşelenip imzalanarak veteriner sağlık raporuna eklenecek, bir sureti de veteriner sağlık raporunun dip koçanına eklenerek muhafaza edilecektir.

4.2. Aynı tarihte, aynı şahıs veya firmaya ait birden fazla araçla aynı yere sevk edilecek hayvanlar için tek veteriner sağlık raporu düzenlenecektir. Veteriner sağlık raporu, sığır cinsi hayvanların kulak küpe listesi ile koyun ve keçi türü hayvanların nakil belgesi fotokopi ile çoğaltılarak resmi veteriner hekim tarafından “Aslının Aynıdır” ibaresi konularak kaşe ile onaylanacak, onaylanan rapor fotokopileri, küpe listesi ve nakil belgesinin birer adedi hayvanları taşıyan nakil araçlarına verilecektir.

Sığır cinsi hayvanların kulak küpe numaraları veteriner sağlık raporuna yazılacak, gereği durumunda imzalı ve mühürlü olarak başka bir kâğıda listelenerek bu rapora eklenecektir. Bu listede hangi hayvanların hangi plakalı araçta olduğu açıkça belirtilecektir.

 Koyun ve keçi türü hayvanların nakil belgelerinin aslı resmi veteriner hekim tarafından kaşelenip imzalanarak veteriner sağlık raporuna eklenecek, bir sureti de veteriner sağlık raporunun dip koçanına eklenerek muhafaza edilecektir. Nakil belgesinde hangi hayvanların hangi plakalı araçta olduğu açıkça belirtilecektir.

Aynı araçla farklı yerlere sevk edilecek sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanlara her bir varış yeri için ayrı veteriner sağlık raporu düzenlenecektir.

  

5.  Arı, balık, yarış atı, deve ve kanatlı hayvan sevki

 

5.1. Arı ve balıkların yurtiçi nakillerinde veteriner sağlık raporu düzenleyen resmi veteriner hekimlerce muayene ve kontroller yapılacak, uygun bulunmaları durumunda menşe şahadetnamesine istinaden veteriner sağlık raporu düzenlenecektir.

5.2. Bakanlık veri tabanına kayıtlı işletme tescil belgesi bulunan gezginci arıcılar, her yılın ilk hareketinde arılarını başka il ve ilçelere sevk ederken, menşe şahadetnamesi alarak veteriner sağlık raporu düzenlenmesi için İl/İlçe Müdürlüklerine başvuracaktır. Aynı yıl içinde 31 Aralık tarihine kadar yapacakları hareketler için, bir önceki sağlık raporu ibraz edilecek gerekli sağlık muayene ve kontrollerinin yapılmasından sonra yeni veteriner sağlık raporu düzenlenecek olup yeniden menşe şahadetnamesi istenmeyecektir.

5.3. Arı sevklerinde veteriner sağlık raporu düzenlenirken aktif arılı kovanların ve arıcıların Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olması koşulu aranacaktır. Arı yetiştiricileri birlik üyesi olmasalar dahi kovanlara Arı Yetiştiricileri Birliğinden temin edilen plakalar uygulanarak AKS’ye kayıt edilmesi sağlanacaktır.

5.4. Bakanlık veri tabanına kayıtlı, işletme tescil belgesi bulunan pedigrili/pasaportlu yarış atlarının hareketlerinde menşe şahadetnamesi aranmayacak olup il/ilçeler arası sevklerde pedigri/pasaport kontrol edildikten sonra veteriner sağlık raporu düzenlenecektir.

5.5. Yarış ve atlı spor gibi sportif amaçla yetiştirilen pedigrili/pasaportlu atların dışındaki at, katır ve eşekler için veteriner sağlık raporu düzenlenirken; ruam taramasından geçirilmiş, söz konusu hastalık yönünden menfi bulunarak “Tek Tırnaklı Hayvan Kimlik Belgesi” verilmiş at ve katırlar ile klinik muayeneye tabi tutularak sağlıklı bulunan eşeklerin sevklerine müsaade edilecektir.

5.6. Tek araçla kuluçkahaneden çıkan ve birden fazla yere sevk edilecek kanatlı hayvanlar için gideceği yerler ve adresleri raporda belirtilmek suretiyle tek veteriner sağlık raporu düzenlenecektir. Veteriner sağlık raporu, gideceği kümes sayısı kadar fotokopi ile çoğaltılarak resmi veteriner hekim tarafından “Aslının Aynıdır” ibaresi konularak kaşe ile onaylanacak, gideceği her bir kümes için çoğaltılan fotokopiler kümesteki ilgililere teslim edilecektir. Raporun aslı ise en son varılan yerin kümesteki ilgililerine teslim edilecektir.

5.7. Deve sevklerinde; nakledilecek her bir devenin yaşı, cinsiyeti, donu ve varsa ayırt edici özel işaretleri veteriner sağlık raporuna yazılacak, gerekirse ek bir liste halinde başka bir kağıda yazılarak imzalanıp mühürlenerek veteriner sağlık raporuna eklenecektir.

Yol güzergâhı üzerinde, hayvan ve araç plaka kontrolü amacıyla, çıkış ve varış işletmelerinin orta noktasında bulunan bir İl Müdürlüğü belirlenecektir.

Deve sahibinden; öncelikle vize işleminin yapılacağı İl Müdürlüğüne gideceği, burada resmi veteriner hekime vize işlemini yaptıracağı, varış işletmesine gitmeden önce söz konusu işletmenin bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğüne giderek gerekli kontrolleri yaptıracağı yönünde taahhütname alınacaktır.

Alınan taahhütname, veteriner sağlık raporu ve varsa ekleri vize için belirlenen İl Müdürlüğü ile varış İl/İlçe Müdürlüğüne fakslanacaktır. Sevk edilen develer ve ilgili belgelerin kontrolü belirlenen İl Müdürlüğü tarafından yapılarak veteriner sağlık raporu vize edilecektir. Varış işletmesinin bağlı olduğu İl/İlçe Müdürlüğü tarafından, sevk işlemini yapan İl/İlçe Müdürlüğüne, develer ve aracın plaka kontrolleri ile vize işleminin yapıldığına dair faksla bilgi verilecektir.

            Aynı araçla farklı yerlere sevk edilecek develere her bir varış yeri için ayrı veteriner sağlık raporu düzenlenecektir.

 

 

 

 

6.  Göçer ve kurbanlık hayvan sevki

 

6.1. Sürek-göçer hayvan hareketlerinde 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliği’nde belirtilen süre uygulanacaktır. Mera ve yaylalara hareket edecek olan sürülerin takip edecekleri güzergâh ve yollar İl Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyon Kararları ile belirlenecektir.

6.2. Kurbanlık için sevk edilecek büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için her yıl Bakanlıklar arası Kurban Hizmetleri Komisyonunca yayımlanan Kurban Hizmetleri Tebliği doğrultusunda işlem yapılacaktır.

 

7.  Hayvansal ürün sevki

 

7.1. Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış özel ve resmi mezbaha, kombina ve kesimhanelerden başka il ve ilçelere sevk edilecek hayvansal ürünler için işletmede görevli yetkilendirilmiş veteriner hekim tarafından tanzim edilen “Resmi/Yetkilendirilmiş Veteriner Hekimce Düzenlenen Hayvansal Ürünlere Ait Kesim Raporu” (EK-39),  resmi veteriner hekim tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra veteriner sağlık raporuna çevrilecektir. Menşe şahadetnamesi istenmeyecektir. Mezbaha/kombinalarda resmi veteriner hekim görevli ise başka il ve ilçelere yapılacak olan hayvansal ürün sevklerinde “Resmi/Yetkilendirilmiş Veteriner Hekimce Düzenlenen Hayvansal Ürünlere Ait Kesim Raporu”(EK-39) düzenlenmeyecek, Yurtiçi Hayvan Maddelerinin Sevkine Mahsus Veteriner Sağlık Raporu (EK-37) ile sevk işlemi gerçekleştirilecektir. İlçe içi hayvansal ürünlerin sevklerinde “Resmi/Yetkilendirilmiş Veteriner Hekimce Düzenlenen Hayvansal Ürünlere Ait Kesim Raporu”(EK-39) yeterli olacaktır.

Büyükşehirlerde mücavir alan içindeki ilçeler arası hayvansal ürün sevklerinde “Resmi/Yetkilendirilmiş Veteriner Hekimce Düzenlenen Hayvansal Ürünlere Ait Kesim Raporu” bulundurulması yeterli olacaktır. İl/İlçe Müdürlüğünce yapılan denetimlerde, yetkilendirilmiş veteriner hekim tarafından düzenlenen raporlar titizlikle kontrol edilecektir.

7.2. Yurtdışından ithal edildikten sonra yeniden ihraç edilecek hayvansal ürünler için, işletmede görevli yetkilendirilmiş veteriner hekim tarafından düzenlenen “İthal Edildikten Sonra İhraç Edilecek Hayvansal Ürünler İçin Resmi/Yetkilendirilmiş Veteriner Hekimce Düzenlenecek Rapor” (EK-40), resmi veteriner hekim tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra veteriner sağlık raporuna çevrilecektir. Menşe şahadetnamesi istenmeyecektir. İşletmede resmi veteriner hekim görevli ise yurtdışından ithal edildikten sonra yeniden ihraç edilecek hayvansal ürünler için,  “İthal Edildikten Sonra İhraç Edilecek Hayvansal Ürünler İçin Resmi/Yetkilendirilmiş Veteriner Hekimce Düzenlenecek Rapor” (EK-40) düzenlenmeyecek, Yurtiçi Hayvan Maddelerinin Sevkine Mahsus Veteriner Sağlık Raporu (EK-37) ile sevk işlemi gerçekleştirilecektir.

7.3. Kırmızı ve beyaz et mezbaha ve kombinalarından, veteriner sağlık raporu ile başka il/ ilçelerdeki ruhsatlı soğuk hava deposuna nakledilen etlerin, buradan başka il/ilçelere sevklerinde sorumlu veteriner hekim ise düzenleyeceği “Soğuk Hava Deposu Veteriner Hekimince Düzenlenen Etlere Ait Rapor” (EK-41), resmi veteriner hekim tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra veteriner sağlık raporuna çevrilecektir. Soğuk hava deposu sorumlusu diğer meslek guruplarından ise, söz konusu rapor düzenlenmeyecek olup menşe şahadetnamesine istinaden veteriner sağlık raporu düzenlenecektir. Soğuk hava deposundan aynı ilçe içine yapılacak sevklerde (EK-41) yeterli olacaktır.

Bakanlığımızdan ruhsat almış mezbaha/kombina veya beyaz et parçalama tesislerinde bütün ya da parçalanmış ancak ısıl işlem görmemiş beyaz etlerin sevklerinde veteriner sağlık raporu alınacaktır. Bu tür etlerin ilçe içi sevklerinde “Resmi/Yetkilendirilmiş Veteriner Hekimce Düzenlenen Hayvansal Ürünlere Ait Kesim Raporu” (EK-39) yeterli olacaktır. Kırmızı et parçalama tesislerinde parçalanmış ancak ısıl işlem görmemiş etlerin sevklerinde de aynı işlem uygulanacaktır.

AB’ne ihracat yapan Asorti bağırsak tesislerinde, yurtiçinden temin edilen hammaddenin geriye izlenebilirliğinin sağlanması amacıyla, mezbahalardan bağırsaklar sevk edilirken, mezbaha sorumlu veteriner hekimi tarafından düzenlenen raporda (EK- 39) bağırsakların ileum kısmının ayrılıp ayrılmadığı mutlaka belirtilecektir.

7.4. Tek araçla birden fazla yere sevk edilecek hayvansal ürünler için gideceği yerler ve adresleri raporda belirtilmek suretiyle tek veteriner sağlık raporu düzenlenecektir. Veteriner sağlık raporu gideceği yer sayısı kadar fotokopi ile çoğaltılarak resmi veteriner hekim tarafından “Aslının Aynıdır” ibaresi konularak kaşe ile onaylanacak, gideceği her bir yer için çoğaltılan fotokopiler o yerlerdeki ilgililere, raporun aslı ise en son varılan yerdeki ilgiliye teslim edilecektir.

7.5. Mahallinde tüketilmesi ve işlenmesi mümkün olmayan sakatat, deri, bağırsak gibi hayvansal ürünlerin diğer il/ilçelere sevki için H.S.Z. Yönetmeliği’nin 67. maddesine göre veteriner sağlık raporu düzenlenecektir.

7.6. Kombina ve mezbahalarda günlük kesim kapasitelerinin üzerinde hayvan kesilmesi halinde burada üretilen et, sakatat ve yan ürünlerinin sevkine izin verilmeyecektir.

7.7. Bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarından ruhsat almamış mezbaha ve kombinalardan et, sakatat, bağırsak vb. hayvansal ürün nakli için başvuran kişi ve kuruluşlara veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir. Kurban bayramında ve zati ihtiyaç için mezbaha/kombina haricinde kesilen hayvan derilerinin nakli, bağlı bulunduğu idari birimden alınacak menşe şahadetnamesi ile yapılır.

7.8. Birincil üretim kapsamına giren ve doğal yapısında değişiklik olmayan süzme bal veteriner sağlık raporu ile nakledilecek olup; bu balın 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında çalışma izni ve gıda sicil kaydı yapılmış işletmelerde paketlenip etiketlenmesi durumunda ise veteriner sağlık raporsuz olarak nakledilecektir.

7.9. Bal sevklerinde nakli yapanın toptancı olması halinde, balın nereden temin edildiğine dair belgelerin ibraz edilmesi şartı aranacaktır.

 

H-HAYVAN SEVKLERİNE GETİRİLEN KISITLAMALAR

 

1.   Sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanların sevkleri

 

1.1. 25 Mayıs 2010 tarihinde Trakya Bölgemiz “Şap Hastalığından Aşılı Arilik” statüsünü kazanmış olup;  Trakya’nın şap hastalığından aşılı arilik statüsünün sürdürülebilirliğinin sağlanması için Anadolu’dan Şap hastalığından ari bölge olan Trakya’ya yapılacak Şap hastalığına duyarlı canlı hayvan sevkleri 2010/7 ve 2010/13 No’lu Genelgelere göre yapılacaktır.

1.2. Şap hastalığı ile ilgili olarak; Bakanlıkça belirlenen ilkbahar ve sonbahar kampanya dönemi sonunda şap aşılama oranı büyükbaş hayvan mevcudunun en az %85’ine ulaşmayan İl’lerden büyükbaş hayvan sevkleri durdurulacak, durum İl Müdürlükleri tarafından resmi yazı ile İlçe Müdürlüklerine bildirecek,  uygulama İl’in büyükbaş hayvan mevcudunun en az % 85’i aşılanana kadar sürdürülecektir. İl genelinde %85 büyükbaş aşılama oranı elde edildiğinde sevklerin tekrar başlatıldığına dair İlçe Müdürlükleri ve Genel Müdürlüğümüze resmi yazı ile bilgi verilecektir.

 

2.   Kanatlı hayvan sevki

 

2.1. Ekonomik ömrünü tamamlamış çıkma diye tabir edilen tavukların (60 haftalık ve üzeri) kesimhane, kombina veya rendering dışındaki yerlere sevklerine izin verilmeyecektir.             

2.2.Çıkma tavukların mezbahaya sevkinde, hayvan sahibi/firma tarafından ilgili kesimhanede kesileceğine dair onaylı belgenin ibraz edilmesinden sonra veteriner sağlık raporu düzenlenecektir.

2.3. Aynı hayvan sahibi/firmanın daha sonraki bir tarihte yine çıkma tavuklarını kesimhaneye sevk talebinde ise;  önceki sevkte çıkma tavuklarını mezbahada kestirdiğine dair kesimhane tarafından düzenlenen belgenin ibrazından sonra veteriner sağlık raporu düzenlenecektir. Bu belge veteriner sağlık raporunun dip koçanına eklenecektir.

2.4. Kesimhane tarafından düzenlenecek bu belgelerin ibraz edilmemesi halinde ise veteriner sağlık raporu düzenlemeyerek çıkma tavukların kesimhaneye sevklerine izin verilmeyecektir.

2.5.    Çıkma tavukları sevk eden İl/İlçe Müdürlüğünce kesimhanenin bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğü bilgilendirilecek, söz konusu çıkma tavukların kesilip kesilmediği bilgisi ise sevki yapan İl/İlçe Müdürlüğüne yazılı ya da elektronik olarak bildirilecektir.

 

I- HAYVAN SEVKLERİNDE AŞILAMA İLE İLGİLİ HUSUSLAR

1.  Şap aşısı

1.1. Sevk edilecek sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanların şap hastalığına karşı aşılanmış olmaları gerekmektedir. Sevk raporunun ilgili bölümüne yapılan son aşının tatbik tarihi, seri numarası ile yapılan aşılamaya ilişkin olarak düzenlenen makbuzların tarih ve  seri numaraları yazılacaktır. 2 aylıktan küçük sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanlara şap aşısı yapılmayacak, bunların 2 aylıktan küçük olduğu sevk raporunda belirtilecektir.

1.2. Sevk edilecek sığır cinsi hayvanların geçmişlerinde, 4 aydan küçük hayvanlar hariç, en az iki kez şap aşısı ile aşılanmış olmaları gerekmektedir. İki şap aşısı arasındaki süre en az bir ay en fazla 6 ay olacaktır.

1.3. Sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanların mezbaha/kombinaya sevkinde, şap aşısı aranmayacak olup, hayvan sahibi/firma tarafından ilgili mezbaha/kombinada kesileceğine dair onaylı belgenin(faks) ibraz edilmesinden sonra veteriner sağlık raporu düzenlenecektir. Mezbaha/kombina, hayvanların kesiminin yapıldığına dair hayvanların kulak küpelerinin yazılı olduğu bir raporu, kesim sonrasında ve aynı gün içinde veteriner sağlık raporunu düzenleyen İl/İlçe Müdürlüğüne fakslayacak ve dosyasında muhafaza edecektir. Ayrıca ilgili kesim raporunun onaylı bir suretini hayvan sahibine verecektir. Hayvan sahibi bir sonraki veteriner sağlık raporu talebi öncesinde ilgili kesim raporunu İl/İlçe Müdürlüğüne vermediği sürece yeni veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir. Bu konuda veteriner sağlık raporu düzenlenirken hayvan sahibinden taahhüt alınacaktır.

1.4. Sığır cinsi hayvanlar en az iki kez şap aşısı ile aşılanmaları ve son aşılamadan sonra 6 ay geçmemesi ya da en az 15 gün geçmesi şartıyla sevk edilebilir.

1.5 Koyun ve keçi türü hayvanlar en az bir kez şap aşısı ile aşılanmaları ve son aşılamadan sonra 6 ay geçmemesi ya da en az 15 gün geçmesi şartıyla sevk edilebilir.

1.6. Resmi veteriner hekimin onayıyla zorunlu kesime sevk edilecek hayvanlarda şap aşısı şartı aranmayacaktır.

            

2.PPR aşısı

2.1 Temel amacı küçükbaş hayvan varlığımızın küpelenerek tanımlanması, veri tabanına kayıt edilmesi, koyun keçi vebası hastalığına karşı aşılanarak, söz konusu hastalığın ülkemizde kontrolünün ve yok edilmesinin sağlanması olan “Koyun ve Keçilerin Küpelenmesi ve Aşılanması Projesi” saha çalışmaları 2010 yılı ilkbahar kampanyası ile başlamıştır. Yurtiçinde, Anadolu ve Trakya’nın tamamında, koyun ve keçi türü hayvanların sevklerinde hayatları boyunca en az bir kez PPR aşısı ile aşılanmış olması zorunludur. Sevk raporunun ilgili bölümüne aşının tatbik tarihi, seri numarası ile yapılan aşılamaya ilişkin olarak düzenlenen makbuzların tarih ve  seri numaraları yazılacaktır. Sevk edilecek koyun ve keçi türü hayvanlara daha önce PPR aşısı yapılmamış ise aşı yapıldıktan 15 gün sonra sevkine izin verilecektir. Aksi halde sevklerine izin verilmeyecektir.

2.2. İki aylıktan küçük koyun ve keçi türü hayvanlara PPR aşısı yapılmayacak, bunların 2 aylıktan küçük olduğu sevk raporunda belirtilecektir.

2.3. Mezbaha/kombinaya sevk edilecek koyun ve keçi türü hayvanlarda PPR aşısı aranmayacak olup madde 1.3.’ deki şartların yerine getirilmesi halinde veteriner sağlık raporu düzenlenecektir.

                

3.  Aşılama bildirimi

Aşılamalarını zamanında bildirmeyen ve 10 gün içerisinde veri tabanına işlememiş serbest veteriner hekimlerin düzenlemiş olduğu aşılama makbuzları hayvan sevklerinde dikkate alınmayacaktır.

 

İ-HAYVAN PAZAR VE BORSALARININ DENETİM VE KONTROLÜ

 

1.   Pazar ve borsaya girişte aranacak belgeler

1.1. Hayvan pazar ve borsaları ile panayırlara satış amacıyla getirilen hayvanların; merkez ilçe veya ilçe içi hareketlerinde menşe şahadetnamesi, ilçeler veya iller arası hareketlerinde ise veteriner sağlık raporları, hayvanlara ait kulak küpeleri ve veritabanındaki kayıtları kontrol edilecektir. Ayrıca sığır cinsi hayvanların pasaportları, koyun ve keçi türü hayvanların nakil belgeleri kontrol edilecek, hayvanların sağlık muayene ve kontrolleri yapılacak, sadece belgeleri tam ve sağlıklı hayvanların bu tür hayvan satış yerlerine girişlerine müsaade edilecektir.

1.2. Hayvan pazar ve borsalarına girişlerine izin verilen hayvanların beraberinde bulunan belgeler sorumlu veteriner hekim tarafından yetiştiricilerden teslim alınacak, çıkış yapan hayvanların menşe şahadetnamesi veya veteriner sağlık raporu haricindeki belgeler yetiştiricilere teslim edilecek, bu belgelerin kaybolmaması için gerekli tedbirler alınarak kontrolleri yapılacaktır.

Hayvan pazarında alımı ve satımı yapılan sığır cinsi hayvanların pasaportları, sorumlu veteriner hekim tarafından “alıcıda ve satıcıda kalacak kısımları” alıcı ve satıcıya verilecek, “hayvan pazarında kalan kısmı” ise hayvan pazarında 3 yıl süre ile saklanacaktır. Hayvan pazarında alımı ve satımı yapılan koyun ve keçi türü hayvanlar için sorumlu veteriner hekim tarafından nakil belgesi yeniden düzenlenecektir.

1.3. Hayvan pazarında koyun ve keçi türü hayvanlar için sorumlu veteriner hekim tarafından satışı olan veya olmayan hayvanlar için nakil belgesi düzenlenerek hayvan sahiplerine verilecektir.

1.4. Menşe şahadetnamesi/veteriner sağlık raporu ile hayvan pazarı/borsasına gelen hayvanların satılamaması durumunda; görevli resmi veteriner hekim tarafından geldikleri menşe şahadetnamesi/veteriner sağlık raporunun arkasına geldikleri yer ve işletme numarası yazılıp onaylanacaktır.

 

2.  Dezenfeksiyon uygulanması

Hayvan pazar ve borsalarının temizlik ve dezenfeksiyonları planlı bir şekilde yaptırılacak, bu konuda ilgililer bilgilendirilecek; dezenfeksiyon işlemleri ile ilgili gerekli tedbirler alınacaktır.

 

3.    Ruhsat işlemleri

 

3.1. Hayvan Pazar ve Borsalarının 15.09.2000 tarih ve 24171 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hayvan Pazarlarının Ruhsatlandırılması ve Denetleme Usul ve Esasları Hakkındaki Tebliğ (2000/34) esaslarına göre ruhsatlandırılacaktır.

3.2. Hayvan pazar ve borsalarında bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasının engellenmesi ve hayvanların sağlıklı ortamlarda alınıp-satılmalarını temin etmek amacıyla ruhsatsız olan hayvan pazarlarının ruhsatlandırılması konusunda ilgililer uyarılacaktır.

3.3. Ruhsat başvurusunda bulunan borsa niteliği taşıyan hayvan pazarlarına ait bilgi ve belgeler eksiksiz olarak Bakanlığa gönderilecektir.

3.4. Ruhsatlandırılan hayvan pazarlarına ait ruhsat örneği, ruhsat formu ile Genel Müdürlüğümüze gönderilecektir. Ayrıca ruhsatları iptal edilen hayvan pazarları da Genel Müdürlüğümüze bildirilecektir.

 

4.    Denetim ve kontrol

 

4.1. Hayvan pazar ve borsaları ile panayırlar resmi veteriner hekimler tarafından sürekli kontrol ve denetim altında bulundurulacak, buralarda görevlendirilecek resmi veteriner hekimlere ait nöbet listesi hazırlanarak ilgililere bildirilecek, gerekli kontrollerin yapılması sağlanacaktır. Nöbet listeleri söz konusu hayvan pazar ve borsaları ile panayırlardaki panolara asılacak, bu listeler her ay düzenli olarak Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüklerinde/İlçe Müdürlüklerinde dosyalanarak denetime hazır bulundurulup Bakanlığa gönderilmeyecektir.

4.2. İl, ilçe, belde ve köylerde hayvan pazar ve borsa ile panayır dışındaki yerlerde hayvan alım ve satımları yasaklanacak, kurbanlık hayvan alım satım yerlerinin sayısı mümkün olduğunca asgari düzeyde tutulacak, denetim ve kontrolleri yapılacaktır.

4.3. Her türlü kanatlı hayvan ve civcivleri ile ekonomik ömrünü tamamlamış çıkma diye tabir edilen tavukların hayvan pazarlarında, açıkta ve semt pazarlarında satışı yasaktır. İl/ilçe Müdürlükleri tarafından Belediyelerle işbirliği yapılarak ayda az bir kez olmak üzere örnekleme metodu ile söz konusu satış yerlerinde denetim yapılacak, yapılan denetimler tutanak altına alınarak dosyasında muhafaza edilecektir.

4.4. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 36. maddesi gereğince Bakanlıkça izin verilen yerler dışında hayvan satışı yapanlara ve Bakanlıktan onay almadan faaliyette bulunanlara uygulanacak olan ceza olurları EK-43’e uygun olarak düzenlenecektir.

4.5. İl/İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon Kararları ile geçici olarak kapatılan ve açılan hayvan pazarları hakkında öncelikle [email protected] adresine e-posta olarak, daha sonra Genel Müdürlüğümüze yazılı olarak bilgi verilecektir. Kapatılan hayvan pazarı işletmelerine Türkvet’te işletme kısıtı konulacaktır. 

 

J-MEZBAHA VE KOMBİNALARIN DENETİM VE KONTROLÜ

1.   Mezbaha ve kombinaya girişte aranacak belgeler

 

Resmi veya özel tüm mezbaha ve kombinalara kesim amacıyla getirilen hayvanların; merkez ilçe veya ilçe içi hareketlerinde menşe şahadetnamesi, ilçeler veya iller arası hareketlerinde ise veteriner sağlık raporları, hayvanlara ait kulak küpeleri ve veritabanındaki kayıtları kontrol edilecektir. Ayrıca sığır cinsi hayvanların pasaportları, koyun ve keçi türü hayvanların nakil belgeleri kontrol edilecek, hayvanların sağlık muayene ve kontrolleri yapılacak, sadece belgeleri tam ve sağlıklı hayvanların girişlerine müsaade edilecektir.

 

2.  Hayvan hareketleri ile ilgili denetim ve kontroller                                                      

 

2.1. Resmi veya özel tüm mezbaha ve kombinalara getirilen hayvanların menşe şahadetnamesi, veteriner sağlık raporu, sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları ile koyun ve keçi türü hayvanların kulak küpeleri ve nakil belgelerinin bulunup bulunmadığının kontrolü yapılacaktır.

2.2. Hayvan Sağlığı Şube Müdürlükleri tarafından mezbaha ve kombinalarda yapılan denetim ve kontrollerde, kesilen sığır cinsi hayvanlar ve koyun ve keçi türü hayvanların sayısı ile bu hayvanlara ait küpe sayısının uyumlu olması kontrol edilecektir.

2.3. Kulak küpesi ve pasaportları mevcut olup da kesimi yapılan sığır cinsi hayvanlara ait pasaportlar kesimi takiben en geç 1 ay içerisinde mezbaha ve kombinaların yerleşik bulundukları yerin İl/İlçe Müdürlüklerine gönderilecek, koyun ve keçi türü hayvanlara ait nakil belgeleri en az 3 yıl süreyle muhafaza edilecektir.  Kesilen sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanlara ait kulak küpeleri ay sonunda mezbaha/kombina resmi veteriner hekimi tarafından tutanak tutularak imha edilecektir. Mezbaha/kombinada yetkilendirilmiş veteriner hekim görevli ise kulak küpelerini İl/İçe Müdürlüğünde görevli resmi veteriner hekim imha edecektir. Küpe imha tutanakları İl/İlçe Müdürlükleri ve mezbaha/kombinada dosya halinde muhafaza edilecektir.

2.4.Kesilen sığır cinsi hayvanların Türkvet’ten düşümü aynı gün içinde mezbaha/kombinanın resmi/yetkilendirilmiş veteriner hekimi tarafından yapılacaktır. Etlere ait kesim raporu üzerine “Türkvetten Düşümü Yapılmıştır” kaşesi vurulacaktır. İl/İlçe Müdürlükleri bu konunun takipçisi olacaktır. Mezbaha ve kombinalarda kesimi yapılan sığır cinsi hayvanların Türkvet bilgi sisteminden düşümleri yapılmadan bu hayvanlara ait karkaslara veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir.

2.5. Kulak küpesiz, pasaportsuz ve nakil belgesiz hayvanların mezbaha ve kombinalarda kesilmemesi hususunda ilgililer bilgilendirilecektir.                                                                       

2.6. Merkez ilçe veya ilçe içi kesimlerde menşe şahadetnamesi, diğer il veya ilçelerden getirilen hayvanların kesimlerinde ise veteriner sağlık raporları, ayrıca sığır cinsi hayvanlar için hayvanlara ait kulak küpeleri ve pasaportları ile koyun ve keçi türü hayvanlar için kulak küpeleri ve nakil belgeleri kontrol edilecek, gerekli belgeleri bulunmayan hayvanların kesimlerine müsaade edilmeyecek, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 36. maddesi gereğince bu tür hayvanları kesime getirenlere, kesimini yapan işletmelere ve Bakanlıktan onay almadan faaliyette bulunanlara uygulanacak olan ceza olurları EK-43’e uygun olarak düzenlenecektir.

 

K- NAKİL ARAÇLARI, HAYVANLARIN YÜKLENMESİ, TAŞINMASI, BOŞALTILMASI VE HAYVAN REFAHI İLE İLGİLİ HUSUSLAR

 

        

1.    Hayvan nakil araçları

 

1.1. Nakil araçları hayvanların güvenli bir biçimde nakledilmelerini sağlayacak şekilde olmalıdır.

1.2. Hayvan nakleden araç ve konteynırlara dışarıdan görülecek şekilde, hayvan nakledildiğini belirten levhalar asılacaktır.

1.3. Nakil araçlarının üzerleri hava şartlarına uygun ve hayvanlara yeterli hava sağlayacak şekilde kapatılacak, kapakları sağlam ve hayvanların atlama ve kaçmalarını engelleyecek şekilde olacaktır.

1.4. Nakil araçlarında hayvanların hacimlerine ve planlanan yolculuğa uygun yeterli alan ve yükseklik olması sağlanacaktır.

 

2.    Hayvanların yüklenmesi ve boşaltılması

 

2.1. Hayvan nakil araçlarının yükleme yapılmadan önce temizlik ve dezenfeksiyonu yapılacaktır.

2.2. Aracın taban döşemeleri üzerine en az 2 cm. kalınlığında yataklık, sap, saman veya talaş vs. maddeler serilecektir.

2.3. Nakil araçlarına normalden fazla hayvan yüklenmeyecek, değişik türlerden hayvan yüklenmesi durumunda araçlar içinde ayrı bölmeler oluşturulacaktır.

2.4. Hayvanların uygun rampalarla, yaralanmalarına sebep olmayacak ve gereksiz yere acı ve ıstırap çekmeyecek şekilde yüklenmeleri, taşınmaları ve boşaltılmaları sağlanacaktır.

 

3.   Hayvanların taşınması

 

3.1. Zorunlu kesimler dışında fiziksel ve sağlık şartları uygun olmayan hayvanların sevklerine müsaade edilmeyecektir.

3.2. Küpelenmemiş, kayıt altına alınmamış sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanların sevklerine müsaade edilmeyecektir.

3.3. Hayvanların nakliyesinin uzun sürmesi durumunda (8 saatten fazla), uygun aralıklarla hayvanlara yem-su verilmesi ile dinlendirilmesi konularında nakliyeci ve hayvan sahibine bilgi verilecektir.

3.4. Nakliyecilerin nakil araçlarında yem-su yönünden tedarikli olup olmadıkları ve yeteri miktarda urgan, yular vs. ile ilk yardım çantası bulundurup bulundurmadıkları kontrol edilecektir.

3.5. Nakil araçlarına yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek şekilde aşırı olarak yüklenmiş hayvanlar ile hasta hayvanların bulunduğunun tespit edilmesi durumunda, bu tür hayvanları taşıyan araçlara veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir.

 

L-YURTİÇİNDE HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLERİN SEVKLERİNDE YOL KONTROLLERİ

 

1.1 Hayvan ve hayvansal ürün sevkleri ile ilgili olarak; Hayvan Sağlığı Şube Müdürlerinin koordinasyonunda, İl/İlçe Müdürlüklerinin uygun göreceği güzergâhlarda, kolluk kuvvetleriyle işbirliği içersinde, ayda en az bir kez olmak üzere, özellikle hayvan pazarlarının kurulduğu günlerde, sevkiyat yoğunluğu da dikkate alınarak, yol kontrolleri yapılacaktır. Yol kontrollerinde EK-49’daki form doldurularak dosyasında muhafaza edilecektir.

 

1.2. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 36. maddesi gereğince canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin sevklerinde Bakanlıkça belirlenen belgeleri bulundurmayan canlı hayvan ve hayvansal ürün sahipleri ile araç sahiplerine uygulanacak olan ceza olurları EK–43 ’e uygun olarak düzenlenecektir.

 

M-SINIRLARDAN KAÇAK HAYVAN GİRİŞLERİNE KARŞI ALINACAK TEDBİRLER

 

1. Ülkemizin çok uzun kara sınırları bulunması nedeniyle, zaman zaman komşu ülkelerden kaçak hayvan giriş ve çıkışlarının olabileceği, bu hayvanların yurtiçinde pazarlanabileceği ve pek çok bulaşıcı veya salgın hayvan hastalığının bu yolla ülkemize bulaşabileceği göz önünde bulundurularak, özellikle sınırlarda bulunan İl/İlçe Müdürlükleri dikkatli davranacak ve görev bölgelerindeki sınırlarda kontrol amacıyla diğer kuruluşlarla koordinasyon sağlayacaktır.

 2. Özellikle sınır illerimizde, ülkemiz hayvanlarının morfolojik ırk özelliklerini taşımayan hayvanlara küpeleme işlemi yapılmayacak, veteriner sağlık raporu kesinlikle düzenlemeyecek ve bu hayvanların sevkine müsaade etmeyecektir.

 3. İl, ilçe, belde ve köylerde bulunan hayvan alım-satım yerleri ile kesim yerlerinin kontrollerinde buralara sevk edilen sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanların küpelerinin olup olmadığı araştırılacak, hayvanların belgelerindeki özelliklere uyup uymadıkları kontrol edilecektir.  

4. Yabancı menşeli kaçak hayvan sevklerinin önlenmesi amacıyla, yol güzergâhlarında kolluk kuvvetleriyle de gerekli koordinasyon sağlanarak kontroller sıklaştırılacak, yakalanan kaçak hayvanlar, bunların sahipleri ve bunları taşıyanlar hakkında 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na göre işlem yapılacaktır.

5. Bakanlık tarafından belirlenen esaslara aykırı olarak, kaçak getirilen canlı hayvan ve ürün sahipleri hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerine göre işlem yapılmak üzere savcılığa suç duyurusunda bulunulur. Kaçak hayvan ve hayvansal ürünler hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na dayanılarak çıkarılan “5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Göre El Konulan Miktar Bakımından Fazla veya Özel Tesis Tertibatı Gerektiren Eşyanın Teslimi ve Saklanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” hükümlerine göre hareket edilir. İlgili Tebliğ kapsamında, İlde Bakanlığımıza bağlı tarım işletmeleri, mandıra ve haraların bulunmaması durumunda, güvenlik güçleri tarafından ilinizde yakalanan kaçak şüpheli hayvanların mahallin en büyük mülki amirinin onayı ile fiziki depoları uygun olan kamu kurum ve kuruluşlar ile özel kişi ve kuruluşların depolarına teslim edilmesi gerekmektedir.

El konulan eşyaların yakalandıkları yerden muhafaza edilecekleri yere kadar yükleme, nakliye ve boşaltma hizmetleri el koyan birimlerce temin edilir. El konulan her türlü eşya ve taşıma araçlarının muhafazası, depolanması, yüklenmesi, boşaltılması ve nakliyesi gibi nedenlerle yapılan masraflar, gümrük idaresince genel bütçenin ilgili tertibinden karşılanır.

 

N-SIĞIR CİNSİ HAYVANLARIN TANIMLANMASI, TESCİLİ, İZLENMESİ VE TÜRKVET

 

Hayvan Kimlik Sistemi; hayvan hastalıklarının ve hareketlerinin etkin olarak kontrolünün sağlanması, hayvancılık desteklemeleri, sağlık ve istatistik ile ilgili kayıtlar ve Bakanlığımızın hayvancılık politikalarının belirlenmesi açısından büyük önem arz etmektedir.

Bu sebeple işletme tipi ve hayvan kayıtlarının (kulak küpe no, yaş, ırk vb.) Türkvet’e  doğru girilmesine özen gösterilmesi, ölüm/kesim ve nakil işlemlerinin  Türkvet’te zamanında yapılması gerekmektedir.

Yetiştiricilerimizin sığır cinsi hayvanlarını naklederken, hayvan pazarına götürürken, mezbahada kestirirken veya Bakanlığımız desteklemeleri ile hizmetlerinden yararlanırken mağdur olmamaları için, Hayvan Kimlik Sistemi hakkında afiş ve broşürlerin bastırılması, bu broşürlerde yetiştiricinin işletmesinde doğan, zorunlu hallerde kesilen ve hayvanların hareket bilgilerini İl/İlçe Müdürlüklerine zamanında bildirmesi, bildirim yapmadığı zaman idari para cezası uygulanacağı konusunda bilgilendirilmesi ve güncelleme çalışmalarının yapılması gerektiği hususlarının belirtilerek, konu hakkında bütün belediye başkanlıkları ve köy muhtarlıklarına resmi yazı ile mutlaka duyurular yapılması gerekmektedir. Ayrıca  yetiştiricilerimizin hayvanlarına ait bildirimleri zamanında yapmaları konusunda bilgilendirilmesi için eğitim ve yayım çalışmalarına önem verilmelidir.

Çiftlikten sofraya gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik hayvanların doğumundan ölümüne kadar izlenebilmesi amacıyla Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan Türkvet’teki bilgilerin güncel olması gerekmektedir.

Bu sebeple Türkvet’te güncelleme çalışmaları düzenli olarak yapılmalı, Bakanlığa bildirilen mevcut hayvan sayısı ile Türkvet’e kayıtlı hayvan sayısının aynı olmasına özen gösterilmelidir. Türkvet’in güncel olması için işletme ziyaretlerinde güncel hayvan bilgileri alınmalı ve mutlaka Türkvet’te güncellenme yapılmalıdır.

Mezbaha/kombinada kesilen hayvanların veritabanından düşümleri yapılmalı, söz konusu yerlerde denetim ve kontroller arttırılmalı, kesilen hayvanların düşümlerinin yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir.

Türkvet’te kişi kaydı, hayvancılık işletmelerinin kaydı, sığır cinsi hayvanların küpelenmesi, kaydı, güncellemeler ve uygulamalarda dikkat edilmesi gereken hususlar sırası ile aşağıda açıklanmaktadır.

 

1.  Türkvet’e giriş

 

Türkvet’e giriş (www.turkvet.gov.tr)  adresinden yapılacaktır.

Türkvet’e verilerin en kısa sürede girilmesi, yetiştiricilerin işlemlerinin seri bir şekilde yapılarak gecikmelere meydan verilmemesi ve mağduriyetlerin önlenmesi için İl Müdürlükleri tarafından Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüklerine ayrı bir internet ADSL hattı tahsis edilecektir.

 

2.  Kişi kaydı

 

Kişi kaydı yapılırken;

2.1. İşletmelerin kontrol ve ziyaretleri sırasında, T.C. Kimlik Numarası bulunmayan yetiştiricilerin bilgileri tamamlanacaktır.

2.2. Yetiştiricinin, ölmesi veya hayvancılık faaliyetine son vermesi, sehven birden fazla kayıt edilmesi durumunda mükerrer kayıtlar, kimlik bilgileri sayfasında pasif yapılacaktır.

 

3.İşletme kaydı

 

Hayvancılık işletmesi kayıtlarında;

3.1. Yeni açılacak işletmenin kaydı için yetiştirici İl/İlçe Müdürlüğüne müracaat edecektir. 18 yaşın altında olan kişilerin müracaatları İl/İlçe Müdürlüğü tarafından değerlendirilmeyecektir.

3.2. İşletmesi açılan yetiştiriciye, Türkvet’ten “İşletme Tescil Belgesi” düzenlenecektir.

3.3.İşletmelerin sürüsü içinde hayvan bulunmaması durumunda, sistem tarafından otomatik olarak pasif yapılmaktadır.

3.4. İçinde farklı türlerde hayvan bulunan hayvancılık işletmelerinin, işletme tipi (arıcılık, koyunculuk gibi) karma olarak seçilecektir. Her bir hayvancılık türü için ayrı işletme numarası verilmeyecek, tek bir işletme numarası verilecek ve bunlar sürü olarak bu işletmeye kayıt edilecektir.

3.5. İşletme devrinde yeni işletme sahibi muhtardan onaylı alım satım belgesi ile bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğüne müracaat edecek ve işletmeyi devir alacaktır. İşletme sahibinin ölmesi durumunda, yeni işletme sahibi veraset ilamı ile birlikte İl/İlçe Müdürlüğüne müracaat edecek ve işletmeyi devir alacaktır.

 

4.Kuruluş kaydı

 

Hayvancılık işletmesi faaliyetini tüzel kişilik ya da kamu kuruluşu olarak yapanlar, Türkvet’te kuruluş olarak kayıt edilecektir.

Kuruluş kaydı yapılırken;

Kuruluş adı, kuruluş tipi ve vergi no alanları mutlaka doldurulacak, kayıtlı olan bu tip kuruluş işletmelerinin eksik olan alanları tamamlanacaktır.

 

5.Sürü Kaydı

 

Sürü kayıtlarında sürü tipi bilgileri girilirken, doğru bilgilerin girilmesine özen gösterilecektir.

 

6. Hayvan kaydı

 

Hayvan kaydı yapılırken, yetiştirici, İl/İlçe Müdürlüğüne müracaat edecektir. Hayvanın doğum tarihi, ırkı, cinsiyeti ve anne kulak küpe no bilgilerinin doğru olarak kayıt edilmesine özen gösterilecektir.

Hayvan kaydı yapılırken,

6.1.  “Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği” hükümlerine titizlikle uyulacak, sığır cinsi hayvanlarla ilgili olarak hazırlanacak hayvan sigorta poliçelerinde, sığır cinsi hayvanlara yönelik olarak hayvan sağlığı ve hayvancılıkla ilgili olarak laboratuar için numune alma ve gönderme formlarında, laboratuar analizleri ile ilgili belgelerde, teşhis ve analiz raporlarında, menşe şahadetnamelerinde, yurtiçi hayvan sevkleri için düzenlenenler

dahil hayvancılıkla ilgili her türlü veteriner sağlık raporlarında, hayvan alış ve satışları ile ilgili proforma fatura veya faturalarda, her türlü hayvan sertifikalarında, hayvanlardan elde edilen hayvancılıkla veya hayvan maddeleri ile ilgili tanzim edilecek her türlü belgelerde kulak küpe numaraları mutlaka belirtilecektir.

6.2. 0-20 günlük hayvanların ilk kaydında sehven yapılan kayıt hataları, kullanıcı tarafından aynı gün içinde düzeltilebilecektir. Bu zaman aralığında düzeltilmeyen kayıt hataları, kullanıcı tarafından, EK-10’daki karar ile yazılı olarak il sistem sorumlusuna bildirilecek ve uygun görülmesi halinde il sistem sorumlusu tarafından düzeltilecektir.

6.3. 20 günden büyük küpeli ya da küpesiz hayvanların Genel Müdürlük tarafından Türkvet’e kayıt edilmesi e-posta veya resmi yazı ile talep edilmeyecektir.

 

7. Hayvan Kayıt Bilgilerinin Türkvet’te Düzeltilmesi

 

Hayvanların sehven kaydedilen bilgilerinin düzeltilmesi için komisyon üyelerince hayvanların morfolojik muayenesinden sonra “Sığır Cinsi Hayvan Bilgilerindeki Değişiklikle İlgili İl/İlçe Komisyon Kararı” (EK-44 ) düzenlenecektir.

Bu komisyon için İlçelerde Kaymakamlıktan, İlde Valilikten “KOMİSYON OLURU” alınacak ve komisyon üyeleri en az üç üyeden (yedek üyeler hariç) oluşacaktır.

Hayvanların doğum tarihi kaydı değişikliği, İlçe Müdürlüğünde düzenlenen komisyon kararı İl Müdürlüğüne gönderilecek ve il sistem sorumlusu tarafından yapılacaktır.

Hayvanların bilgileri düzeltildikten sonra, hayvan bilgileri kayıt ekranının açıklama bölümüne örneğin “…/…/2011 tarih ve Komisyon Karar No: İl/İlçe adı 2011/1 No’lu Komisyon Kararına göre hayvan bilgileri/yaş düzeltilmesi yapılmıştır.” ibaresi yazılacaktır.

Her yıla ait Komisyon Oluru ve Komisyon Kararları dosya halinde İl/İlçe Müdürlüğünde saklanacaktır.

 

8. İthal edilen hayvanların kaydı

 

İthal hayvan kaydı yapılırken,

8.1. Avrupa Birliği Üye Ülkelerinden ithal edilen karantina süresi bitmiş sığır cinsi hayvanların varış işletmesinde öncelikle hayvana ait pasaportları ya da hayvan bilgilerini içeren seçim heyeti raporu bilgileri kontrol edilecek, orijinal kulak küpelerini muhafaza edecek ve orijinal bireysel tanımlama numaraları ile belgelerindeki bilgilere göre Türkvet’e kaydedilecektir.

8.2. Avrupa Birliği Üye Ülkeleri dışındaki ülkelerden sığır cinsi hayvanların ithalatında eğer hayvanlar ihracatçı ülke tarafından tanımlanmış iseler, ihracatçı ülke tarafından yapılan orijinal tanımlama numarası ile birlikte, varış işletmesinde yeniden takılan kulak küpe numarası ile Türkvet’e kaydedilecektir.

Küpeleme yapılırken hayvanların morfolojik muayenesi yapılacak, hayvana ait ırk ve yaş bilgileri tespit edilecek, yada hayvan bilgilerini içeren seçim heyeti raporu bilgileri kontrol edilecek ve hayvan kayıt formuna yazılacaktır.

 Karantina süresi bitiminde herhangi bir hastalık yok ise “Önceki küpe no” bilgisine varsa ithal edildiği ülkenin kulak küpe numarası yazılacak, geldiği işletmede TR ile başlayan yeni takılan küpe numarası ise “Küpe no” bilgisine yazılacaktır.

Türkvet’te tüm yaştaki ithal hayvanların kayıtları yapılabilmektedir.

 

9.  Türkvet’te küpe alımı ve dağıtımı

 

Türkvet’te küpe alımı ve dağıtımı İl sistem sorumlusu tarafından yapılacaktır.

Küpe alımı yapılırken;

 

9.1. Küpe alımı

Hayvan Küpesi Alım Bilgileri sayfasındaki  Başlangıç küpe no” alanındaki otomatik olarak gelen küpe numarası yeni sipariş edilecek olan numaradır. İhalesi yapılan küpelerin, il sistem sorumlusu tarafından alımı yapılabilen başlangıç küpe numarası bu sayfadan kontrol edilecek, numaranın yanlış olması durumunda Genel Müdürlüğe bilgi verilerek düzeltilmesi sağlanacaktır. Küpe sayısı yazıldığında kulak küpesi aralığı bitiş değeri otomatik olarak yazılmaktadır.

 

9.2.Küpe dağıtımı

Türkvet’te alımı yapılan küpelerin dağıtımı “Küpe Tahsis (İl)” ve “Küpe Tahsis (İlçe)” ekranlarından yapılacaktır. İl ya da ilçeye tahsis edilen küpelerin kullanıcılara tahsisi yapılmadan, Türkvet’e kaydı yapılmayacaktır.

İl sistem sorumlusu tarafından il ve ilçede küpe işlemleri için bir kişi görevlendirilecektir. İlde görevlendirilen Türkvet’te küpe dağıtımı sorumlusuna “İl küpe işlemleri” kullanıcı rolü,  ilçede görevlendirilen küpe dağıtımı sorumlusuna “İlçe küpe işlemleri” kullanıcı rolü verilerek, bu kişilerin il ya da ilçe kullanıcılarına Türkvet’te küpe dağıtımı yapması sağlanacaktır.

 

9.3. Küpe iadesi ve kişinin başka ile tayini

Emekli olan ya da tayini çıkan kullanıcının, Türkvet’te üzerinde bulunan küpeleri “Küpe iadesi” ekranından il ya da ilçeye iade etmesi gerekmektedir. Emekli olan ya da tayini çıkan kullanıcı, ayrılmadan önce Türkvet’te  üzerine tahsisli küpe olmadığına dair Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünden onay almalıdır.

 

9.4. Kayıp/Çalıntı/Zayi olan küpelerin kaydı

İl ya da İlçe Müdürlüklerinde kayıp/çalıntı/zayi olan küpelerin kaydı Türkvet’e yapılacaktır.

 

9.5. Düşen küpeler

İl ya da İlçe Müdürlükleri tarafından kulak küpesi düşen hayvanların küpe numaraları “Hayvandan Düşen Küpeler” bölümünde “Düşen Kulak Küpesi Arama ”Yeni Kayıt”  düğmesi ile açılan “Küpe Kayıp Bilgileri” sayfasından yapılacaktır.

Türkvet’te “Raporlar” bölümündeki “Listeler”, “Düşen Küpe Sipariş Listesi” den rapor alınacak ve kulak küpesi firmasına “Kulaktan Düşen Küpe Raporu”  resmi yazı ile gönderilerek, düşen küpeler yeniden bastırılacaktır.

Hayvan sahibince düşen küpelerin bildiriminden sonra İl Müdürlüğü tarafından ilgili kulak küpesi firmasına siparişi yapılacaktır. Firma yeniden ürettiği küpeleri, siparişi aldığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde İl Müdürlüğüne ulaştıracaktır. İl/İlçe Müdürlüğü tarafından bu küpelerin hayvanlara takılması ve “Türkvet’te Düşen Kulak Küpesi Arama/Küpe Kayıp Bilgileri” ekranında küpenin takıldığının onaylanması sağlanacaktır. 

Küpe alım ihalelerinde, daha önceki küpeler hangi firmadan temin edilmiş olursa olsun, düşen küpelerin yerine bir sonraki alıma kadar yenilerinin üretimini ve teslimatını ücretsiz olarak yapacağına dair yükleniciden taahhütname alınması sağlanacaktır.

 

10. Serbest veteriner hekimler ve büyükbaş hayvancılık birlikleriyle küpeleme sözleşmesi yapılması

İl Müdürlüğü, uygun görmesi halinde Bakanlığımızdan ruhsatlı serbest veteriner hekimler ve hayvancılık birlikleriyle her yılın başında sözleşme yaparak, hayvanların küpeleme ve kayıt işlemlerini yaptırabilecektir. Bunun için Bakanlığımızdan ruhsat almış serbest veteriner hekimler ve birlikler;

10.1. Küpeleme ve kayıt yapabilmek için İl Müdürlüğüne yazılı müracaat edecektir. İl Müdürlüğüne müracaatlar en kısa sürede işleme alınacak ve uygun görülmesi durumunda küpeleme sözleşmesi yapılacaktır. Bu sözleşmede aşağıdaki hususlar ve İl Müdürlüğünün belirlediği ilave şartlar yer alacaktır;

-                      Küpeleme 0-20 günlük sığır cinsi hayvanlara yapılacaktır.

-                      Küpeleme Türkvet veri tabanına kayıtlı işletmelerde yapılacaktır.

-                      Uygulayıcılar küpelenen hayvanların Türkvet sistemine kayıt işlemlerini İl Müdürlüğünce kendilerine tahsis edilen şifre ile kendileri yapacaklardır.

-                      Küpeleyici; kimliklendirmeye ilişkin kayıtları, yetiştiricinin ve kendisinin imzası olacak şekilde düzenlenen Doğum Bildirim Formu ile belgelendirecektir. Doğum Bildirim Formunun bir nüshası yetiştiriciye verilecektir.

-                      Sığır Cinsi hayvanların her iki kulağına da aynı numaralı küpeler takılacaktır.

-                      Küpe ve küpe pensleri yetiştiricilere elden kesinlikle verilmeyecektir.

-                      Uygulayıcılar aylık olarak taktıkları küpelerin icmallerini küpe takılan işletmenin bağlı bulunduğu İdari sınırlar içindeki il veya İlçe Müdürlüğüne her ayın birinci haftası sonuna kadar dilekçe ile bildirecektir.

-                      Kimliklendirilen ve kayıt altına alınan buzağıların, İl Müdürlüğünce, bildirim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde tanzim edilen pasaportları, sözleşme yapılan kişi ve birlikler tarafından, yetiştiricilere dağıtılmak üzere teslim tutanağı düzenlenerek köy muhtarlığına veya doğrudan yetiştiriciye teslim edilecektir.

-                      Uygulayıcılar küpesi düşmüş hayvan tespit etmeleri durumunda yeni küpe kesinlikle takmayacaklar, böyle durumlarda yetiştiricilerin en kısa sürede İl veya İlçe Müdürlüklerine başvurmaları yönünde uyarılması sağlanacaktır.

-                                  Serbest veteriner hekimler ve birliklerin hayvanlara takacağı küpe ve uygulama ücretinin miktarı, çevre illerin küpeleme fiyatları da göz önüne alınarak İl Müdürlüğü tarafından belirlenerek, ortalama bir fiyat olacak ve sözleşmelerinde bu miktar belirtilecektir.

-                                  Sözleşme yapılan kişi ve birlikler belirlenen kulak küpesi, pasaport bedeli ve uygulama ücretinin üzerinde bir ücret talep etmeyecektir.

-                      Sözleşme yapılan Serbest Veteriner Hekimlerin İnternete bağlanabilen bilgisayar sistemi olacaktır.

-                      Serbest Veteriner Hekim ve birlikler sözleşme yaptığı İl/İlçe idari sınırları içerisinde küpeleme uygulaması yapacaktır.

-                     Sözleşme sahibi taahhüdü çerçevesinde kusurlu veya standartlara uygun olmayan malzeme seçmesi veya kullanması, uygulama hatası, uygulama yanlışlığı v.b. nedenlerle ortaya çıkan zarar ve ziyandan doğrudan sorumlu olacaktır.

-                     Yürürlükteki Kanunlarda açıkça suç sayılan hallerde Kanun’un emrettiği yaptırımlar uygulanacaktır.

-                     Anlaşmazlık halinde İli Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkili olacaktır.

10.2. Sözleşmenin Kontrol ve Denetimi

-                     İşin protokol ve ilgili mevzuatlar ile tespit edilen standartlara uygun yürütülüp yürütülmediği İl/İlçe Müdürlüğü tarafından görevlendirilen kontrol elemanlarınca risk analizi bazında, planlı ve plansız olarak kontrol edilerek denetlenecektir. Denetim tutanakları dosyasında muhafaza edilecektir.

10.3. İl Müdürlüğünün Sözleşmeyi Feshetmesi

-                     Değişen koşullara göre Bakanlığın ilgili yönetmelik ve talimatlarla kişi ve birliklere verdiği bu yetkilerin değiştirilmesi, kaldırılması ya da iptal edilmesi hallerinde bu sözleşme feshedilmiş sayılacaktır.

-                     Kontrol ve denetimlerde yapılan uyarıların dikkate alınmaması halinde protokol bir tutanakla İl Müdürlüğünün belirleyeceği süreye kadar geçici ya da sürekli fesh edilir. Bu fesih durumu karşı tarafa yazılı olarak bildirilecektir.

-                     Tarafların istemesi halinde şartlara uyan yeni bir protokol tekrar yapılabilir.        

-                     İdare tarafından gerek görülmesi halinde protokole (sözleşmeye) ek maddeler ve şartlar eklenebilir.

10.4. İl Müdürlükleri tarafından sözleşme yapılan serbest veteriner hekim ile birliklere Türkvet’te işlem yapma yetkisi için şifre tahsis edilecek ve  Türkvet’e hayvan kaydı yapılması hakkında eğitim verilecektir.

10.5. Serbest veteriner hekimler ve birlikler, bağlı bulunduğu İl/İlçe sınırlarında küpeleme yaptıkları ve Türkvet’e kaydettikleri hayvanlar için küpelenen hayvan listesini (EK-45) bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğüne teslim edecek ve küpe uyguladıkları hayvanların pasaportlarını küpeleme tarihinden itibaren 14 gün içinde talep ederek düzenlenen pasaportları yetiştiricilere teslim edecektir.

10.6. Her yılın son iş günü sözleşmeleri biten serbest veteriner hekimlerin ve birliklerin Türkvet’te kullanıcı şifreleri pasif yapılacak, ellerinde küpe olan serbest veteriner hekimlerin küpelerinin iadesi istenecek, sözleşmelerini yenilemeleri durumunda şifreleri aktifleştirilecektir.

10.7. Yönetmelikte belirtilen özelliklere göre küpe uygulamayan, kendisine tahsis edilen küpeleri başkasına devreden, sözleşmelerinde belirtilen ücret dışında herhangi bir ek ücret alan ve Bakanlığımızca yapılan sözleşme hükümlerine uymayanlar öncelikle resmi yazı ile uyarılacak, ikinci kez uyulmaması durumunda sözleşmeleri İl Müdürlüğünün belirleyeceği bir süreye kadar bir tutanakla iptal edilecektir.

 

11. Uygulamada küpe alımı, dağıtımı, küpe uygulaması ve  ücreti

Bakanlığımızca denetlenen kulak küpesi firmalarının listesi Genel Müdürlüğümüz web adresinde (www.kkgm.gov.tr) Birim Faaliyetleri sayfasında yer almaktadır. Firmalardan kulak küpe alımlarının ve dağıtımlarının mutlaka Türkvet üzerinden de yapılması gerekmektedir. Kulak küpesi alımlarında Genel Müdürlüğümüzden alınmış olan “Küpe Firması Kayıt Belgesi” istenecektir. Belgenin geçerlilik süresine dikkat edilecek olup, bu durum kulak küpesi alımlarında şartnamede belirtilecektir.

Kulak küpesi alımlarında küpelerin TS 7808’e göre testlerinin yapıldığına ilişkin belgelerin talep edilmesi ve gerektiği durumlarda söz konusu testlerin örnekleme yoluyla tekrar yaptırılması, küpe kalitesi ve düşümlerinin önlenmesi açısından da önemlidir. Küpelerde düşme, rakamlarda silinme ve yönetmelik şartlarına uygunluğunun kontrolü için, gerektiği durumlarda her partiden numune alınarak TSE veya ODTÜ laboratuarlarında küpenin dayanıklılık testlerinin yapılması sağlanacaktır.

11.1. İl Müdürlükleri tarafından alımı ve dağıtımı yapılan küpelerin, hangi tarihte hangi firmadan, hangi numara aralığının alındığı, alınan küpelerin veya küpe numara aralığının kimlere (İlçe Müdürlükleri, birlikler, serbest veteriner hekimler, vb.) hangi tarihte tahsis edildiğine ilişkin kayıtlar düzenli olarak dosyada muhafaza edilecektir.

11.2. Kulakları delik olan hayvanlara yeni numaralı kulak küpesi takılmayacak ve bu hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir. Bu hayvanlara, yetiştiricilerin İl/İlçe Müdürlüğüne dilekçe ile müracaatı üzerine, kulak küpesi veya küpelerinin yerine aynı özgün tanımlama numarasını içeren yenisi veya yenileri takıldıktan sonra veteriner sağlık raporu düzenlenecektir.

11.3. Sığır cinsi hayvanın kulak küpelerinden birinin ya da ikisinin düşmesi veya üzerlerindeki bilgilerin silinmesi durumunda, yetiştiricilerin İl/İlçe Müdürlüğüne dilekçe ile müracaatı üzerine, yeniden bastırılan küpelerin hayvanlara en kısa sürede takılması sağlanacaktır. 

11.4. Birliklere tahsis edilen kulak küpe numaraları için birlikler tarafından yapılacak olan küpe alımlarının, Yönetmelik, uygulama talimatı ve her yıl yayımlanan Genelgedeki küpe ile ilgili şartlara uygunluğu İl Müdürlükleri tarafından kontrol  edilecektir.

11.5. Hayvanların düşen kulak küpelerinin yerine yenisinin takılması için serbest veteriner hekimler ve birlikler, düşen küpelerin numaraları için firmaya sipariş vereceği yazıyı İl/İlçe Müdürlüğüne bildirecektir. İl/İlçe Müdürlükleri tarafından “Küpe numaralarının basılmasında sakınca yoktur” ibaresi konularak  onaylanan yazıya istinaden kulak küpesi firması tarafından küpelerin basımı yapılacak ve küpenin değiştirilmesi sağlanacaktır.

11.6. Küpe firmaları, serbest veteriner hekimler ve birlikler; 11.5’ te bahsedilen onaylı yazı olmadan düşen küpeler için küpe basmaması, yetiştiricilere ve 3. şahıslara elden küpe vermemesi konusunda uyarılacaktır. Bu husus küpe  ihalesi şartnamesinde belirtilecektir.

11.7. Bakanlığımız tarafından sığır ve mandalar için belirlenen aşı tatbik ücreti kadar, çift kulak küpesi tatbikinden tek uygulama ücreti alınacaktır. Uygulanan küpelerin ücretleri ilgili makbuza kayıt edilecektir.

11.8. 4-B kadrosundaki veteriner hekimler, kulak küpesi takabilecek ve takılan kulak küpe ücretlerini ilgili makbuza kayıt edecektir. 4-B statüsünde çalışan kamu görevlilerinin, kamu hizmetlerinin mahallinde hızlı bir şekilde yerine getirilmesi amacıyla “muhasebe yetkilisi mutemedi” olarak görevlendirilmesi gerekmektedir.  

11.9. Hayvancılık işletmesi bulunan resmi kurum ve kuruluşların kendi hayvanlarını küpeleme ve kayıtlarını kendileri tarafından yapılmasını talep etmeleri halinde, küpe tahsisi yapılacak ve Türkvet’te şifre verilecek, kullanıcılara “kullanıcı kaydı” sayfasında işletmesi tahsis edilecektir. Söz konusu resmi kurum ve kuruluşlarla küpeleme sözleşmesi yapılmayacaktır.

           

12.Pasaport düzenlenmesi

12.1. İl/İlçe Müdürlüğü, serbest veteriner hekimler veya birlikler tarafından küpelenen hayvanlar, yetiştiricinin bildirim tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde Türkvet’e kaydedilecektir.

12.2. İl/İlçe Müdürlüğü tarafından küpesi takılan ve Türkvet’e kaydedilen hayvanların pasaportları hayvanın doğumunun bildiriminden itibaren 14 gün içinde düzenlenecek ve yetiştiricinin bu pasaportları alması sağlanacaktır. Serbest veteriner hekimlere ya da birliklere küpe uygulayıp kaydettikleri hayvanların pasaportları, yetiştiriciye teslim edilmek üzere imza karşılığında resmi tutanak ile verilecektir.

12.3. Pasaportlarda İl/İlçe Müdürlüklerinin mührü ve yetkilinin imzası olacaktır. İl/İlçe Müdürlüğünün adı, resmi mühür ve yetkilinin imzası olmayan pasaportların resmi olarak geçerliliği bulunmamaktadır.

12.4. Hayvan alım satımlarında pasaportun ilgili kısımları alıcı ve satıcı tarafından mutlaka imzalanacaktır. Alıcı, hayvan sevki için İl/İlçe Müdürlüğüne geldiğinde, pasaportun imzalı olan satıcıda kalacak kısmını teslim edecek, pasaportun ilgili kısmı satıcının bildirim formu yerine geçecek ve İl/İlçe Müdürlüğüne teslim edilecektir.

12.5. Hayvan kayıt, sevk, kesim ve düşüm işlemlerinin doğru ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi ve kullanıcı hatalarının minimum seviyede tutulması için hayvan pasaportlarının üzerinde bulunan barkotları okutmak üzere Hayvan Sağlığı Şube Müdürlükleri ve İlçe Müdürlüklerine yeterli sayıda barkot okuyucu sistemleri İl Döner Sermayeleri veya diğer kaynaklardan temin edilecektir.

 

13. Hayvan hareketleri

Türkvet’te hareket kaydı yapılırken;

 13.1. İl/İlçeden başka il/ilçelere nakli yapılacak sığır cinsi hayvanlara veteriner sağlık raporu düzenlemeden önce Türkvet’ten hayvanların pasaportları alınacak, varsa kontrol edilecek ve Türkvet’te hayvanların gideceği işletmenin işletme numarası seçilerek varış işletmesine nakli yapılacaktır.

13.2. Sevk edilecek hayvanlara veteriner sağlık raporu düzenlendikten sonra, “Veri tabanında nakilleri yapılmıştır” ibaresi mutlaka yazılacak ve pasaportlarıyla beraber yetiştiriciye teslim edilecektir.

13.3. Küpe takılmış ancak veritabanına kaydedilmeyen hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir.

13.4. Sevklerde her hayvanın pasaportu (çıktığı işletme numarasının bulunduğu) veteriner sağlık raporu ile beraber olacak, varış işletmesinde ise hayvanın yeni pasaportu hayvanın işletmesinin bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenecektir.

13.5. Kesim amacıyla ruhsatlı mezbaha/kombina işletmelerine sevk edilen hayvanların nakli Türkvet’te yapılacaktır.

13.6. Satış amacıyla ruhsatlı hayvan pazarlarına sevk edilen hayvanların nakli Türkvet’te yapılacaktır.

13.7. Hayvan Sağlığı Şube Müdürleri tarafından İl ve İlçe Müdürlüğünde hayvan hareketlerinden sorumlu bir asil ve bir yedek personel belirlenecek ve bu liste Türkvet dosyasında bulunacaktır.

13.8. Haftanın ilk günü İl ve İlçe Müdürlüğünde hayvan hareketlerinden sorumlu personel tarafından, işletmelerine gelen hayvanlar “Hareket halindeki hayvan raporu” ndan takip edilecektir. Bekleyen hareket halinde durumundaki hayvanların işletmeye gelip gelmediği, yetiştirici bildirim formlarından, güncelleme formlarından ya da yetiştiriciden telefonla elde edilecek bilgilerden sonra “Hayvan Hareket Bilgisi Arama” ekranında  “Varış” butonu ile gelen ekranda nakli yapılacak hayvanların “hayvan varış onayı bilgileri” doldurulacaktır.

13.9.“Hareket Halinde” durumunda olan, ancak varış işletmesine gelmemiş (başka işletmeye gitmiş) olan hayvanların hareket bilgilerine işlem yapılmayacaktır. Bu hayvanların varış işlemi, gitmiş olduğu gerçek işletmenin bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğü tarafından yapılacaktır.

13.10. Hayvan hareketlerinden sorumlu personel tarafından, mesai günlerinde her gün “STS”, “Hayvan Gönderme Talep” ekranında  “Talep Durumu”, “Yeni Talep” seçilerek  “Ara”  butonu ile gelen sayfada yeni talepler değerlendirilecektir.

13.11. Bu yeni hayvan gönderme taleplerinde, talep edilen hayvanların işletmede olup olmadığı, yetiştirici bildirim formlarından, güncelleme formlarından ya da yetiştiriciden telefonla elde edilecek bilgilerden sonra, işletmede bulunmayan hayvanlar “Transfer” butonu ile bu ekrandan hayvanların bulunduğu işletmeye nakli yapılacaktır.

13.12. Eğer hayvanın işletmede bulunduğu tespit edilirse, “İptal Et” butonu ile hayvan gönderme talebi iptal edilecek, nakli istenen hayvanın işletmesinde bulunduğu bilgisi İl veya İlçe Müdürlüğüne e- posta ile bildirilecektir.

13.13. Türkvet’te “Hayvan Gönderme Talep” ekranından 7 gün içinde işlem yapmayan İl/İlçe Müdürlüğü’ne gerekli uyarı yapılacak ve sonuç alınamazsa Genel Müdürlüğe yazılı olarak bildirilecektir.

 

14. İşletme ve işletmedeki hayvanların güncelleme işlemleri

14.1 İllerin Bakanlığa bildirdiği hayvan mevcutları ile Türkvet’te kayıtlı hayvan mevcutları arasındaki farkın giderilmesi için kesilen, ölen veya nakilleri yapılan hayvanların mutlaka düzenli bir şekilde Türkvet’te düşümlerinin yapılarak Türkvet’teki hayvan sayısı bilgilerinin güncelleştirilmesi sağlanacaktır.

14.2. Güncelleme çalışmaları için birlik ve serbest veteriner hekimlere aşağıdaki işlemler için bilgi ve eğitim verilecektir.

Türkvet’te Raporlar/Listeler bölümündeki “İşletmedeki Hayvan Listesi Raporu” küpelemeyi yapan serbest veteriner hekimler, birlik personeli ve İl/İlçe Müdürlüğünde çalışan küpe uygulayıcıları             tarafından alınacaktır. İşletmede bulunan ve bulunmayan hayvanlar, alınan bu rapordaki hayvanların işletmede var-yok sütunu (İşletmede bulunan hayvanlar var “+” olarak, işletmede bulunmayan hayvanlar yok “-” olarak işaretlenecektir). İşletmede olmayan hayvanların yanına ölüm, kesim veya nakil bilgisi yazılacak, belgesiz olarak işletmeye geldiği tespit edilen hayvanların hareket bildirim bilgileri, “İşletmedeki Hayvan Listesi Raporu”nda güncellenecek, yetiştiriciye imzalatılacak ve muhtarların da bu raporu onaylaması istenecektir. Raporda imzası bulunan yetiştiricilerin işletmelerindeki güncel hayvan bilgileri, Türkvet’te,  İl/İlçe Müdürlükleri tarafından aşağıdaki hususlara göre işlem yapılacaktır.

14.3. Eğer hayvanın akıbeti yetiştirici tarafından bilinmiyor ise, hayvan bilgileri ekranından “Bilinmiyor Yap” düğmesi ile hayvan bilinmiyor durumuna getirilecektir.

14.4. İl/İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan işletme ziyaretinde, güncelleme çalışması sırasında görülen ve işletmeye yeni geldiği tespit edilen hayvanların Türkvet’te “STS”, “Hayvan Gönderme Talep” ekranında “Yeni Kayıt”  butonu ile bu ekrandan hayvan istek bilgileri doldurulacaktır.

14.5. Serbest veteriner hekimler ve birlik personeli tarafından rapordaki düzenleyen kısmı, raporu düzenleyen kişi tarafından imzalanacak ve İl/İlçe Müdürlüklerine 3 gün içinde teslim edilecektir. Bu raporların İl/İlçe Müdürlüklerine teslim edilmesinden sonra, işletmelerdeki hayvanların Türkvet’te 3 gün içinde İl/İlçe Müdürlükleri tarafından güncellemeleri yapılacaktır.

Bu rapor köy muhtarlarına da verilebilecektir. Yetiştiricilerden işletmede bulunan ve bulunmayan, yeni gelen hayvan bilgilerini güncellemeleri ve imzalamaları, muhtarlarında bu raporu onaylaması istenecektir. Raporda imzası bulunan yetiştiricilerin işletmelerindeki güncel hayvan bilgileri  İl/İlçe Müdürlükleri tarafından Türkvet’te güncellenecektir.

İşletmeye yeni gelen hayvanların pasaportları 14 gün içinde düzenlenerek, yetiştiricilerin pasaportları alması sağlanacaktır

Serbest veteriner hekimler ve birliklerin işletmeleri ziyareti sırasında bu rapor yanlarında yok ise, işletme sahibinin adı, soyadı, işletme no ve işletmenin adresi , işletmede bulunan hayvanlar liste halinde bir kağıda yazılacak ve “İşletmemde aşağıda listesi bulunan …. adet hayvanımın bulunduğu bilgilerinin doğruluğunu beyan ederim.” ifadeli yazının altına yetiştiricinin imzası alınacak ve bu güncelleme formu bildirim yerine kabul edilecektir.

14.6. İl/İlçe Müdürlükleri tarafından yapılan işletme ziyareti, aşılama ve suni tohumlama uygulamaları esnasında da güncelleme çalışmaları mutlaka yapılacaktır.

14.7. Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği’nin 56. ve 62. maddeleri gereği il düzeyinde kontrolleri yapılan sığır cinsi hayvancılık işletmelerine ilişkin yıllık bir rapor hazırlanarak her yıl 1 Nisan tarihine kadar Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne gönderilecektir. 

 

15. Bildirim ve Bilgilendirme Çalışmaları

15.1. Yetiştiriciler işletmelerindeki her türlü hayvan hareketlerini (doğum, ölüm ve nakil) EK-48 deki form ile 7 gün içinde ilgililere (İl/İlçe Müdürlüğü, 4-B’li Veteriner Hekim ve Mühendis Tarım Danışmanları, Aşılama ve Küpeleme Sözleşmesi Yapılan Serbest Veteriner Hekimler, Birlikler, Muhtarlar, Hayvan Pazarı/Borsası Sorumlu Yöneticileri) bildirecektir. Aşılama ve Küpeleme Sözleşmesi Yapılan Serbest Veteriner Hekimler, Birlikler, Muhtarlar, Hayvan Pazarı/Borsası Sorumlu Yöneticileri yetiştiricilerden aldığı bildirim formlarını (EK-48) 7 gün içinde İl/İlçe Müdürlüğüne ya da 4-B’li Tarım Danışmanlarına teslim edecektir. Teslim edilen formlar İl/İlçe Müdürlüğü ve 4-B’li Tarım Danışmanları tarafından Türkvet’te güncellenecektir. EK-48 İl/İlçe Müdürlüğü tarafından çoğaltılarak yetiştiricilere ve ilgililere dağıtılacaktır.

15.2. Yetiştiricinin bilgilendirilmesi amacı ile işletmelerindeki her türlü hayvan hareketlerini (doğum, ölüm ve nakil) 7 gün içinde ilgililere bildirmeleri, yeni doğan hayvanların 20 gün içinde küpelenerek Türkvet’e kaydının yapılması, bildirimin yapılmaması halinde cezai müeyyidelerin uygulanacağı hakkında afiş ve broşür bastırılacaktır.

        

16. Hayvan pazarı / borsaları işletmeleri

Bakanlığımızdan ruhsatlı hayvan pazar/borsaları ile bu işletmelerin Türkvet’teki işletme kayıtları ile uyumlu olacaktır. Bakanlığımızdan ruhsat almış hayvan pazar/borsalarına gelen ve giden hayvanların Türkvet’te bu işletmelere hareket kaydının yapılabilmesi için il sistem sorumlusu tarafından hayvan pazarı yöneticisine Hayvan Pazarı Yöneticisi rolü verilecektir. Bu rolde sadece kendi işletmesine hayvan hareket kaydı yetkisi bulunmaktadır.

 

Hayvan pazarında yapılması gereken işlemler;

16.1. Bakanlığımızdan ruhsatlı hayvan pazar/ borsalarına bilgisayar sistemi kurulması ve işletme yetkililerine Türkvet hakkında eğitim verilerek şifre almaları sağlanacaktır.

16.2. Hayvan pazarı ve borsalarına gelen hayvanların girişlerde hayvanların kulak küpelerinin olup olmadığı ve pasaportları kontrol edilecektir. Kulak küpesi olmayan hayvanların hayvan pazar ve borsalarına girişleri yapılmayacaktır.

16.3. Hayvan pazarı ve borsalarına satış amacıyla; İl/İlçe Müdürlüklerine ise sevk amacıyla getirilen ve kulak küpesi olmayan hayvanlara, bu yerlerde kulak küpesi takılmayacaktır.

16.4. Hayvanların pasaportları yetiştiriciden teslim alınacaktır. Hayvan pasaportu ve veteriner sağlık sertifikası ile getirilen hayvanlar karşılaştırılacaktır. Belgelerdeki sığır cinsi hayvanın kulak küpesi ile gelen hayvanlara ait pasaportun uyumlu olması gerekmektedir.

16.5. Türkvet’te il içi işletmelerden gelen hayvanların hayvan pazar ve borsalarına girişleri ve çıkış yapan hayvanların il içindeki işletmelere nakilleri sorumlu veteriner hekim tarafından yapılacaktır.

16.6. Hayvan pazarında alımı ve satımı yapılan sığır cinsi hayvanların pasaportları, sorumlu veteriner hekim tarafından “alıcıda ve satıcıda kalacak kısımları” alıcı ve satıcıya verilecek, “hayvan pazarında kalan kısmı” ise hayvan pazarında 3 yıl süre ile saklanacaktır

16.7. Türkvet’te bu işletmelere olan hayvan hareketlerinin yapılıp yapılmadığı hayvan hareketlerinden sorumlu personel tarafından kontrol edilecektir.

 

17. Mezbaha / kombina işletmeleri

Bakanlığımızdan ruhsatlı mezbaha/kombina işletmeleri, Türkvet’teki işletme kayıtları ile uyumlu olacaktır. Mezbaha/kombina işletmeleri yapılması gereken işlemler;

Kontrol şubesi tarafından Bakanlığımızdan ruhsat almış mezbaha/kombina işletmelerinin Türkvet’e kayıt edilebilmesi için, il sistem sorumlusu tarafından Kontrol Şubesindeki bir kişiye “Kontrol Şube” rolü verilecektir. Kontrol şube rolünde sadece; kişi kaydı, işletme ve kuruluş kaydı yetkisi bulunmaktadır.

17.1. Bakanlığımızdan ruhsatlı mezbaha/kombina işletmelerine bilgisayar sistemi kurulması sağlanacak, resmi/yetkilendirilmiş veteriner hekimlere şifre tahsis edilecek ve “Kesimhane Yöneticisi” rolü verilecektir.

17.2. Mezbaha/kombina işletmelerine gelen hayvanların girişlerde kulak küpelerinin olup olmadığı ve pasaportları kontrol edilecektir. Kulak küpesi ve pasaportları olmayan hayvanların mezbaha/kombina işletmelerine girişleri yapılmayacaktır.

17.3. Mezbaha/kombina işletmelerine gelen hayvanların girişlerde pasaportları ve veteriner sağlık raporu/menşe şahadetnamesi yetiştiriciden teslim alınacaktır. Türkvet’te il içi işletmelerden mezbaha/kombina işletmelerine gelen hayvanların nakilleri resmi/yetkilendirilmiş veteriner hekimler tarafından yapılacaktır.

17.4. Mezbaha/kombina işletmelerine, pasaport ve veteriner sağlık raporu/menşe şahadetnamesi ile getirilen hayvan sayılarıyla kesilen hayvan sayıları karşılaştırılacaktır. Belgelerdeki sığır cinsi hayvan sayısı ile kesilen hayvanlara ait pasaport ya da kulak küpesi sayısının uyumlu olması gerekmektedir.

17.5. Mezbaha/kombina işletmelerinde kesilen sığır cinsi hayvanlara ait kulak küpelerinin imhası, Yönetmeliğin uygulama talimatına göre görevlendirilen resmi veteriner hekim tarafından her ayın sonunda yapılacaktır. İmha tutanakları dosya halinde mezbaha/kombina ve İl/İlçe Müdürlüğünce muhafaza edilecektir.

 

18. Türkvet’te Mezbaha/Kombina İşletmelerinde Sehven Kesilen Hayvanın Canlandırılması, Türkvet’te İşletmede Görünen Ancak İşletmeye Getirilmemiş Hayvanların Gerçekte Bulundukları İşletmeye Gönderilmesi

18.1. İl/İlçenin hayvancılık işletmesinde canlı olarak tutanakla tespit edilen hayvan/hayvanlar, Türkvet’te aynı İl/İlçenin mezbaha/kombina işletmelerinde kesilmiş ise, İl/İlçe Müdürlüğü tarafından Mezbaha/kombina işletmelerine EK-46’daki tutanak gönderilecektir. Bu tutanakla resmi/yetkilendirilmiş veteriner hekim hayvan/hayvanların tesiste kesildiğini (Bu hayvanların pasaport ve nakil belgesinin fotokopisi ekte gönderilecektir.) veya sehven Türkvet’te kesildiğini İl/İlçe Müdürlüğüne 3 gün içinde bildirecektir.

Türkvet’te mezbaha/kombina işletmelerinde sehven kesilen hayvan/hayvanlar il sistem sorumlusu tarafından canlandırılacaktır. İşletme tespit tutanağı ve mezbaha/kombina işletmelerinden gelen tutanağa tarih ve 2011/1 gibi sayı verilerek “Sehven Kesim” dosyasında muhafaza edilecektir.

18.2. İl/İlçenin hayvancılık işletmesinde canlı olarak tutanakla tespit edilen hayvan/hayvanlar, Türkvet’te farklı İl/İlçenin mezbaha/kombina işletmelerinde kesilmiş ise, canlandırma talebi İl Müdürlüğü tarafından diğer İl Müdürlüğüne, hayvan/hayvanların işletmede bulunduğunu belirten “Canlandırma Talep Formu”nu (EK-47) faks ya da resmi yazı ile gönderecektir. Canlandırma Talep Formunun bir nüshası ilgili mezbaha/kombina işletmesine gönderilecektir.

Bu talep formuna istinaden, mezbaha/kombina işletmesi tarafından İl/İlçe Müdürlüklerine EK-46 daki tutanak gönderilecektir. Bu tutanakla resmi/yetkilendirilmiş veteriner hekim hayvan/hayvanların işletmede kesildiğini (Bu hayvanların pasaport ve nakil belgesinin fotokopisi ekte gönderilecektir.) veya Türkvet’te sehven kesildiğini İl/İlçe Müdürlüğüne 3 gün içerisinde bildirecektir.

Mezbaha/kombina işletmelerinde Türkvet’te sehven kesilen hayvan/hayvanlar il sistem sorumlusu tarafından Türkvet’te canlandırılacaktır. Canlandırılan hayvanların bilgisi resmi yazı ya da faks ile talep eden İl Müdürlüğüne bildirilecektir.

Canlandırma Talep Formuna tarih ve 2011/1 gibi sayı verilerek “Sehven Kesim” dosyasında muhafaza edilecektir.

18.3.   Mezbaha/kombina işletmelerinde Türkvet’ ten sevki yapılmış ancak gerçekte bu tesise bir hafta geçmesine rağmen getirilmemiş hayvan/hayvanlar için resmi/yetkilendirilmiş veteriner hekim tarafından EK-46 düzenlenerek İl/İlçe Müdürlüğüne bildirilecektir. EK-46 formuyla bildirilen bu hayvan/hayvanlar İl/İlçe Müdürlüğü tarafından mezbaha/kombina işletmelerinden  geldikleri işletmeye Türkvet üzerinden nakledilecektir.

 

19. Türkvet’te işletmede hayvanın ölüm ve kesim nedeniyle kaydının silinmesi

19.1. Yetiştirici, işletmesinde ölen/ kesilen hayvanlarını Ek-48 deki form ile 7 gün içinde İl/İlçe Müdürlüğüne bildirecektir.

19.2. Türkvet’te işletmede hayvan ölüm/kesim kaydı, menüdeki “STS” başlığı altındaki “Kesim/Düşüm”,”Hayvan Düşümü” sayfasında “Yeni Kayıt”  düğmesi ile açılan “Düşümü Yapılmış Hayvan Bilgisi Arama” sayfasından yapılacaktır.

 

20. Damızlık işletmelerinde hayvan kaydının yapılması

20.1. Yeni doğan hayvanlara kulak küpesinin 20 gün içinde takılması ve Türkvet’e kaydının yapılması işlemini gerçekleştirmek üzere 25 baş ve üzeri damızlık işletmelerinin (İl/İlçe Müdürlüklerinin uygun görmesi halinde) işletme sahibi/sorumlusu ile küpeleme sözleşmesi yapılacak, küpe tahsis edilerek, hayvan kaydı için Türkvet’te şifre verilecektir.

20.2. İşletme sahibi/sorumlusuna Türkvet’te “İşletme Yöneticisi” rolü verilecek, “Tahsisli İşletmeler” den kendi işletmesi tahsis edilerek sadece kendi işletmesindeki hayvanlara küpe kaydı yapabilmesi sağlanacaktır.

20.3. Bu işletmelerin küpeleme ve Türkvet’te kayıt işlemleri Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından sahada ve Türkvet’te kontrol edilecek, uygulamadaki eksikliklerin tespiti halinde sözleşmeleri iptal edilecektir.

 

21. İl sistem sorumlusunun kullanıcı listesini güncellemesi ve kullanıcı rolü verirken dikkat edeceği hususlar

21.1. İl sistem sorumlusu, İl/İlçede Türkvet’te veri girişi yapan kullanıcılara, serbest veteriner hekimlere, birlik personeline, TİGEM personeline, hayvan pazarı/borsası, mezbaha/kombina işletmeleri ile 25 baş ve üzeri damızlık işletmelerine şifre verecektir.

21.2. Resmi kurum ve kuruluşlar Türkvet’te İl genelindeki bilgileri görme yetkisini resmi yazı ile talep etmeleri ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından uygun görülmesi halinde, buradaki kişilere il görüntüleme rolü verilecek ve bu resmi yazı Türkvet dosyasında saklanacaktır.

21.3. Kullanıcı bilgileri sayfasında kişilerin durum, unvan ve çalıştığı birim bilgileri güncellenecektir.

21.4. Kullanıcı rolleri verirken kişilere,

Görevi ve Yeri:        ___                 Kullanıcı Rolleri :_______

Hayvan Sağlığı Şubesi                  Hayvan Sağlığı  Şb Personeli,

Kontrol Şubesi                                Kontrol Şubesi Personeli,

Destekleme Şubesi                                    Destekleme Şubesi Personeli,

İl Küpe Dağıtımı                              Hayvan Sağlığı Şb Personeli+ İl Küpe İşlemleri,

İlçe Müdürlüğü                                İlçe personeli,

İlçe Küpe Dağıtımı                          İlçe personeli + İlçe Küpe İşlemleri,

Birlik                                                  Birlik personeli,

Serbest Veteriner Hekim               Serbest Veteriner Hekim +Veteriner Hekim Küpeleme          

                                                            +Veteriner Hekim Aşılama,

TİGEM                                               TİGEM Personeli,

Hayvan Pazar/Borsası                   Hayvan Pazarı Yöneticisi (İşletmesi tahsis edilecek.),

Mezbaha/Kombina İşletmesi                    Kesimhane Yöneticisi (İşletmesi tahsis edilecek.),

İşletme                                              İşletme Yöneticisi (İşletmesi tahsis edilecek.),

Resmi Kurum/Kuruluş                   İl Görüntüleme rolleri verilecektir.

 

21.5. Kullanıcı listesi her ayın başında düzenli olarak il sistem sorumlusu tarafından sistemden kontrol edilecek, İl/İlçe Müdürlüğünden ayrılan ya da diğer kurumlarda kullanıcısı değişen kişilerin güncellemeleri Türkvet’ten yapılacaktır.

21.6. Emekli olan ya da tayini çıkan kullanıcı, ayrılmadan önce Türkvet’te  üzerine tahsisli küpe olmadığına dair Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünden onay alacaktır. İl sistem sorumlusu tarafından kullanıcının üzerine tahsisli küpeler İl/İlçe Müdürlüğüne Türkvet üzerinden iade edildikten sonra kullanıcı rolleri alınarak pasif yapılacaktır.

21.7. Hayvan Sağlığı Şube Müdürü, kullanıcıların Türkvet’te hatalı veya uygunsuz işlem yaptıklarının tespit edilmesi halinde veya gerek görülen diğer durumlarda ilgililerin şifrelerini iptal edecektir.

 

22.  Türkvet dosyası

İl Müdürlüğünde il sistem sorumlusu tarafından Türkvet dosyası hazırlanacaktır. Bu dosyada;

22.1. Türkvet’ten her yılın ocak ve temmuz  ayı başında alınacak güncel İl Aktif Kullanıcı  Listesi,

22.2. Serbest veteriner hekimler, birlikler ve işletmeler ile yapılan küpeleme sözleşmeleri,

22.3. İl genelinde ruhsatlı hayvan pazar/borsası ile mezbaha/kombina işletmelerinin Türkvet’ten alınan listesi, (Yeni bir mezbaha/kombina ya da hayvan pazar/borsasının açılması/kapanması durumunda bu liste Türkvet’ten güncel olarak tekrar alınacak ve eskisi ile değiştirilecektir).

22.4. Mezbaha/kombinalarda kesimi yapılan hayvanların küpe numarasının bulunduğu aylık liste ve aylık imha edilen küpelerin imha tutanakları,

22.5. Hayvan Sağlığı Şube Müdürleri tarafından İl ve İlçe Müdürlüğünde hayvan hareketlerinden sorumlu bir asil ve bir yedek personel olarak belirlenen isim listesi bulundurulacaktır.

 

23. Türkvet yardım masası

Türkvet’te Kişi/Kurum/Kuruluş ve STS hakkındaki sorunlarla ilgili olarak Türkvet yardım masası kurulmuş olup, aşağıdaki elektronik posta adresine ya da telefonlara iletebilecektir.

e- posta : [email protected]

Telefonlar :  

Santral   : (0 312) 417 41 76 / 4011-4012

Direkt     : (0 312) 419 65 83

Faks       : (0 312) 417 82 09

 

O-CETVELLER

 

Cetveller Genel Müdürlüğe yazı veya e-posta ile gönderilmeyecek ve en geç takip eden ayın 5’ine kadar Türkvet’e kaydedilecektir. Bilgilerin hatalı girilmesi durumunda girilen bilgiler güncellenecektir.

Cetvellerin kaydı, Türkvet “STS” menüsü başlığı altındaki “Cetveller” bölümünden seçilerek yapılacaktır.

 

1.1.  Cetveller bölümündeki;

-Hayvan Hareketleri Cetveli,

-Hayvan Maddeleri Hareketleri Cetvelleri,

-Belgesiz/Kaçak Hayvan ve Hayvan Maddeleri Sevk Cetveli,

-Canlı Hayvan-Et Fiyatları Cetveli,

-Hayvan Pazarları Kontrol Cetveli,

-Mezbaha-Kombina Sevk Kontrol Cetveli

-Belediye, Özel ve Resmi Kesim Yerlerinde Kesilen Hayvan Miktarları Cetveli,

başlıklı cetvellere o aya ait bilgi girişleri düzenli olarak yapılacaktır.

 

1.2.Hayvan Hareketleri Cetveli: Sığır ve manda sevkleri de Türkvet’e işlenecektir. İlgili ayda cetvel girişi yapmayacak olan İl/ilçe Müdürlükleri Cetvel giriş sayfasında “Gittiği İl” kısmına kendi illerini, “Gittiği İlçe” kısmına ise o ilin Merkez İlçesini seçerek 0 (sıfır) olarak gireceklerdir. Hatalı girilen bilgiler tekrar güncellenecektir.

 

1.3.Hayvan Maddeleri Sevk Cetveli:  Birim, yumurta kayıtlarında adet, diğer ürünlerde ise kg olarak girilecektir. İlgili ayda cetvel girişi yapmayacak olan İl/ilçe Müdürlükleri cetvel giriş sayfasında “Gittiği İl” kısmına kendi illerini, “Gittiği İlçe” kısmına ise o ilin Merkez İlçesini seçerek 0 (sıfır) olarak gireceklerdir. Hatalı girilen bilgiler tekrar güncellenecektir.

 

1.4.Belgesiz/Kaçak Hayvan Sevk Cetveli: Bu cetvel aylık olarak girilmeyecek olup, cetvel sayfasına ay sonu beklenmeden, kesilen her idari cezanın İl/İlçe Müdürü tarafından onaylanmasından sonra işlenecektir. Eğer bir cezada birden fazla hayvan veya hayvan maddesi sahibi varsa üst kısımdaki “ekle” düğmesi ile bu şahıslar ayrı ayrı işlenecek, ceza ile ilgili tüm kişiler ve bilgiler işlendikten sonra alt kısımdaki “ekle” düğmesi ile ilgili ceza sayfaya eklenecektir.  Hayvan sahibi kısmına isim yazılınca kişinin T.C. No’su zorunlu hale gelecektir. Hatalı girilen bilgiler tekrar güncellenecektir.

 

1.5.Hayvan Pazarı Cetveli: Cetvel İl/İlçe kullanıcıları tarafından, hayvan pazarı sorumlu veteriner hekiminin İl/İlçe Müdürlüklerine göndermiş olduğu cetvele göre Türkvet’e işlenecektir. Ruhsatlı hayvan pazarı yoksa İl/İlçe Müdürlükleri cetvel girişi yapmayacaktır. Türkvet’e cetveli girecek olan kişi kullanıcı kaydından kendisi ile hayvan pazarı işletmesini ilişkilendirmelidir. Hatalı girilen bilgiler tekrar güncellenecektir.

 

1.6.Mezbaha/Kombina Sevk-Kontrol Cetveli: Cetvel, İl/İlçe kullanıcıları tarafından mezbaha/kombina resmi/yetkilendirilmiş veteriner hekiminin İl/İlçe Müdürlüklerine göndermiş olduğu cetvele göre Türkvet’e işlenecektir. Ruhsatlı mezbaha/kombina yoksa İl/İlçe Müdürlükleri cetvel girişi yapmayacaktır. Türkvet’e cetveli girecek olan kişi kullanıcı kaydından kendisi ile mezbaha/kombina işletmesini ilişkilendirmelidir. Hatalı girilen bilgiler tekrar güncellenecektir.

 

1.7. Canlı Hayvan-Et Fiyatları Cetveli: Cetvel sadece İl Sistem Sorumluları tarafından Türkvet’e TL cinsinden işlenecektir. Bu cetvelde veriler 0 (sıfır) olarak girilmeyecektir.

Manda/malak kesimi olmayan iller, cetvele manda/malak fiyat bilgilerini inek fiyat bilgisi ile aynı girecektir.

Türkvet’e kaydedilmiş olan 2009 ve 2010 yıllarına ait Canlı Hayvan-Et Fiyatları Cetvelleri, İl Sistem Sorumlularınca yeniden güncellenecektir.

 

1.8. Belediye, Özel ve Resmi Kesim Yerlerinde Kesilen Hayvan Miktarları Cetveli: Bu cetvel mezbaha/kombina resmi/yetkilendirilmiş veteriner hekimi tarafından Türkvet’e işlenecektir. Mezbaha/kombinada kesilmiş olan büyükbaş hayvanların miktarı sistem tarafından otomatik olarak cetvel ekranına aktarılacaktır. Üçer aylık dönemler halinde düzenlenen ilgili cetvel Genel Müdürlüğümüze gönderilmeyecektir.

 

1.9. İl Müdürlükleri kendilerine bağlı İlçe Müdürlüklerinin cetvel veri girişlerini; Raporlar/Cetvel Raporları/Cetvel Girişi Yapmayan İlçeler Raporundan düzenli olarak kontrol edecektir. Ayrıca İl/ilçe Müdürlükleri Raporlar/Cetvel Raporları menüsünden herhangi bir ay/yıla ait cetveli raporlayabileceklerdir. Hayvan Sağlığı Şube Müdürleri cetvellerin sisteme düzenli girilmesinden sorumludur.

 

Ö-KOYUN ve KEÇİ TÜRÜ HAYVANLARIN TANIMLANMASI, TESCİLİ, İZLENMESİ VE KKKS

 

Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği 10.02.2009 tarih ve 27137 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak, 01.03.2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Yönetmeliğe göre 01 Eylül 2010 tarihinden itibaren küpelenmeyen ve kayıt altına alınmayan koyun ve keçilerin işletme dışına çıkarılması, pazara ve mezbahaya götürülmesi yasaklanmıştır.

 Koyun Keçi Kayıt Sistemi (KKKS) 2 Eylül 2010 tarihinde kullanıcılara açılmıştır. KKKS; koyun ve keçi türü hayvanların kimlik, aşı ve hareket bilgilerinin takip edilmesi amacıyla kullanılan bir kayıt sistemidir. KKKS’ye daha önceki yıllarda kimliklendirilerek değişik veri tabanlarına kaydedilen koyun ve keçi türü hayvanlara ait bilgiler aktarılmıştır. Kimliklendirilen tüm koyun ve keçi türü hayvanların KKKS’ye kaydedilmesi gerekmektedir.

Yetiştiricilerimizin koyun ve keçi türü hayvanlarını naklederken, hayvan pazarına götürürken, mezbaha/kombinada kestirirken veya Bakanlığımız desteklemeleri ile hizmetlerinden yararlanırken mağdur olmamaları için; işletmesindeki doğum, zorunlu kesim ve hareket bilgilerinin İl/İlçe Müdürlüklerine zamanında bildirilmesi ve güncelleme çalışmalarının yapılması hakkında bütün belediye başkanlıkları ve köy muhtarlıklarına resmi yazı ile duyurular yapılması gerekmektedir.

KKKS’deki güncelleme çalışmaları düzenli olarak yapılmalı, Bakanlığa bildirilen mevcut hayvan sayısı ile KKKS’deki kayıtlı hayvan sayısının aynı olmasına özen gösterilmelidir. KKKS’deki bilgilerin güncel olması için işletme ziyaretlerinde güncel hayvan bilgileri alınmalı ve mutlaka KKKS’deki güncellemeler yapılmalıdır.

“Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği” hükümlerine titizlikle uyulacak, koyun ve keçi türü hayvanlarla ilgili olarak hazırlanacak hayvan sigorta poliçelerinde, hayvan sağlığı ve hayvancılıkla ilgili olarak laboratuar için numune alma ve gönderme formlarında, laboratuar analizleri ile ilgili belgelerde, teşhis ve analiz raporlarında, menşe şahadetnamelerinde, nakil belgelerinde, yurtiçi hayvan sevkleri için düzenlenenler dahil hayvancılıkla ilgili her türlü veteriner sağlık raporu ve sertifikalarında, hayvan alış ve satışları ile ilgili proforma fatura veya faturalarda, her türlü hayvan sertifikalarında, hayvanlardan elde edilen hayvancılıkla veya hayvansal ürünleri ile ilgili tanzim edilecek her türlü belgelerde kulak küpe numaraları mutlaka belirtilecektir.

 

1. KKKS’ye giriş

KKKS’ye giriş (http://kkks.turkvet.gov.tr)  adresinden yapılacaktır.

Kullanıcılar Türkvet’teki mevcut kullanıcı bilgileri ve şifreleri ile giriş yapacaklardır. 

 

2.  Kişi, kullanıcı, kurum-kuruluş, işletme kaydı

Kişi, kullanıcı, kurum-kuruluş ve işletme kayıtları ile işletme bilgilerinin güncellenmesi Türkvet üzerinden yapılacaktır.

Türkvet’te yeni işletme kaydı yapılırken işletmelere 1. sürü olarak sığır sürüsü eklenecek, koyun sürüsü 2. veya 3. sürü olarak kaydedilecektir.  

KKKS kullanıcı işlemleri Türkvet üzerinden, Türkvet İl Sistem Sorumlusu tarafından yapılacaktır.

KKKS’ de işlem yapacak personele ”KKKS Personeli” rolü verilecektir.

Mevcut İl/İlçe kullanıcıları Türkvet’te kayıtlı oldukları İl/İlçe Müdürlüklerinde işlem yapacaklardır.

             

3.Küpe alımı ve idaresi

Koyun ve keçi türü hayvanlar için kulak küpelerinin 2011 ve 2012 Sonbahar Aşılama Kampanyalarından önce “Koyun ve Keçilerin Küpelenmesi ve Aşılanması” projesi kapsamında İl Müdürlüklerine ücretsiz olarak dağıtımı yapılacaktır.

Hayvan Sağlığı Şube Müdürleri tarafından üç kişiden oluşan muayene kabul komisyonu kurulacaktır. Muayene kabul komisyonu tarafından İl Müdürlüğüne gelen küpelerin Uygulama Talimatının ekinde yer alan Teknik Şartnameye göre muayenesi yapılarak üç nüsha “Muayene ve Kabul Tutanağı” düzenlenecek, tutanakta teslimat tarihleri belirtilecek, bir sureti yüklenici firmaya, orijinal sureti ise teslimatı müteakiben 3 gün içerisinde Genel Müdürlüğe gönderilecektir. Teslim alınan kulak küpelerinden gerekli görülmesi halinde numune alınarak masraflar yüklenici firmaya ait olmak üzere analiz için laboratuara gönderilecektir.

Muayene kabul komisyonu tarafından Uygulama Talimatındaki Teknik Şartnameye uygun bulunmayan kulak küpeleri ve uygulama pensleri yüklenici firmaya iade edilecektir. Konu hakkında Genel Müdürlüğe bilgi verilecektir. Yüklenici, yanlış veya hatalı basımı yapılan küpelerin yenilemesini Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün ya da ilgili İl Müdürlüğü’nün onayı olmadan yapmayacaktır. Eğer kulak küpelerinde düşme veya hatalı basım olursa ilgili İl Müdürlüğü yükleniciye resmi olarak bildirecek ve yüklenici 10 gün içerisinde söz konusu aynı özgün numaralı kulak küpesini yenileyerek gönderecektir. Ayrıca küpelerin ve penslerin sahada kullanımı esnasında ortaya çıkan küpelerin eksik olması, yanlış veya hatalı basım gibi problemler Genel Müdürlüğe bildirilecektir.

Küpelerin teslim alınması ve dağıtım işlemleri için bir sorumlu görevlendirilecektir. Sorumlu tarafından dağıtımı yapılan küpelerin, hangi tarihte hangi firmadan, hangi numara aralığının alındığı, alınan küpelerin veya küpe numara aralığının kimlere (İlçe Müdürlükleri, serbest veteriner hekimler) hangi tarihte verildiğine ilişkin kayıtlar düzenli olarak dosyada muhafaza edilecektir.

 

4.  Hayvan kaydı

Kampanya dönemleri dışında yetiştiricilerin talep etmeleri durumunda, koyun ve keçi türü hayvanlar küpelenerek kayıt altına alınacaktır.

Hayvan kayıt sayfasında tekli ve toplu hayvan kaydı yapılabilmektedir. İthal hayvan kayıtları da bu sayfadan yapılacaktır.

Hayvan kaydı yapılırken, hayvanın doğum tarihi, ırkı, cinsiyeti ve diğer bilgilerinin doğru olarak kayıt edilmesine özen gösterilecektir.

İl/ilçelere; başka il ve ilçelerden göçer olarak yayla/mera için gelen yetiştiricilere ait yeni doğan kuzular, mera/yaylanın sınırları içerisinde bulunduğu İl/İlçe Müdürlükleri tarafından kimliklendirilerek mera kayıt işletmesine (TR990000000001) kaydedilecektir. Göçer sezonu sonunda kimliklendirilerek kayıt altına alınan bu hayvanlar, sahip işletmelerine KKKS’ de çıkış hareketi yapılarak nakledilecektir. Varış hareketi KKKS’ de otomatik olarak yapılmaktadır.

Hayvanların ilk kaydında sehven yapılan kayıt hataları, kayıt yapan kullanıcı tarafından aynı gün içinde düzeltilebilecektir. Kayıt yapan kullanıcı tarafından aynı gün içinde düzeltilemeyen kayıtlar hayvanın kaydının silinmesi ve yeniden girilmesi suretiyle yapılacaktır. 

 

 

5.  Düşen küpeler

Koyun ve keçi türü hayvanın kulak küpelerinden birinin ya da ikisinin düşmesi veya üzerlerindeki bilgilerin silinmesi durumunda, yetiştiricilerin İl/İlçe Müdürlüğüne dilekçe ile müracaatı üzerine, düşen ya da silinen kulak küpesi veya küpelerinin yerine aynı özgün tanımlama numarasını içeren yenisi veya yenileri bastırılacaktır.

Hayvan sahibince düşen küpelerin bildiriminden sonra İl Müdürlüğü tarafından ilgili kulak küpesi firmasına siparişi yapılacaktır. Firma yeniden ürettiği küpeleri, siparişi aldığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde İl Müdürlüğüne ulaştıracaktır. İl/İlçe Müdürlüğü tarafından bu küpelerin hayvanlara takılması sağlanacaktır.

Kulakları delik olan hayvanlara yeni numaralı kulak küpesi takılmayacak ve bu hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir. Bu hayvanlara yetiştiricilerin İl/İlçe Müdürlüğüne dilekçe ile müracaatı üzerine, kulak küpesi veya küpelerinin yerine aynı özgün tanımlama numarasını içeren yenisi veya yenileri takıldıktan sonra veteriner sağlık raporu düzenlenecektir.

 

6. Hayvan hareketleri

İl/İlçeden başka il/ilçelere nakli yapılacak koyun ve keçi türü hayvanlara veteriner sağlık raporu düzenlemeden önce KKKS’den gideceği işletmenin işletme numarası seçilerek varış işletmesine nakli yapılacaktır. Hareketin tamamlanması için varış işletmesinin bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğü tarafından varış hareketi onaylanacaktır.

Sevk edilecek hayvanlara veteriner sağlık raporu düzenlendikten sonra, “Veri tabanında nakilleri yapılmıştır.” ibaresi yazılı kaşe vurulacak ve nakil belgesiyle beraber yetiştiriciye teslim edilecektir.

Çıkış hareketi yapılmış fakat varış hareketi yapılmamış hayvanın sahibi; çıkış işletmesi olarak gözükecektir.

Mezbaha/kombina işletmelerine nakledilen ve bu işletmelerce varış hareketi onaylanan hayvanlar sistem tarafından ölü olarak kabul edilecektir. Mezbaha/kombina işletmelerine varış hareketi onaylanmış hayvanların bu işletmelerden çıkış hareketi yapılamayacaktır.

Güncelleme çalışmaları esnasında işletmede tespit edilemeyen hayvanlar, güncelleme işletmesine (TR990000000002) çıkış hareketi yapılarak hareket ettirilecektir. Varış hareketi sistem tarafından otomatik olarak yapılmaktadır.

Güncelleme çalışmaları esnasında işletmede tespit edilen, fakat KKKS’ de güncelleme işletmesinde bulunan hayvanlar, bu işletmeden ilgili işletmelere nakledilecektir.

Kurban için nakledilecek hayvanlar, ilgili ilin kurban işletmesine (TR019999999999, TR029999999999, TR039999999999,…..) KKKS üzerinden nakledilecektir.

Diğer illerden kurbanlık depolara yapılan hareketler; kontroller sonucunda KKKS il sistem sorumlusu tarafından onaylanacaktır.  Kullanıcı tarafından bağlı bulunduğu ilin kurbanlık deposuna yapılan nakillerde; çıkış ve varış hareketleri kullanıcı tarafından yapılarak hareket tamamlanacaktır.

KKKS’de çıkış hareketi yapılırken hayvanlar araç ile sevk ediliyor ise araç bilgileri girilecek, sevk yaya olarak yapılıyor ise yaya hareketi kutusu işaretlenecektir.

KKKS’de raporlar bölümündeki “İşletmedeki Hayvanlar Raporu” küpeleme yapan serbest veteriner hekimler ve İl/İlçe Müdürlüğü personeli tarafından alınacak, işletmede bulunan ve bulunmayan hayvanlar ile aşılanan hayvanlar işaretlenecektir. İşletmede olmayan hayvanların yanına ölüm, kesim veya nakil bilgisi yazılacak, yetiştiriciye imzalatılacak ve muhtarların da bu raporu onaylaması istenecek ve işletmedeki hayvanlar güncellenecektir.

Bu rapor köy muhtarlarına da verilebilecektir. Yetiştiricilerden işletmede bulunan ve bulunmayan, yeni gelen hayvan bilgilerini güncellemeleri ve imzalamaları, muhtarlarında bu raporu onaylaması istenecektir. Raporda imzası bulunan yetiştiricilerin işletmelerindeki güncel hayvan bilgileri  İl/İlçe Müdürlükleri tarafından KKKS’de güncellenecektir.

 

7. Serbest veteriner hekimlerle küpeleme sözleşmesi yapılması

İl Müdürlüğü, uygun görmesi halinde Bakanlığımızdan ruhsatlı serbest veteriner hekimlerle sözleşme yaparak, hayvanların küpeleme ve kayıt işlemlerini yaptırabilecektir.

Sözleşme yapılacak serbest veteriner hekimlerin;

-Küpeleme ve kayıt için İl Müdürlüğüne yazılı müracaatı,

-Bakanlığımızdan muayenehane/poliklinik ruhsatının olması,

-İnternete bağlanabilen bilgisayar sistemi olacaktır.

Serbest veteriner hekimler  küpeleri bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğünden temin edecektir.

Serbest veteriner hekimler sözleşme yaptığı İl/İlçe idari sınırları içinde küpeleme uygulaması yapacaktır.

İl Müdürlükleri tarafından, sözleşme yapılan ve Türkvet’te sadece KKKS’de işlem yapacak serbest veteriner hekimlere için “İl Görüntüleme” rolü ile şifre tahsis edilecek ve  KKKS’de hayvan kaydı yapılması hakkında eğitim verilecektir.

Serbest veteriner hekimler sözleşme yaptıkları İl/İlçe sınırlarında küpeledikleri hayvanları bildiren KKKS raporlar menüsünde yer alan “Hayvan Küpeleme Raporu”nu alarak İl/İlçe Müdürlüklerine bildireceklerdir.

Yönetmelikte belirtilen özelliklere göre küpe uygulamayan, kendisine tahsis edilen  küpeleri başkasına devreden ve İl Müdürlüğünce yapılan sözleşme hükümlerine uymayanlar öncelikle resmi yazı ile uyarılacak, ikinci kez uyulmaması durumunda sözleşmeleri İl Müdürlüğünün belirleyeceği süreye kadar bir tutanakla iptal edilecektir.

Serbest veteriner hekimlerin küpe ve küpe uygulamalarının protokol ve ilgili mevzuatlar ile tespit edilen standartlara uygun yürütülüp yürütülmediği İl/İlçe Müdürlüğü tarafından görevlendirilen kontrol elemanlarınca risk analizi bazında, planlı ve plansız olarak kontrol edilerek denetlenecektir. Denetim tutanakları dosyasında muhafaza edilecektir.

 

8. Bildirim ve Bilgilendirme Çalışmaları

Yetiştiriciler işletmelerindeki her türlü hayvan hareketlerini (doğum, ölüm ve nakil) EK-48 deki form ile 7 gün içinde ilgililere (İl/İlçe Müdürlüğü, 4-B’li Veteriner Hekim ve Mühendis Tarım Danışmanları, Aşılama ve Küpeleme Sözleşmesi Yapılan Serbest Veteriner Hekimler, Muhtarlar, Hayvan Pazarı/Borsası Sorumlu Yöneticileri) bildireceklerdir. Aşılama ve Küpeleme Sözleşmesi Yapılan Serbest Veteriner Hekimler, Muhtarlar, Hayvan Pazarı/Borsası Sorumlu Yöneticileri yetiştiricilerden aldığı bildirim formlarını (EK-48) 7 gün içinde İl/İlçe Müdürlüğüne ya da 4-B’li Tarım Danışmanlarına teslim edeceklerdir. Teslim edilen formlar İl/İlçe Müdürlüğü ve 4-B’li Tarım Danışmanları tarafından KKKS’de güncellenecektir. EK-48 İl/İlçe Müdürlüğü tarafından çoğaltılarak yetiştiricilere ve ilgililere dağıtılacaktır.

 

9. Hata bildirimi

Tüm kullanıcıların karşılaştıkları hatalar; ekranın sağ üst köşesindeki hata bildir ekranına, kimlik bilgileri, iletişim bilgileri ve hata ekranları ile birlikte hata mesajı olarak kaydedilecektir.

Ayrıca KKKS’de oluşabilecek sorunlar aşağıdaki telefonlara iletebilecektir.

Telefonlar :  

Santral   : (0 312) 417 41 76 / 4011

Direkt     : (0 312) 419 65 83

Fax         : (0 312) 417 82 09

 

P-İDARİ PARA CEZALARI

           

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na aykırı hareket edenlere verilecek idari para ceza miktarları (EK-42)’de belirtilmiştir.

İdari para cezaları uygulanırken alınacak Olur’lar (Ek-43) formatında olacaktır.

 

 

 

 

 

 

R-CANLI HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLERİN İHRACATI ve TRANSİT GEÇİŞ UYGULAMALARI

 

İhracatlarda, 2008/2 nolu “Hayvan ve Hayvansal Ürünler İçin Sağlık Sertifikası Düzenlenmesine İlişkin Genelge”ye göre sağlık sertifikalarının düzenlenmesi ve ithalatçı ülkenin talepleri doğrultusunda gerekli analizlerin yapılması gerekmektedir.

 

1-Damızlık Harici Atların Geçici İhracatı, Geçici İhracatı Yapılan Atların Geri Dönüşleri ve Kesin İhracatı

Atların Geçici İhracat ve Kesin İhracatında Belge Düzenlemeye Adana, Ağrı, Ankara, Antalya, Artvin, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kilis, Mersin, Şırnak, Tekirdağ İl Müdürlükleri yetkilendirilmiştir. Buna ilişkin takip edilmesi gereken prosedürler aşağıda belirtilmiştir.

 

1.1 Geçici İhracat ve Geçici İhracatı Yapılan Atların Geri Dönüşleri:

1.1.1. Avrupa Birliği’nin 2004/211/EC sayılı Komisyon Kararı gereğince Avrupa Birliği’ne geçici ihracat yapmaya sadece Ankara, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli ve Tekirdağ İlleri yetkilidir.

1.1.2. Ülkemizden yurtdışındaki müsabakalara katılacak atların geçici ihracatının yapılabilmesi için İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüklerinden izin alınması gerekmektedir.

1.1.3. Hayvan Sağlığı Şube Müdürlükleri gerekli izni verirken atları 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu uyarınca Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünden ve Yüksek Komiserler Kurulu Başkanlığından uygun görüş aldıktan sonra söz konusu atların Ülkemizden çıkış ve giriş kapılarına yazı ile bildirecektir.

1.1.4. Gümrük işlemlerinin yapılacağı İl deki Hayvan Sağlığı Şube Müdürlükleri veya Tahaffuzhane ve Gümrük Veteriner Müdürlüğü bulunan illerde Tahaffuzhane ve Gümrük Veteriner Müdürlüğü veya Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü bulunan illerde Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü gerekli sağlık kontrollerini yapar.

1.1.5. Söz konusu birimler, Avrupa Birliği’ne geçici ihracat yapılacak atlar için Kayıtlı atların Türkiye’den Avrupa Birliği’ne geçici kabulü için kullanılan sağlık sertifikasını diğer ülkeler için ise kayıtlı atların geçici ihracatında kullanılan Veteriner Sağlık Sertifikasını düzenleyerek çıkış işlemlerini gerçekleştirir.

1.1.6. Giriş kapıları ise geçici ihracatı yapılan atların Türkiye’ye geri dönüşlerinde, Avrupa Birliği’nden gelenler için, Kayıtlı atların yarış, müsabaka ve kültürel olaylar için 90 günden az süreli geçici ihracatından sonra Türkiye’ye yeniden girişleri için kullanılan sağlık sertifikasının; Avrupa Birliği dışından geri dönen atlar için kayıtlı atların yarış, müsabaka ve kültürel olaylar için 30 günden az süreli geçici ihracatından sonra Türkiye’ye yeniden girişleri için kullanılan sağlık sertifikasının hayvanlara eşlik etmesi halinde giriş işlemlerini tamamlayacaktır.

1.1.7. Giriş işlemlerinde sıkıntı yaşanmaması amacıyla, çıkış işlemleri yapılırken kayıtlı atların yarış, müsabaka ve kültürel olaylar için geçici ihracatından sonra Türkiye’ye yeniden girişleri için kullanılan sağlık sertifikalarının Ülkemize girişlerinde aranacağı hayvan sahibine bildirilecektir.

1.1.8. Avrupa Birliği’ne 90 günlük bir süre için geçici ihracatı yapılan atların Ülkemize girişlerinde ise "Kayıtlı atların yarış, müsabaka ve kültürel olaylar için 90 günden az süreli geçici ihracatından sonra Türkiye’ye yeniden girişleri için Sağlık Sertifikası" aranacaktır.

1.1.9. Avrupa Birliği’ne geçici ihracatı yapıldıktan sonra 90 gün içinde geri dönen atlara Ülkemize girişte tekrar izolasyon ve test uygulaması yapılmayacaktır.

1.1.10.Avrupa Birliği’ne geçici ihracattan sonra geri dönen atlarımıza, sınırlarımızdaki veteriner hekimlerimiz tarafından muayeneleri yapılacak, yapılan kontrollerde sadece klinik olarak hastalık şüphesi görüldüğünde izolasyon ve test uygulaması yapılacaktır.

1.1.11.Avrupa Birliği’nden gelen tektırnaklılar için, her sağlık sertifikası yalnızca bir hayvan için düzenlenmiş olacaktır.

 

1.2. Kesin İhracat:

1.2.1. Avrupa Birliği’nin 2004/211/EC sayılı Komisyon Kararı gereğince Avrupa Birliği’ne ihracat yapmaya sadece Ankara, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli ve Tekirdağ illeri yetkilidir.

1.2.2. Ülkemizden kesin ihracı yapılacak atlar için İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi Müdürlüklerinden izin alınması gerekmektedir.

1.2.3. Hayvan Sağlığı Şube Müdürlükleri gerekli izini verirken atları 01.07.2004 tarihinde yayımlanan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun Ev ve süs hayvanları kavramı içerisinde değerlendirerek söz konusu Kanunun Yasak ve İzinlere ilişkin Madde 23 uyarınca Çevre ve Orman Bakanlığından ve/veya taşra teşkilatından ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu uyarınca Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nden ve Yüksek Komiserler Kurulu Başkanlığı’ndan uygun görüş aldıktan sonra söz konusu atların Ülkemizden çıkış kapısına yazı ile bildirecektir.

1.2.4. Gümrük işlemlerinin yapılacağı ildeki Hayvan Sağlığı Şube Müdürlükleri veya Tahaffuzhane ve Gümrük Veteriner Müdürlüğü bulunan illerde Tahaffuzhane ve Gümrük Veteriner Müdürlüğü veya Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü bulunan illerde Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü gerekli sağlık kontrollerini yaparak ABD, Kanada, Dubai ve AB’ye kesin ihraç edilen hayvanlarda, Kayıtlı atlar ile damızlık ve üretim maksatlı atların ihracatları için kullanılan Veteriner Sağlık Sertifikasını diğer ülkeler için ise canlı hayvanların ihracatı için orijin ve veteriner sağlık sertifikasını düzenleyerek çıkış işlemlerini tamamlayacaktır.

 

 

2- Hayvan Maddelerinin İhracatı ve Transit Geçiş Talimatı

 

Hayvan maddelerinin ihracatı ve transit geçişlerinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve tek bir uygulamanın yürütülmesi amacıyla aşağıdaki hususlara göre hareket edilmesi gerekmektedir.

2.1. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve Hayvan Sağlığı Zabıtası Yönetmeliğinin ihracatla ilgili hükümleri yerine getirilmeden ihraç edilen sevkiyatın ülkeye geri getirilmesi durumunda ülkeye girişine izin verilmez.

2.2 İhraç sonrası araçların ülkeye dönüşlerinde ithalatçı ülke tarafından temizlenip dezenfekte edildiğine dair resmi bir belgenin giriş kapılarında gösterilmesi mecburidir. Temizlik ve dezenfeksiyon belgesi bulunmayan araçların ülkeye girişlerine izin verilmez. Gümrük Kapılarında dezenfeksiyon belgesi ibraz edemeyen araçlar, yapılacak bütün masraflar ihracatçıya ve/veya araç sahibine ait olmak suretiyle Bakanlık veya Bakanlık İl teşkilatında görevli Veteriner Hekimi gözetiminde talimatına uygun olarak temizlik ve dezenfeksiyonu yapıldıktan sonra ülkeye girişlerine izin verilir.

2.3. Bulaşıcı ve salgın hayvan hastalığı çıkması nedeniyle ithalat yasağı bulunan ülkelere yapılan ihracattan sonra araçların ülkeye dönüşlerinde, araçlarda yasaklanan maddeler listesinde bulunan sevk ile bulaşmaya vasıta olabilecek sevkiyat ve diğer maddeleri ihtiva eden yükler bulundurulamaz. Aksine durumda 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’na göre işlem yapılır.

2.4. İthalatçı veya transit geçtiği ülkeler tarafından red olunan Türkiye menşeli ürünlerin yeniden ithal edilmesine Bakanlık tarafından aşağıdaki belgelerin ürünlere eşlik etmesi halinde izin verilir:

a) Reddin ayrıntılı gerekçesi ve ürünlere herhangi bir işlem yapılmadığının ve ürünlerin depolama ve nakliye koşullarının gözetildiğinin ifade edildiği bir güvenceyle birlikte ya orijinal sertifika ya da ihracatın yapıldığı ülkenin yetkili makamları tarafından orijinal sertifikanın onaylanmış bir kopyası;

b) Mühürlü konteynırların söz konusu olduğu durumlarda, taşıyıcı tarafından düzenlenen, konteynırın içindekilerin boşaltılmadığını ve ürünlere herhangi bir işlem yapılmadığını belirten bir taahhütname

2.5. Madde 2.4’de bahsedilen ürünler ülkeye giriş kapısında belge, kimlik kontrolüne ve sağlık ve standartlarla ilgili yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre yeniden muayene ve analizlere tabi tutulurlar.

            2.5.1 Yapılan muayene ve analiz sonuçlarının uygun bulunmaması halinde;

a) Bu özellikteki hayvan maddesini ithal edecek başka bir ülke bulunması halinde bu ülkeye ihraç edilmesi sağlanır.

b) Analiz sonuçlarının yürürlükteki mevzuat hükümlerine uygun hale getirilmesinin mümkün olması halinde, gözetim altında işleme tabi tutularak ülkeye girişleri sağlanır.

            c) (a) ve (b) bendindeki işlemlerin sağlanamaması halinde söz konusu sevkiyat Bakanlığımız görevlilerinin nezaretinde usulüne uygun olarak imha edilir.

2.5.2. Yapılan muayene ve analiz sonuçlarının uygun bulunması halinde, ülkeye girişine izin verilir.

2.6. İhracatçı ülke orijinli hayvan maddelerinin bir diğer yabancı ülkeye ya da ihracatı yapan ülkeye Türkiye üzerinden transit geçişine sadece şu koşullarda Bakanlık tarafından izin verilir:

a) Sevkiyatı söz konusu ürünlerin Türkiye’ye ithalatına izin verilen bir ülkeden gelmesi ve yasaklanan maddeler listesinde bulunmayan ürünler olması ve aşağıda belirtilen dokümanlar ve gerekli görüldüğünde Türkçe tercümelerinin sevkiyata eşlik etmesi durumunda;

b) Ancak sevkiyatı söz konusu ürünlerin yolda bu ürünlerin değişmesine imkân vermeyecek şartlara haiz sızdırmaz, mühürlenmiş araçlar ve/veya konteynırlarda, taşınması halinde (a) bendine bakılmaksızın aşağıda belirtilen dokümanlar ve gerekli görüldüğünde Türkçe tercümelerinin sevkiyata eşlik etmesi durumunda;

-Veteriner Sağlık Sertifikası,

-Orijin Sertifikası (sevkiyatın orijin ülkesi Veteriner Sağlık Sertifikasında belirtilmişse ayrıca aranmaz)

-Fatura

-Yüklemeden sorumlu kişinin sevkiyatın varış yerindeki ülke tarafından halk sağlığı ve/veya hayvan sağlığı için risk oluşturacak bir nedenle reddedilmesi durumunda sevkiyatı yeniden sahiplenmeyi ve Ülkemiz topraklarından tekrar geçirmemeyi taahhüt ettiğine dair belgenin olması durumunda

2.7.  Madde 2.6.’da bahsedilen sevkiyatın, Türkiye topraklarına girişteki sınır kontrol noktalarında belge ve kimlik kontrollerinden geçmesi gerekmektedir. Halk sağlığı ve hayvan sağlığı için risk gösteren istisnai durumlarda veya usulsüzlükten şüphelenildiğinde ilave fiziksel kontroller yapılmalıdır.                                 

2.7.1 Deniz ve hava taşımacılığında;

a) Transit işlemlerinin ülke topraklarına girmeksizin aynı limanda veya hava limanında gümrüklü saha içerisinde bir gemiden diğer gemiye, bir uçaktan diğer uçağa yüklenmesi halinde belge kontrolü ve kimlik kontrolünden muaf tutulabilir.

b) Sevkiyat boşaltılmamışsa, belge kontrolleri, güverte gümrük beyannamelerinin incelenmesiyle sınırlıdır.

2.7.2. Türkiye üzerinden karayolu ya da tren yoluyla geçen sevkiyatlarda;

a)  Sevkiyat giriş kapılarında resmi veteriner hekimlerce vize edilmiş sağlık sertifikası ve orijin sertifikasıyla çıkış noktasına gümrük gözetiminde gönderilmelidir.

b)  Ürünler geldikleri sınır kontrol noktasından ayrıldıktan sonra boşaltılmaksızın ya da bölünmeksizin, yetkililer tarafından mühürlenmiş olan araçlarda ya da konteynırlarda taşınmalıdırlar. Taşıma sırasında ürünlere hiçbir işlem yapılmasına izin verilmez.

c) Sevkiyattan sorumlu kişi, sevkiyatın Türkiye topraklarını en kısa sürede terk etmesi için gerekli tedbirleri almak zorundadır.

d) Giriş sınır kontrol noktalarınca sevkiyat hakkındaki bilgiler, çıkış sınır kontrol noktalarına bildirilir.

e) Giriş sınır kontrol noktalarında sevkiyat için yapılan belge kontrolü, çıkış sınır kontrol noktalarında da yapılır. Çıkış sınır kontrol noktasının resmi veterineri, sevkiyatın gönderildiği giriş sınır kontrol noktasına, sevkiyatın ülkeyi terk ettiğine dair bilgi vermelidir.

2.8. Sevkiyattan sorumlu kişi veteriner kontrolleri yapılırken gerekli tüm masrafları karşılamak zorundadırlar.

 

3- İhracatla İlgili Türkvet’te Yapılması Gereken İşlemler

3.1. İhraç edilen ve ülkemizden transit geçen canlı hayvan ve hayvan maddelerinin güncel takibinin yapılabilmesi için, ihracat ve transit geçişlere ilişkin verilerin, eksiksiz ve tam olarak, zamanında Veteriner Bilgi Sistemi’nin İhracat bölümüne girilmesi gerekmektedir.

3.2. Veri tabanına, canlı hayvan ve hayvan maddelerinin Transit, İhracat ve İhracat Sağlık Sertifikası girişleri ve onaylanması sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda açıklanmıştır.

3.2.1. Transit, İhracat ve İhracat Sağlık Sertifikası girişi ve onaylanması

3.2.1.1. Veri Tabanına Giriş

Turkvet’te ana sayfa menüsünde bulunan ithalat/ihracat bölümünden sisteme giriş yapılacaktır. İhracat ve transit işlemlerine ilişkin veriler sisteme girileceğinden ayrıca ihracat ve transit cetvelleri Genel Müdürlüğümüze gönderilmeyecek, sistemden aylık rapor alınarak bir dosyada muhafaza edilecektir.

 

a) Transit Girişi: Yabancı bir ülkeden gelip ülkemiz topraklarını kullanarak başka bir ülkeye ya da serbest bölgeye gidecek olan veya serbest bölgelerden bir başka ülkeye gidecek olan canlı hayvan ve hayvan maddelerine ilişkin bilgiler, ülkemize giriş gümrüğündeki yetkili veteriner hekim tarafından doldurulacaktır. Canlı hayvan ve hayvansal ürün sevkiyatlarının, ülkemizi en kısa sürede terk etmesi sağlanması amacıyla iç gümrüklere transitleri yapılmayacaktır.

“Yasaklı Ülkeler ve Maddeler Listesini Görmek İçin Tıklayınız” bağlantısı kullanılarak, listeden ülkemiz topraklarına girmesi riskli ürünlerin transit geçiş talimatı da dikkate alınarak kontrolü yapılacaktır.

 

b) Transit Onaylama: Giriş gümrüğündeki veteriner hekim tarafından yapılmış transit girişinin onayı, çıkış gümrüğündeki (ya da serbest bölgeye girişte) veteriner hekim tarafından verilecektir.

Çıkış gümrüğündeki veteriner hekim, giriş gümrüğünden bulunduğu gümrüğe yapılan sevkiyatları sistem üzerinden düzenli olarak kontrol etmekle yükümlüdür. Çıkış yapmayan araçlar için yerel gümrük idaresinden bilgi alınacak ve konu hakkında Genel Müdürlüğümüze bilgi verilecektir.

 

c) Sağlık Sertifikası Bilgileri: İhraç edilecek canlı hayvan ve hayvansal ürünlere ait detaylı bilgiler, ürünlerin ihracat işlemlerinin yapılacağı ihracata yetkili ildeki yetkili veteriner hekim tarafından girilecektir. 2008/2 sayılı “Hayvan ve Hayvansal Ürünler İçin Sağlık Sertifikası Düzenlenmesine İlişkin Genelge” hükümleri doğrultusunda, ihraç edilecek ülke, ilgili veteriner sağlık sertifikası ve sevkiyat uyumuna dikkat edilecektir.

 

d) İhracat Girişi: Sevkiyata ait gümrük işlerinin tamamlandığı ve ihracat için sağlık sertifikası bilgilerinin girişinin yapıldığı ihracata yetkili ildeki yetkili veteriner hekim tarafından doldurulacaktır.

 

 

S-SALGIN, BULAŞICI VE PARAZİTER HASTALIKLARLA MÜCADELE

 

 

1.           İHBARI MECBURİ HASTALIKLAR

 

1.1.            ŞAP HASTALIĞI

 

1.1.1.       Trakya’da 2007 yılından bu yana tespit edilmeyen, Anadolu’da ise yaygın olarak görülen Şap hastalığına karşı, İl/İlçe Müdürlüklerinin, bölgelerinde çıkan şap hastalığının yayılmasını önlemek üzere 4 Şubat 2011 tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Şap Hastalığının Kontrolüne İlişkin Yönetmelik” hükümlerini aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda uygulaması Bakanlığımızca uygun görülmüştür. 1.1.2 ile 1.1.32 arasında Şap hastalığında epidemiyoloji, surveylans, numune gönderimi ile hastalık çıkış ve sönüş raporları ile ilgili uygulanacak işlemler, 1.1.33 de Şap hastalığı görülen yerlerde uygulanacak işlemler, 1.1.34 de Şap hastalığı nedeniyle oluşturulan koruma ve gözetim bölgelerinde canlı hayvan ve hayvansal ürünlere uygulanacak işlemler ve 1.1.35 de Şap hastalığı yönünden Trakya’da uygulanacak işlemler ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

1.1.2.       Hastalık çıkan yerlerde hastalıkla ilgili kordon ve karantina tedbirleri ile etkin bir şekilde temizlik, dezenfeksiyon ve biyogüvenlik önlemleri uygulanacaktır.

1.1.3.       Hastalık Sönüş Raporlarına virüsün tipi yazılacak KKGM ve Şap Enstitüsüne bir nüsha gönderilecektir.

1.1.4.       Epidemiyolojik çalışmalara önem verilecek, mihrak araştırması ve saha araştırılması yapılarak filyasyon kaynağı kesin olarak tespit edilecektir. Mihrak çevresinde 10 km çapındaki içindeki işletmelerin tümü şap hastalığı yönünden taranacak ve çıkış ve sönüşte ilgili formla (Ek 18b) rapor edilecektir. Bu form hastalığın hızı ve yayılma yönünü izlemek için oluşturulmuştur.

1.1.5.       Şap hastalığının ülkemiz ekonomisine yaptığı zararın ortaya konulması ve önümüzdeki yıllarda daha gerçekçi planlamanın yapılabilmesi için, sahada görülecek tüm vakalar ihbar edilecektir.

1.1.6.       Şap hastalığının hızlı ve doğru teşhisi için uygun zamanda, uygun miktar ve nitelikte muayene materyallerinin alınması ve en seri şekilde Şap Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmesi şarttır. Sahadan gönderilecek muayene materyalleri, Şap hastalığının tiplendirme, erken uyarı, erken teşhis ve erken tedbir alınması açısından önemlidir.

1.1.7.       Şap hastalığı şüphesi durumlarında Bölge Enstitülerine marazi madde gönderilmeyecek direkt olarak Şap Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilecektir.

1.1.8.       Virus tespiti için muayene materyalleri hastalığın klinik belirtilerinin başlangıcında, dezenfektan ve antibiyotik kullanılmadan önce alınmalıdır.

1.1.9.       Kaliteli ve uygun zamanda alınmış numunelerden ELISA ile 8 saatte virüs tespit edilebilmektedir. Ancak gönderilen numunelerde yeterli virüs bulunmadığı durumlarda etkenin çoğaltılması için hücre kültürüne ekim yapılmaktadır. Bu durum hastalığın teşhisini bir haftaya kadar uzatmaktadır. Teşhis için laboratuara gönderilecek muayene materyalleri ile bunların Laboratuara gönderilmesi ile ilgili bilgileri içeren Şap Hastalığı Mihrak Bilgi Formları ( EK-18a ve Ek -18b  )’de verilmiştir.

1.1.10.    Şap hastalığı nedeniyle örnek gönderilirken EK-17 de yer alan marazi madde ve serum gönderme formu ile EK-18a ve EK-18b de yer alan Şap Hastalığı Mihrak Bilgi Formları doldurularak Şap Enstitüsü Müdürlüğüne posta ve elektronik ortamda [email protected] ve [email protected]  adresine gönderilecektir.

1.1.11.    Şap Hastalığının epidemiyolojisi açısından önem arz eden “Şap Hastalığı Mihrak Araştırma Formu” geliştirilmiştir. Genel Müdürlüğümüz veya Şap Enstitüsü Müdürlüğünce istenmesi durumunda, söz konusu form www.kkgm.gov.tr veya www.sap.gov.tr web sitelerinden indirilerek sadece e-posta ile [email protected] ve [email protected] adreslerine gönderilecektir.

1.1.12.    Hastalık çıkan mihraklarda 5996 sayılı Kanun ve “Şap Hastalığının Kontrolüne İlişkin Yönetmelik”in ilgili hükümleri tam olarak uygulanacak ve gerekiyorsa çevre aşılaması tatbik edilecektir. Mümkün olan durumlarda hasta hayvanların kesimi teşvik edilecektir.

1.1.13.   Türkiye’ye girmesi muhtemel ekzotik şap virüslerinin erken teşhis edilerek gerekli tedbirlerin önceden alınabilmesi için Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, ve Şırnak illerinde düzenli olarak hastalık taraması yapılacaktır. Bu bölgelerde 4-B kapsamında çalışan veteriner hekimlerin mihrak araştırmalarında etkin rol alması sağlanacaktır.

1.1.14.    Genç hayvanların aşılanmasında şap aşısı prospektüsünde bildirilen aşılama programına uyulacaktır. Bunun için ilk aşılama 2 nci ayını tamamlayanlara, ikinci aşılama ilk aşılamadan 1 ay sonra ve bundan sonraki aşılamalar 6 ayda bir yapılacaktır.

1.1.15.    Şap hastalığına karşı ülkesel düzeyde yeterli korumanın sağlanabilmesi amacıyla kampanya tarzında yoğun aşılama yapılacaktır.

1.1.16.    2008 yılı İlkbahar döneminde devreye giren %75 AB Mali destekli, 3 yıl süreli “Türkiye’de Şap hastalığının kontrolü projesi” 2010 yılı sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası ile sonlandırılmıştır.

1.1.17.    Genel Müdürlüğümüzce, II. Faz, Türkiye’de Şap hastalığının kontrolü projesi hazırlanmıştır. %85 AB katkılı projenin 2011 yılı sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası ile devreye girmesi ve 2014 yılı ilkbahar dönemi aşılama kampanyası ile sonlandırılması planlanmaktadır. Proje 3 yıl süreli olup 38.375.000 Euro bütçeye sahiptir.

1.1.18.    Proje kapsamında ülke genelindeki sığır varlığının yılda iki kez, Marmara ve Ege bölgesindeki koyun varlığı yılda bir kez olmak üzere üç yıl süreyle yoğun aşılanması, hastalığın surveylansının yapılması ile hastalık mihraklarının takibi ve dezenfeksiyonu planlanmıştır.

1.1.19.    Trakya ve Anadolu’da sero-survey çalışmaları ile ilgili eğitim, Şap Enstitüsü tarafından düzenli olarak verilecektir. Eğitim tarihleri ve diğer bilgiler İl Müdürlüklerine bildirilecektir.

1.1.20.    Proje kapsamında, ilkbahar ve sonbahar dönemi şap aşılama kampanya dönemlerinde aşılar ücretsiz gönderilecektir. Hastalık çıkışına bağlı olarak ya da kampanya dışında uygulanacak aşılar Bakanlığın uygun görüşü ile proje aşılarından kullanılabilecek, Bakanlığın Onayı dışında proje kapsamında ücretsiz gönderilen aşılar kullanılmayacaktır.

1.1.21.    2011 yılı ilkbahar şap aşılama kampanyasında programda öngörülen ve Anadolu’da bulunan büyükbaş hayvanlar için gerekli olan aşılar ile Ege ve Marmara bölgesinde (Trakya hariç) kullanılacak küçükbaş şap aşıları Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından bedelsiz karşılanacaktır. 

1.1.22.    II.faz “Türkiye’de Şap Hastalığının Kontrolü Projesi” kapsamında 2011 sonbahar döneminde kullanılmak üzere Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından yapılacak  ihalede Büyükbaş hayvanlar için Bivalent 8.800.000 doz aşı ile 1.700.000 doz Trivalent büyükbaş şap aşısı alınması planlanmaktadır.

1.1.23.    Ülke genelinde aktif surveylans uygulanarak, hayvan hareketleri tam denetim altına alınacak, karantina uygulanmasına titizlikle riayet edilecek, bu tedbirlere rağmen hastalık görülmesi halinde mihrak çevresindeki sirayete maruz hayvanlara şap aşısı uygulanacaktır.

1.1.24.    Aşılama Kampanyaları öncesi aşılamaları gerekli kamuoyu desteğinin sağlanması amacıyla aşılama ile ilgili halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi kampanyası yapılacaktır. Kampanyalarla ilgili olarak hazırlanan ve İl Müdürlüklerine gönderilen şap hastalığına karşı uygulanan aşılamayı özendiren Afiş, liflet, broşürlerin yetiştiriciye ulaştırılması, RADYO ve TELEVİZYON spotlarının Kampanya dönemlerinde Radyo ve Televizyonlarda yayımlanmasının sağlanmasına özen gösterilecektir.

1.1.25.    Kampanya döneminde kullanılacak şap aşıları öngörülen program doğrultusunda Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından gönderilecektir.

1.1.26.    Sınır bölgelerinde hayvan ve hayvansal ürün hareketlerinin sıkı kontrol altında tutulması, çıkan mihrakların mutlaka çok sıkı takip edilmesi ve gerekli tüm önlemlerin alınması konusunda Güvenlik Kuvvetleri ile yakın işbirliği sağlanacaktır.

1.1.27.    Şap Enstitüsünce sahada görülen mihraklar yakından takip edilerek aşı suşlarında gereken değişiklikler yapılacaktır.

1.1.28.    2011 yılı İlkbahar dönemi şap aşılama kampanyası 15 Şubat – 30 Nisan, sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası 5 Eylül – 4 Kasım tarihleri arasında sürdürülecektir.

1.1.29.    Şap aşılaması esnasında oluşabilecek alerjik ve anafilaktik reaksiyonlara karşı kullanılmak üzere gerekli ilaçlar aşılama ekibinin yanında hazır bulundurulacaktır.

1.1.30.    Aşılama sonrası gerçekleşen anafilaktik şok sebepli ölümlerde izlenecek yol EK-12 Madde 9, 10, 11’ de açıklanmıştır.

1.1.31.    Aşılamada kullanılacak enjektör ve uçlar AB projesi kapsamında illere gönderilmiştir. Aşılamalarda otomatik enjektör kullanılacağından aşılama sırasında tercihen her hayvan için ayrı iğne ucu veya her işletme için ayrı iğne ucu kullanılmaya özen gösterilecektir.

 

1.1.32.    ŞAP HASTALIĞI GÖRÜLEN YERLERDE UYGULANACAK                         İŞLEMLER

 

1.        Şap hastalığından şüphe edildiğinde hastalıktan şüpheli hayvanlar ve sağlam hayvanlar birbirinden ayrı yerlere konur.

2.        En hızlı şekilde Bakanlık İl veya İlçe Müdürlüğüne hastalık ihbarı yapılır.

3.        Resmi veteriner hekim mihraka gelinceye kadar hasta ve sağlıklı hayvanlara herhangi bir işlem uygulanmaz.

4.        Hastalık ihbarını alan Resmi veteriner hekim mümkün olan en kısa sürede (24 Saat içinde) donanımlı bir şekilde hastalık mihrakına ulaşır.

5.        Resmi veteriner hekim Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonunu toplar.

6.        Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu hastalıkla ilgili yapılacakları karar altına alır.

7.        Hastalık şüpheli mihraktaki hayvan ve hayvan maddesi hareketleri kısıtlanır.

8.        Resmi veteriner hekim inceleme ve araştırmaları başlatır.

9.        Şap hastalığından şüpheli hayvanlardan muayene materyali alarak derhal Şap Enstitüsü Müdürlüğüne gönderir.

10.     Teşhis için laboratuara gönderilecek Muayene Materyallerinin seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar (EK-19) da belirtilmiştir.

11.     Resmi veteriner hekim şap hastalığı çıkan yeri merkez alarak, yarıçapı asgari 3 km. olacak şekilde bir koruma bölgesi ve koruma bölgesini de kapsayacak ve yarıçapı asgari 10 km olan bir gözetim bölgesi oluşturur.

12.     Geçit noktalarına hastalığın adı yazılı levhaları asar, astırır.

13.     Hastalık mahalline hayvan ve hayvan maddeleri girişi yasaktır.

14.     Hastalık mahallinden hayvan ve hayvan maddeleri çıkışı yasaktır.

15.     Şap hastalığı çıkan yerdeki hayvan park, pazar ve panayır kordon sahası içinde ise çift tırnaklı hayvanlara kapatılır.

16.     Şap hastalığının çıkması durumunda, Mihrakta şap hastalığına duyarlı tüm hayvanlar sayılarak tutanakla tespit edilir. Aynı sayım işlemi hastalık sönüşünde tekrarlanır. Mihrak dışına hayvan çıkmadığı teyit edilir. Mihrak dışına çıkartılan hayvanların akıbeti izlenir, raporlanır. Mihraktan kesim haricinde çıkartılan hayvan sahipleri hakkında yasal işlemler başlatılır.   

17.     Hastalık yayılma özelliği gösteriyorsa il hayvan sağlık zabıtası komisyonu kararıyla ildeki bütün hayvan pazar ve panayırları çift tırnaklı hayvanlara kapatıldığı gibi çift tırnaklı hayvanlarla yapılan sevkiyat ve nakliyat yasaklanır.

18.     Şap hastalığının çok bulaşıcı bir hastalık olduğu dikkate alınarak hastalık mahalli içinde kesim gibi zorunlu haller dışında hayvan hareketleri tamamen durdurulur.

19.     Hastalık mahallindeki hayvan sahipleri, hastalık ve hastalıkla ilgili alınacak tedbirler hakkında bilgilendirilir.

20.     Hastalıkla ilgili alınacak tedbirler konusunda mümkünse yerel basın aracılığıyla yetiştiriciler bilgilendirilir.

21.     Köy kahvehanesi, köy toplantı odası gibi ortak kullanım alanlarına hastalık konusunda bilgilendirici broşürler asılır.

22.     Bilgilendirme toplantılarında mümkün olduğu kadar görsel öğelerden yararlanılmalı ve teknik terim kullanılmamalıdır.

23.     Şap hastalığı ile mücadelede için temizlik ve dezenfeksiyon özenle yapılmalıdır.

24.     Resmi veteriner hekim temizlik ve dezenfeksiyon hakkında hayvan sahiplerini bilgilendirir.

25.     Hastalık mahallinde dezenfeksiyon uygulama talimatı hükümlerine göre Resmi veteriner hekimin gözetimi altında temizlik ve dezenfeksiyon yapılır.

26.     Ortak kullanım mahalleri (çeşme, yalak, suni tohumlama durakları, vs) temizlik ve dezenfeksiyona tabi tutulmuş olsa dahi riskli bölgeler olarak değerlendirilir. Ayrıca buradaki temizlik ve dezenfeksiyon periyodik olarak tekrarlanır.

27.     Yaban hayatı ile ilişkisi olan bölgelerde (yaban domuzunun yoğun olduğu bölgeler)  Resmi veteriner hekim Şap hastalığının bulaşma riskini değerlendirerek bu konuda hayvan sahiplerini bilgilendirir ve riskin en az seviyeye indirilebilmesi için tedbirleri alır ve alınmasını sağlar.

28.     Hastalık mihrakının dışına hastalığın bulaşmasının önlenmesi için çevre köy, ilçe ve iller Bakanlık İl/İlçe Müdürlüğü aracılığı ile bilgilendirilir.

29.     Hastalık mihrakına giriş ve çıkışlarda özellikle bu iş ile ilgili sağlık personeli temizlik ve dezenfeksiyona sıkı bir şekilde riayet etmelidir.

30.     Hastalık mihrakında birkaç yer ziyaret edilecek ise hastalıksız mahaller hastalık mahallinden önce ziyaret edilmelidir.

31.     Hayvan ticareti ile uğraşan kişiler bulaşıcı hastalıkların yayılması açısından yüksek risk taşırlar. Bu kişilerin hastalık mahalline (hayvan ticareti ile uğraşan çoban, celep, tüccar, kasap) giriş-çıkışına özellikle dikkat edilmelidir.

32.     Hayvan ticareti ile uğraşan kişilerin hem el ve ayak dezenfeksiyonu hem de araç dezenfeksiyonu ayrı bir hassasiyet ile yapılmalıdır.

33.     Bu kişiler Şap hastalığı ve bulaşması hakkında bilgilendirilerek konu hakkındaki hassasiyetleri artırılmalıdır.

34.     Hayvan ticareti ile uğraşan kişilerin hastalıklı bölgeye hayvan nakillerini yapmalarını engelleyici önlemler alınmalıdır.

35.     Resmi veteriner hekim Şap hastalığı devam ettiği sürece hastalık mahallini en az haftada bir kez ziyaret ederek hastalıkla ilgili epidemiyolojik bilgileri günceller ve hastalığın gidişatını takip eder.

36.     Hastalık durumu dikkate alınarak, hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanlar dışındakiler aşılanır.

37.     Hastalığın epidemiyolojisi dikkate alınarak Resmi veteriner hekimin uygun göreceği şekilde hastalık bulaşma riski olan yerlere çevre aşılaması yapılır.

38.     Aynı otlak ve merayı kullanan köyler, aynı su kaynaklarını kullanan köyler risk altında olarak değerlendirilir.

39.     Şap hastalığı ile ilgili epidemiyolojik değerlendirmelerin yapılabilmesi için Resmi veteriner hekimin hastalık mahallindeki incelemeleri ve izlenimleri neticesinde muhtemel hastalık kaynağını/kaynaklarını belirleyerek marazi madde formları ile Şap Enstitüsü Müdürlüğüne bildirir.

40.     Muayene materyali ile beraber mutlaka Marazi Madde, Serum Gönderme ve Mihrak Araştırma Formu, (Ek 17, 18a, 18b)  eksiksiz doldurularak gönderilir. 

41.     Marazi maddeler alınmadan önce laboratuar teşhisine engel olacağı için hastalıktan şüpheli hayvanlara antiseptik uygulanmaz.

42.     Hastalar, hastalıktan ve bulaşmadan şüpheliler sahibinin isteği halinde kapalı vasıta ile kesilmek için en yakın mezbahaya gönderilir.

43.     Resmi veteriner hekim gerekli kontrolleri yapmakla yükümlüdür.

 

1.1.33.    ŞAP HASTALIĞI NEDENİYLE OLUŞTURULAN KORUMA VE GÖZETİM BÖLGELERİNDE CANLI HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜNLERE UYGULANACAK İŞLEMLER

 

1. Bakanlığımızca şap hastalığından ari olduğu ilan edilen Ülkemizin Trakya kesimi, 25 Mayıs 2010 tarihinde de Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı Genel Kurulu tarafından şap hastalığından ari bölge olarak kabul edilmiştir.

2. 4 Şubat 2011 tarih ve 27.836 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Şap Hastalığının Kontrolüne İlişkin Yönetmelik”in şap hastalığına yakalanmış ya da şap hastalığından şüpheli hayvanların itlaf edilmelerine dair hükümleri, Trakya’da uygulanacaktır.

3. Şap hastalığı nedeniyle oluşturulan koruma ve gözetim bölgelerinde gerçekleştirilecek, doğrudan kesime sevk dışındaki, canlı hayvan hareketleri için “Şap Hastalığının Kontrolüne İlişkin Yönetmelik”te yer alan hükümlere titizlikle uyulacaktır.

4. Şap hastalığı nedeniyle oluşturulan koruma ve gözetim bölgelerinden kesime sevk edilecek hayvanların, kesim yerine sevki esnasında şap virüsünün saçılımına neden olmaması için gerekli tüm önlemler alınacaktır. Sevk araçları nakil öncesi ve sonrasında dezenfekte edilecektir. Dezenfekte edilecek alanlara araba lastikleri, tekerlek muhafazaları ve aracın alt kısımları da dahil edilecektir. Hayvanların kesiminden sonra kesim yeri ve kullanılan malzemeler, çalışanların giysileri dahil olmak üzere dezenfekte edilecektir.

5. Şap hastalığı kapsamında Ülkemizin Anadolu bölümü enfekte, Trakya bölümü ise ari kabul edildiğinden, “Şap Hastalığının Kontrolüne İlişkin Yönetmelik”te koruma ve gözetim bölgelerinde bulunan hayvanlardan elde edilen taze et, kıyma ve hazır et ürünlerine ilişkin hükümler, söz konusu ürünler Anadolu’da tüketime sunulacaksa uygulanmayacak, Trakya’ya sevk edilerek tüketime sunulacaksa uygulanacaktır.

6. Şap hastalığı kapsamında Ülkemizin Anadolu bölümü enfekte, Trakya bölümü ise ari kabul edildiğinden, “Şap Hastalığının Kontrolüne İlişkin Yönetmelik”te koruma ve gözetim bölgelerinde bulunan tesislerde duyarlı türden hayvanlardan elde edilen taze et, kıyma ve hazır et ürünlerine ilişkin hükümler, söz konusu ürünler Anadolu’da tüketime sunulacaksa uygulanmayacak, Trakya’ya sevk edilerek tüketime sunulacaksa uygulanacaktır.

7. Şap hastalığı nedeniyle oluşturulan koruma ve gözetim bölgelerinde elde edilen süt ve süt ürünleri “Şap Hastalığının Kontrolüne İlişkin Yönetmelik”te açıklanan şap virüsünün imhası için gerekli işlemlere tabi tutulduktan sonra tüketime sunulabilir. Koruma ve gözetim bölgelerinde elde edilen çiğ süt, nakil öncesinde temizlenen ve dezenfekte edilen ve nakil esnasında süt sızıntısına müsaade etmeyecek şekilde yapılmış ve bu özelliğini devam ettiren ve sütün yüklenmesi ile boşaltılması sırasında hava yoluyla bulaşmayı engelleyecek şekilde donatılmış olan vasıtalarla gerçekleştirilecektir. 

8. Şap hastalığı nedeniyle oluşturulan koruma ve gözetim bölgelerinde elde edilen diğer hayvansal ürünler için “Şap Hastalığının Kontrolüne İlişkin Yönetmelik”te yer alan hükümlere titizlikle uyulacaktır.

9. İl/İlçe Müdürlükleri yukarıdaki hükümler doğrultusunda Şap Hastalığının Kontrolüne İlişkin Yönetmeliğin uygulanmasını sağlamakla,  resmi veteriner hekim ise yapılan işlemlerin takibini yapmakla yükümlüdür.

 

1.1.34.    ŞAP HASTALIĞI YÖNÜNDEN TRAKYA’DA UYGULANACAK                         İŞLEMLER

1.      Trakya’da 25 Mayıs 2010 tarihinden bu yana OIE?nin Karasal Hayvan Sağlığı Kodu 8.5.5’de tanımı yapılan “Aşılama uygulanan Şap hastalığından ari bölge” durumu sertifikalandırılmıştır.

2.      Trakya Bölgesinde Şap hastalığı yönünden kampanya tarzında yoğun aşılama ile birlikte, mihraklarda hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanlara tazminatlı kesim metodu uygulanacaktır.

3.      Tazminatlı kesim yürürlükteki mevzuata göre küpelenmiş ve tanımlanmış, Şap aşısı uygulanmış ve kanuna uygun sevk edilmiş şap hastalığına duyarlı hayvanlarda uygulanır.

4.      Trakya’da hastalığın açık belirtisini gösteren veya açık belirtisini gösteren hayvanlarla temasta olan veya laboratuarlarca hastalığın varlığı tespit edildikten sonra itlaf edilecek veya kestirilecek hayvanların takdir edilecek kıymetlerinin tamamı, hastalığın açık belirtisini göstermeyen ancak laboratuarda mihraktaki hastalığın varlığı tespit edildikten sonra kestirilen hayvanların ise takdir edilecek kıymetlerinin dörtte üçü ödenecektir.

5.      Şap hastalığından ölen veya öldürülen hayvanlar iki metre derinliğindeki çukurlara üzerlerine sönmemiş kireç dökülerek gömülecektir. Mümkün olmadığı hallerde tamamen yakılarak imha edilecektir.

6.       Şap hastalığı şüphesi durumunda söz konusu hayvanlardan mutlak suretle muayene materyalleri en kısa sürede soğuk zincir kırılmadan şap Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilecektir.

7.      Çanakkale, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinden, İstanbul iline sevk edilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, her ne sebeple olursa olsun, menşeine geri sevk edilemeyecektir.

8.      Kaçak olarak Trakya’ya giren şap hastalığına duyarlı hayvanlar tazminatsız olarak itlaf edilecektir.  Bu hayvanlarla yakın temasta olan Trakya kulak küpeli hayvanlar hakkında serolojik test sonuçlarına göre karar verilecektir. Trakya kulak küpeli hayvanlar pozitif ve kaçak hayvanları bulunduran işletmede ise bunlar da tazminatsız olarak itlaf edilecektir.

9.      Yıllık uygulanan Trakya sero-surveylerinde saptanan, enfeksiyon geçirdiği teyit edilen ve münferit olmayan sürülerin de durumuna göre tazminatlı olarak kesimi yapılacaktır.

10.   Yine bu sürülerin tespit edildiği alanlarda Şap Enstitüsü ve ilgili İl Müdürlüğünün işbirliği ile daha konsantre sero-surveyler düzenlenerek vakanın boyutu belirlenecektir.

11.   Trakya’daki illere (İstanbul ve Çanakkale’nin Trakya’da kalan kısmı) hayvan sevkleri 2010/7 ve 2010/13 nolu genelge çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

12.   Trakya’ya yapılacak hayvan sevklerinde uygulanacak test işlemleri EK-34 belirtilen test protokolu çerçevesinde yürütülecektir.

 

1.2.                SIĞIR VEBASI HASTALIĞI

 

1.2.1.           “Sığır Vebası Enfeksiyonundan Arilik”  statüsü için ülkemizde 2004 yılında yapılan serosurvey sonuçları OIE’ye rapor halinde gönderilmiştir. Rapor OIE Bilimsel Komitesinde uygun görülmüş ve Mayıs 2005 de yapılan 73.Dönem Genel Kurulunda yapılan oylama ile ülkemizin “Sığır Vebası Enfeksiyonundan Arilik” statüsü onaylanmıştır.

1.2.2.           Sığır vebası aşısı uygulanmayacak ancak herhangi bir sığır vebası salgını ihtimaline karşı enstitü stoklarında yeterli miktarda aşı bulundurulacaktır.

 

1.3.        KOYUN-KEÇİ VEBASI (PPR) HASTALIĞI

 

1.3.1.   Avrupa Birliği ve Bakanlığımız mali destekleri ile yürütülen ve temel hedefi küçükbaş hayvan varlığımızın küpelenerek tanımlanması, veri tabanına kayıt edilmesi, koyun keçi vebası hastalığına karşı aşılanarak, söz konusu hastalığın ülkemizde kontrolünün ve yok edilmesinin sağlanması olan “Koyun ve Keçilerin Küpelenmesi ve Aşılanması Projesi” saha çalışmaları 2010 yılı ilkbahar kampanyası ile başlamıştır.

1.3.2.   Proje kapsamında il/ilçe müdürlüklerimizce gerçekleştirilen saha çalışmaları yanında, yapılan çalışmaları izlemek, değerlendirmek, veteriner hekimler ile yetiştiricilerin farkındalığının artırılması için eğitim ve eğitim materyalleri hazırlamak gibi teknik yardım amaçlı, söz konusu projenin alt bileşeni olan, “Küpeleme ve Aşılama Operasyonlarının Koordinasyonu ve Halkı Bilgilendirme Kampanyası Teknik Yardım Projesi” de 10 Mart 2010 tarihinde uygulanmaya başlamış olup 9 Mart 2013 tarihine kadar sürdürülecektir.

1.3.3.   Yapılan araştırmalara göre PPR hastalık prevalansının Doğu ve Güneydoğu Bölgesi illerinde yüksek olarak tespit edilmesine karşın, hastalık çıkışlarının prevalansla orantılı olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca Teknik yardım projesi çerçevesinde, 2010 yılı sonbahar aşılama kampanyası sonrasında bazı illerimize saha ziyaretleri düzenleyen proje uzmanları, özellikle doğu ve güneydoğu illerimizde koyun ve keçilerde PPR hastalığına benzer semptomlarla seyreden hastalıkların görüldüğünü, ancak yetiştiricilerin serbest veteriner hekimlere müracaat ederek tedaviye yönelik ilaç aldıklarını, ne serbest veteriner hekimlerin ne de yetiştiricilerin il/ilçe müdürlüklerimize bilgi vermediklerini ve dolayısıyla da Bölge Enstitülerine marazi madde akışı olmadığını tespit etmişlerdir. Bu nedenle;

Bölge Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri, sorumluluk alanlarında bulunan il müdürlükleri ile koordineli olarak resmi ve özel veteriner hekimlerin bilgilendirilmesine ve hastalık hakkında farkındalıklarının artırılmasına yönelik olarak illerde eğitim vereceklerdir. Eğitimde PPR hastalığının karışabileceği hastalıklar ile hastalığın ülkemizdeki durumunun ve yayılımın tespiti için Enstitülere marazi madde gönderilmesi gerekliliği konusu özellikle vurgulanacaktır. Eğitim sonuçları hakkında 30 Nisan 2011 tarihine kadar Bakanlığa bilgi verilecektir.

1.3.4.   Enfeksiyonu geçiren hayvanlarda oluşan aktif bağışıklık süresinin en az 4 (dört) yıl sürdüğü, aşılanmış analarda oluşan PPR antikorlarının kolostrumla yavruya geçtiği ve kolostrumla kazanılan pasif bağışıklığın ise analardaki antikor seviyesine bağlı olarak yavruyu 3-6 ay arasında koruduğu bildirilmektedir. Hastalık teşhislerinde, gönderilen kan serumu örneklerinde tespit edilen antikorların (sero-pozitifliğin) enfeksiyondan mı, yoksa aşıdan mı kaynaklandığı değerlendirilmesinin yapılabilmesi için marazi madde gönderirken aşağıdaki hususlara özen gösterilecektir;

a)    Marazi Madde Gönderme Protokolünde hayvanların aşı geçmişleri ve yaşları mutlaka belirtilecektir.

b)    Hastalığın teşhisinde bulunan antikorların yeni bir enfeksiyondan mı, yoksa eski bir enfeksiyondan mı (aktif bağışıklık) kaynaklandığını anlamak için antikor titrelerinin karşılaştırılabilmesi amacıyla ilk kan serumu gönderildikten 2-3 hafta sonra tekrar kan serumu alınarak gönderilecektir. (Çift serum örneği)

c)    Ateşli dönemde alınan defibrine kan örnekleri buz içinde, ölen hayvanlardan mezenteriyal lenf yumrusu, dalak ve akciğer antibiyotikli doku kültür sıvısı içinde, doku kültür sıvısının bulunamadığı durumlarda ise buz içerisinde, histo-patolojik yoklamalar için tonsil, dil ve dudaktan alınan parçalar ise %10 formol solüsyonu içinde gönderilecektir.

1.3.5.      Koyun-keçi vebası aşısı ile şap aşısının koyun ve keçilere aynı anda uygulanması amacıyla 2003 yılında Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü, Şap Enstitüsü Müdürlüğü ile koordineli olarak bir pilot çalışma yapmıştır. Bu çalışma sonucuna göre bu iki aşı hayvanların farklı uygulama bölgelerine, ayrı ayrı enjektör kullanılmak şartı ile aynı anda yapılabilmektedir. Aynı anda yapılması durumunda, aşıların kesinlikle birbirine karıştırılmaması ve aynı bölgeden yapılmamasına dikkat edilecektir.

1.3.6.      Aşılar Enstitü Müdürlüklerinden mümkünse frigofrik araçlarla, mümkün değilse buz aküleri konularak günün serin saatlerinde teslim alınarak nakledilmelidir. Aynı özen aşıların İl Müdürlüklerinden İlçe Müdürlüklerine naklinde de gösterilmelidir.

1.3.7.      Aşı sulandırma sıvıları, aşı uygulamasından önce buzdolabına alınarak soğuması sağlanmalı ve köye giderken de aşı ile beraber aynı soğuk zincir şartlarında götürülmelidir. Aşı sulandırılırken sulandırma sıvısı mutlaka soğuk olmalıdır.

1.3.8.      Sulandırılmış olan aşı soğuk zincirde muhafaza edilerek 2 saat içerisinde uygulanmalıdır.

1.3.9.      Aşı uygulaması sırasında veya sonrasında aşıdan dolayı bir problem yaşanırsa hemen Bakanlığa bilgi verilecektir.

1.3.10.   Hastalık mihraklarında bulunan koyun ve keçilerden aşılanmamış olanlar (sirayetten şüpheliler hariç) aşılanacaktır

1.3.11.   2011 yılında “Koyun ve Keçilerin Küpelenmesi ve Aşılanması Projesi” kapsamında aşılama ve küpeleme 05 Eylül-04 Kasım 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

1.3.12.   2011 yılı kampanyasında; 2010 yılında aşılanmayan (ergin ve gençler), 2010 yılında 10/PS/04 serili aşı ile aşılanan hayvanlar ve 2011 yılı programı çerçevesinde genç hayvanlar aşılanacaktır.

1.3.13.   Aşılama kampanyası sonrası gerçekleşmeler,

a) 2011 yılı genç programı çerçevesinde aşılanan hayvan sayıları,

b) 2010 yılında programa alındığı halde aşılanamadığı için 2011 yılında aşılanan hayvan sayıları,

c) 2010 yılında 10 PS 04 seri nolu aşı ile aşılanan ve bu nedenle 2011 yılında tekrar aşılanan hayvan sayıları olarak ayrı ayrı bildirilecektir

1.3.14.   Aşılanan hayvanların aşı kayıtları mutlaka veri tabanına işlenecektir.

 

1.4.        MAVİDİL HASTALIĞI

 

1.4.1.           Türkiye uluslar arası alanda mavidil hastalığı açısından riskli kuşak olarak belirlenen 50 ° Kuzey ve 34 ° Güney paralel arasında yer almaktadır. Hastalık 2010 yılında Antalya, İzmir, Aydın ve Manisa İllerindeki küçükbaş işletmelerinde tespit edilmiş ve Antalya mihrakından izole edilen virus serotip 16 olarak tiplendirilmiştir. Son olarak 2011 yılında Sakarya’da ithal edilen damızlık sığırlarda karantina süresi içinde ortaya çıkan hastalık etkeninin Mavidil virusu olduğu tespit edilmiştir.

1.4.2.           Mavidil hastalığı hasta hayvandan duyarlı hayvana mekanik olarak “kan emici sineklerle” nakledildiğinden özellikle koyunların ve yabani otyiyenlerin ve seyrek olarak da sığır, keçi ve et yiyenlerin “bulaşıcı olmayan” viral bir hastalığıdır. Hastalıkla mücadelenin esasını karantina, serolojik surveylans, hasta hayvanların imhası ve vektör (taşıyıcı) kontrolü ile birlikte aşılamalar teşkil etmektedir.

1.4.3.           Cullicoides spp. gibi bazı kan emici sinek türlerinin Mavidil hastalığının taşıyıcısı olduğu kabul edilmektedir. Bu kan emici sinekler durgun sularda, bataklık yerlerde, sulu otlaklarda, su dolu ağaç kavuklarında gelişmektedirler. Cullicoidae ailesi kapsamındaki kan emici sineklerin birçok türünün larval evreleri aquatik gelişme özelliği taşımaktadır. Hastalığın endemik olduğu bölgelerde bu sineklerin yumurtaları, larva ve pupal evrelerinin etkili şekilde yok edilebilmesi gerekir. Bunun için ergin evrelerin mevsim etkinliğinin başlamasından önce ve aktif oldukları süreç boyunca bunlara yatak olabilecek su, devamlı su birikintileri ve bataklıkların ekosisteme zarar vermeyen fakat güçlü larvasidal etkili ürünlerle uygun aralıklarla ilaçlanması gerekmektedir.

1.4.4.           Bakanlığın bilgisi dışında aşı uygulaması yapılmayacaktır. Aşılamalar hastalık epidemiyolojisi çerçevesinde yürütülecektir. Bu amaçla aşılamalar vektörün aktif olmasından önce tamamlanacak, gebeliğin ilk yarısında ve aşım dönemlerinde ve hastalıklı sürüde aşı uygulanmayacaktır.

1.4.5.           Yaygın eğitim çalışmaları ile vektörlerin aktif olabileceği dönemlerde duyarlı türlerin yüksek rakımlı yaylalarda bulundurulması teşvik edilecektir.

1.4.6.           Hastalıktan korunmada vektör mücadelesi önem taşımaktadır. Konu hakkında mahalli idareler bilgilendirilecek, mücadele çalışmaları mahalli idarelerin katılımı sağlanarak yapılacaktır. Vektörlerin, larval evrelerinin yaşam ortamlarını ilaçlamak sureti ile hastalıkla mücadelede etkinlik sağlanacaktır.

1.4.7.           Etkin vektör kontrolü için hayvanlara Avermectin (doramectin ve İvermectin) ve Milbemycin (Moxidectin) içeren endectositleri veya klasik insektisitleri (ektoparazitisid) uygulamak gerekmektedir.

1.4.8.           Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı tarafından yapılan açıklamalara göre birçok Avrupa ülkesinde görülen hastalığın, özellikle sınır komşumuz olan Bulgaristan ve Yunanistan’da da tespiti sonrasında, Trakya ve Ege bölgesinde Mavidil Hastalığının görülüp görülmediğini tespit etmek amacıyla sağlık taramalarına özel önem verilecektir.

1.4.9.           Hastalığın özellikle sığırlarda subklinik seyrediyor olması ve Mavidil virusunun 24 serotipi arasında etkin bir çapraz bağışıklığın olmaması, hastalığın tespiti ve mücadelesini zorlaştırmaktadır. Trakya’da ve Ege bölgesinde yapılan hastalık taramaları yanında, geçmiş yıllarda edinilen tecrübeler ışığında Akdeniz bölgesinde de yapılan hastalık taramaları sırasında görülen Mavidil şüpheli her olgudan ilgili Enstitülere marazi madde gönderilecektir. Söz edilen bölgeler dışında görev yapan serbest ve kamu veteriner hekimleri de yaptıkları çalışmalarda Mavidil hastalığı yönünden gerekli dikkat ve özeni göstereceklerdir.

1.4.10.        Hastalıkla mücadelede yetiştiricilere de önemli sorumluluklar düşmektedir. Bu nedenle İl/İlçe Müdürlüklerince yetiştiriciler, sineklerin girişini önlemek amacıyla hayvanların tutulduğu ağıl ve ahırların pencerelerine sinek teli takılması, dışkı yığınlarının ağıl ve ahırlardan mümkünse en az 50 metre uzakta toplanması gerektiği ve yine mümkünse üzerlerinin plastik bir örtü ile kapatılması gerektiği, hayvanların geceleri kapalı yerlerde muhafaza edilmesi gerektiği konularında bilgilendirilmelidir.  

1.4.11.        Hayvan ithalatının Mavidil hastalığı yönünden oluşturabileceği riskler göz önüne alınarak bu risklerin bertaraf edilebilmesi için gerekli önlemler eksiksiz uygulanacaktır.

 

1.5.        KOYUN VE KEÇİ ÇİÇEĞİ HASTALIĞI

 

1.5.1.           Virüs, hastalıklı sürülerin kaldığı karanlık ve serin ağıllarda 2 yıl, meralarda ise 2 ay süre ile canlı kaldığından bu gibi yerlerde bu süreler içerisinde sağlam hayvanların barındırılmaması konusunda hayvan sahipleri bilgilendirilecektir.

1.5.2.           Koyun-keçi çiçek hastalığının görüldüğü bütün İllerde K.Baş hayvan mevcudunun aşılamaları yoğun bir şekilde düzenli olarak yapılacaktır.

1.5.3.           Hastalık çıkışlarında önce ağıl temizliği yapılacak ve gübre uzaklaştırılarak uygun bir yerde izole edilecektir. Temizlik ve gübrenin uzaklaştırılmasından sonra dezenfeksiyon yapılacaktır.

1.5.4.           Mihraklardaki koyun ve keçiler, kuzu ve oğlaklar ile birlikte çıkış yılında ve sonraki 2 yıl boyunca üst üste aşılanacaktır. Çevre köylerde yetiştiriciler bilgilendirilerek çevre aşılamasına katılım sağlanması konusunda telkinde bulunulacaktır.

1.5.5.           Mihraklarda aşı planlaması yaparken kuvvetli bağışık dönemin sonbahar ve özellikle kış aylarına denk getirilmesine özen gösterilecektir.

 

1.6.        SIĞIR VE KOYUNLARDA BRUSELLOSİS

 

1.6.1.           Hastalıkla mücadelede 3/4/2009 tarih ve 27189 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bruselloz ile Mücadele Yönetmeliğinde belirtilen hususlara uyulacaktır.

1.6.2.           Teşhis amacıyla atık ve kan serumları sadece ilin bağlı bulunduğu Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü müdürlüklerine gönderilecektir.

1.6.3.           Sığır Brusellosisinin teşhisi için Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüklerine gönderilen marazi madde protokollerinde mutlaka ilgili sığırın kulak numarası ve işletme sahibinin adı belirtilecektir.

1.6.4.           Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüklerince tanzim edilen raporlarda sığırların kulak numaraları ile işletme sahibinin adı ve soyadı bulunacaktır.

1.6.5.           Hayvan sahiplerince doğrudan getirilen marazi maddelerin kabulü esnasında, İlgili İl/İlçe Müdürlüğünün ilgili işletmede hastalığı takip ve kontrol edebilmesi için, Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri tarafından yetiştiricinin kimlik tespiti yapılacaktır.

1.6.6.           Hastalıktan ari işletmeler ile hastalık çıkan işletmelerde yapılan testler dışında Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüklerince yapılacak serolojik testler ücretli olarak yapılacaktır.

1.6.7.           Sığır Brusellosisi hastalığının kontrolü için Bakanlıktan test izini talebinde bulunulmayacaktır. Ancak işletmelerde bulunan hayvanlara yapılan test sayıları İl Müdürlüklerince, Bakanlığa bir yazı ile bildirilecektir.  Hastalık çıkışlarında, hastalık çıkış raporlarına, hastalık sönüşlerinde, hastalık çıkış ve sönüş raporlarına işletmenin sahibinin adı ve soyadı ile işletmenin numarası mutlaka yazılacaktır. İşletmede bulunan sirayetten şüpheli tüm hayvanlarda serolojik kontrol mutlaka yapılacaktır. Hastalık çıkış raporu ile birlikte laboratuar raporunun ve işletmede bulunan tüm hayvanların kulak küpe numaralarının da gönderilmesi gerekmektedir. Hastalık sönüş raporları ile birlikte işletmede bulunan tüm hayvanlara ait negatif sonuç veren son üç test raporunun da gönderilmesi gerekmektedir.

1.6.8.           Bir işletmede Sığır Brusellosisi hastalığı çıktığında, Enfekte sürüden karantinanın kaldırılması için, sürüden enfekte hayvanlar ayrıldıktan en az 30 gün sonra birinci test, birinci testten 30-60 gün sonra ikinci test yapılır. Son iki testte tüm sürü negatif sonuç verdiğinde, ikinci testten 6 ay sonra üçüncü test yapılır. Bu son testte de sürünün tamamı negatif sonuç verdiğinde karantina kaldırılır. Herhangi bir testte pozitif hayvan tespit edildiğinde test periyodu yeniden başlatılır.

1.6.9.           Sığır Brusellosisi ile infekte bir sürüde yapılan serolojik test sonucunda negatif olarak tespit edilen sığırların, karantina süresinin tamamlanması beklenmeden, şarta tabi tutulmadan kesilmesinde, insan ve çevre sağlığı açısından sakınca bulunmamaktadır. İşletme sahibinin talebi üzerine, serolojik test sonucu menfi olduğu tespit edilen sığırlar, kesime sevk edilebilir. Kesim Resmi Veteriner Hekim nezaretinde gerçekleştirilecek ve kesimi yapılan hayvanlar için tazminat ödenmeyecektir.                                                                               

1.6.10.        Sığır Brusellosisi tespit edilen bölgedeki 3-6 aylık dişi danaların tümüne hastalık çıkış anında ve takip edecek 5 yıl boyunca bölgedeki 3-6 aylık dişi danaların tümüne genç S-19 aşısı uygulanacak ve TURKVET sistemine kayıtları yapılacaktır.

1.6.11.        Tüm Ülkede, hastalık çıkan yerler dışında da İl/İlçe Müdürlükleri, tüm 3-6 aylık dişi danaların Genç S-19 ve 3-6 aylık dişi erkek kuzu ve oğlakların Genç Rev-1 aşısı ile aşılanmaları için azami gayret sarf edeceklerdir. İl/İlçe Müdürlükleri iş yoğunluklarını da dikkate alarak söz konusu uygulamaların Bakanlık tarafından 657 sayılı DMK göre sözleşmeli olarak istihdam edilen veteriner hekimler ile serbest veteriner hekimler tarafından da yapılması için gereken hazırlıkları yapacaklardır.     

1.6.12.        Ergin S-19 aşısı uygulamaları Bakanlık Brusellosis mücadele programından çıkarılmıştır.

1.6.13.        Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen İller dışında kalan İllerimizde faaliyette bulunan ve en az 10 baş süt sığırı bulunan süt işletmelerinde ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Tarım İşletmesi Müdürlüklerinin hayvancılık işletmelerinde, istekleri halinde Hastalıktan Arilik çalışmaları yapılacaktır. Gönüllülük kapsamında yapılan çalışmalar sonrasında özel işletmeler desteklemelerden yararlanmayacaktır. Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası (EK-21) İl Müdürlüklerince verilecektir. Sertifika numarası verilirken İl Trafik kodu –Sertifikanın düzenlendiği yıl-01 den başlamak üzere numara verilecektir.(Örnek: Ankara İli için 2011 yılında verilecek ilk sertifika 06-2011-01 şeklinde olacaktır.)

1.6.14.        Aşılama makbuzlarına kulak küpesi numarası mutlaka yazılacaktır. Hastalık mihrakındaki tabii tohumlama boğalarından 6 şar ay aralıklarla kan serumu alınarak laboratuara gönderilecektir.

1.6.15.        Koyun Keçi Brusellosisi çıkan yerde ve civar bölgelerde 3-6 aylık dişi-erkek kuzu ve oğlakların tamamına hastalık çıkış anında ve takip edecek 5 yıl boyunca Genç Rev-1 aşısı uygulanacaktır. Ancak kasaplık amacıyla beslenen kuzu ve oğlaklara Genç Rev-1 aşısı uygulaması zorunlu değildir. Bu çerçevede aşılanmayan kasaplık hayvan miktarı Bakanlığa bildirilecektir.

1.6.16.        Ergin Rev-1 aşısı yalnızca hastalık çıkışına bağlı olarak, hastalık çıkan sürüde uygulanacaktır. Hastalık tespit edilen sürü ile temas edebilecek diğer sürülerde yapılacak aşı uygulaması Resmi veteriner hekiminin kararı ile yapılacaktır.

1.6.17.        Genç Rev-1 aşılaması yapılan hayvanların aşı kayıtları KKKS veri tabanına işlenecektir.

1.6.18.        Genç S-19 aşısı ile aşılanmış 3-6 aylık dişi danaların aşılama tarihinden 12 ay sonra serolojik muayene sonuçlarının güvenilir olacağı dikkate alınarak, bu hayvanların serumları veya ceninleri laboratuara muayene için gönderilirken mutlak suretle hayvanlara uygulanan aşı ile uygulama tarihi marazi madde protokolünde belirtilecektir.

1.6.19.        Mecburi kesime tabi tutulacak hayvanların kıymet takdiri yapılırken, 5996 sayılı Kanun’da belirtilen esaslara uyulacaktır.

1.6.20.        Mecburi kesimi yapılacak hayvanların, mahallinde kesim, kavurma, itlaf ve imha işlemleri esnasında ilgili Resmi Veteriner Hekim nezaret edecektir. Kesim başka bir mahalde gerçekleştirilecekse ilgili Resmi Veteriner Hekim işlemlere nezaret için görevlendirilecek ya da işlemlerin yapılacağı İl Müdürlüğü ile bağlantı kurularak bir Resmi Veteriner Hekiminin işlemlere nezaret etmesi sağlanacaktır. Kesim, kavurma, itlaf ve imha işlemleri sonunda, her bir işleme ait rapor tanzim edilecektir. Kesimi yapılan hayvanların TURKVET kayıt sisteminden düşümünün yapılıp yapılmadığı İl/İlçe Müdürlüklerince kontrol edilecektir.

1.6.21.        Sığır Brusellozu hastalığı nedeniyle şarta tabi kesilmesi gereken hayvanlar mümkünse Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğüne ait Et Kombinalarında kestirilecektir. Kesim, kavurma, itlaf ve imha işlemlerine ilgili ya da işlemlerin yapılacağı yerdeki Resmi veteriner hekimi nezaret etmek zorundadır.                                

1.6.22.        Veteriner Sağlık Raporu tanzim edilmeden hiçbir hayvan mecburi kesime sevk edilmeyecektir.

1.6.23.        Tazminat mazbataları Hayvan Sağlığı Şube Müdürü tarafından tasdik edilecektir. Hayvan İtlaf ve Tazminat Mazbataları (EK-20) de belirtilen hususlar çerçevesinde tanzim edilecektir.

1.6.24.        Hayvan Sağlığı Şube Müdürlükleri, Hayvan İtlaf ve Tazminat Mazbatalarıyla birlikte, kavurma olarak değerlendirilen et ve deri kıymetini gösteren fatura veya müstahsil makbuzu veya değerlendirilebilen kısımlardan elde edilen ve hayvan sahibine rayiç bedel üzerinden hesaplanarak teslim edilen kavurma ve deri bedelini gösterir tutanak, şayet karkas veya deri imha edilmiş ise imha tutanağı ve hayvanların kesim raporunu muhafaza edeceklerdir.

1.6.25.        Bakanlığa Hayvan İtlaf ve Tazminat Mazbatası ile hasta hayvanların kulak numaralarını içeren laboratuar raporu ve Hayvan Hastalıkları Tazminatı Desteği Hakediş Belgesi bilgi için gönderilecektir.

1.6.26.        "Hayvan Hastalıkları Tazminatı Desteği Hakediş Belgesi", “Hayvan İtlaf ve Tazminat Mazbatası” nı düzenleyen İl ya da İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanacak ve ilgili T.C.Ziraat Bankası’na gönderilecektir.

1.6.27.        Değerlendirilen et ve deri bedelleri üzerinden tahakkuk edecek olan stopaj ve savunma sanayi destekleme fonu kesintileri ile diğer vergi ve harçlar hayvan sahiplerince ödenecektir.

1.6.28.        Özel kombinalara; 05 Ocak 2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kırmızı Et ve Et Ürünleri Tesislerinin Çalışma Ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin 11 inci maddesinin (i) bendinde yer alan “1 inci sınıf mezbahalar yıllık kesim kapasitelerinin % 0,1 i oranında, Bakanlığın yaptığı hastalık taramaları sonucunda hastalık tespit edilerek veya hastalıktan şüpheli olarak kesime sevk edilen hayvanların kesimini yaparak etlerin uygun şekilde muamele görmesinden sorumludur.” hükmü gereğince zorunlu kesime sevk edilerek şarta tabi olarak değerlendirilmesi gereken hayvanların kesilebilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Kavurma yaptırmada da bu hüküm dikkate alınacaktır.

1.6.29.        Atık yapan tüm sığır ve koyunlar İl/İlçe Müdürlükleri veya serbest veteriner hekimler tarafından en yakın bölge laboratuarına bildirilecektir. Hastalığın tespit edildiği yerlerde mihrak aşılaması yapılacak, mihrak aşılamalarında özellikle aynı merayı kullanan birkaç köy varsa sirayete maruz sınıfına bu köylerde alınacak, genç aşılamalarına özellikle hastalık çıkışından sonraki beş sene içinde özen gösterilecektir.

1.6.30.        Brusellosis’de erken teşhis hastalığın yayılımında çok önemlidir. Bu nedenle tüm atıklar dikkatle takip edilmeli ve ilgili enstitüye marazi madde gönderilmelidir. Bir sürüde birkaç hayvan atık yapmakta ve bu hayvanlar sürüde kaldığı sürece sürünün büyük bir kısmını enfekte ederek seropozitifliğe sebep olmakta ve bu nedenle hiçbir belirti göstermeyen ancak seropozitif hayvanlar yapılan testler sonunda mecburi kesime sevk edilmektedir. Bu nedenle atıkların laboratuara bildirilmesi çok önemli olup hastalık erken teşhis edildiğinde yayılması önlenecek, daha az hayvan kesime gidecek ve daha az tazminat ödenecektir.   

1.6.31.        Her koç katımından evvel damızlık koçların brusellosis yönünden serolojik olarak test edilmesi gerekliliği konusunda yetiştiriciler bilgilendirilecek, test konusunda İl/İlçe Müdürlüklerince gereken destek verilecektir.

1.6.32.        Enstitüler kendilerine gelen marazi maddelerin bakteriyolojik muayenelerini yaptıktan sonra izole edilen Brusella suşları, ülke genelinde oluşturulan epidemiyolojik verilere kaynak olacak biyotip haritasının geliştirilmesi için Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’ne gönderecektir.

1.6.33.        Hastalık taramasıyla ilgili olarak  (EK-22a) da yer alan form tanzim edilecek ve Genel Müdürlüğe gönderilecektir.

 

1.7.        SIĞIR TÜBERKÜLOZU HASTALIĞI

 

1.7.1.           Hastalıkla mücadelede 2/4/2009 tarih ve 27188 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sığır (Bovine) Tüberkülozu Yönetmeliğinde belirtilen hususlara uyulacaktır.

1.7.2.           Kontrol Şube Müdürlüklerince mezbaha kesimlerinde tüberküloz tespit edilen hayvanların bulunduğu işletmeler tespit edilerek, Hayvan Sağlığı Şubesine bildirilmesi sağlanacaktır. İlgili işletmeler İl dışında bulunuyor ise Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünce ilgili İl Müdürlüğüne bildirilmesi sağlanacaktır. Tüberküloz yönünden pozitif çıkan hayvanların bulunduğu işletmeler takip edilerek damızlık sığırlara tüberkülin testi uygulanacaktır.

1.7.3.   Sığır Tüberkülozu hastalığının kontrolü için Bakanlıktan test izini talebinde bulunulmayacaktır. Ancak işletmelerde bulunan hayvanlara yapılan test sayıları İl Müdürlüklerince, Bakanlığa bir yazı ile bildirilecektir.  Hastalık çıkışlarında, hastalık çıkış raporlarına, hastalık sönüşlerinde, hastalık çıkış ve sönüş raporlarına işletmenin sahibinin adı ve soyadı ile işletmenin numarası yazılacaktır. Tüberkülin antijen talepleri doğrudan Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne yapılacaktır. Hastalık çıkış raporları ile birlikte laboratuar raporunun ya da mezbaha kesim sonu raporunun ve işletmede bulunan tüm hayvanların kulak küpe numaralarının gönderilmesi gereklidir. Hastalık tespiti ari işletme çalışması ya da isteğe bağlı yapılan tüberkülin uygulaması sonu yapılmışsa, hastalık çıkış raporu ile birlikte Tüberkülin Teamül Cetvelinin de gönderilmesi gereklidir. Hastalık sönüş raporları ile birlikte işletmede bulunan hayvanların negatif sonuç verdiğine dair son iki test tüberkülin teamül cetvelinin gönderilmesi gerekmektedir.

1.7.4.         Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen İller dışında kalan İllerimizde faaliyette bulunan ve en az 10 baş süt sığırı bulunan süt işletmelerinde ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Tarım İşletmesi Müdürlüklerinin hayvancılık işletmelerinde, istekleri halinde Hastalıktan Arilik çalışmaları yapılacaktır. Gönüllülük kapsamında yapılan çalışmalar sonrasında özel işletmeler desteklemelerden, TİGEM işletmeleri destekleme ve tazminatlardan yararlanmayacaktır. Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası İl Müdürlüklerince verilecektir. (EK-21) Sertifika numarası verilirken İl Trafik kodu –Sertifikanın düzenlendiği yıl-01 den başlamak üzere numara verilecektir.(Örnek: Ankara İli için 2011 yılında verilecek ilk sertifika 06-2011-01 şeklinde verilecektir.)

1.7.5.           Test uygulamaları sonucunda işletmede tüberküloz yönünden müspet, şüpheli veya menfi reaksiyon veren tüm hayvanlara ait Tüberkülin Teamül Cetvelleri üç nüsha halinde düzenlenecek ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürünce onaylanıp mühürlendikten sonra Tüberkülin Teamül Cetvellerinin (müspet, şüpheli veya menfi reaksiyon) bir nüshası bilgi amaçlı Genel Müdürlüğümüze gönderilecektir. Hayvan Sağlığı Şube Müdürü tarafından onaylanan teamül cetveline göre müspet reaksiyon veren hayvanlar tazminatlı kesime sevk edilecek, şüpheli ve menfi reaksiyon veren hayvanlar birbirinden ayrı tutulacaktır.

1.7.6.           Mecburi kesime tabi tutulacak hayvanların kıymet takdiri yapılırken 5996 sayılı Kanun’da belirtilen esaslara uyulacaktır.

1.7.7.                   Mecburi kesimi yapılacak hayvanların, mahallinde kesim, kavurma, itlaf ve imha işlemleri esnasında ilgili Resmi Veteriner Hekim nezaret edecektir. Kesim başka bir İl’de gerçekleştirilecekse ilgili Resmi Veteriner Hekim işlemlere nezaret için görevlendirilecek ya da işlemlerin yapılacağı İl Müdürlüğü ile bağlantı kurularak bir Resmi Veteriner Hekiminin işlemlere nezaret etmesi sağlanacaktır. Kesim, kavurma, itlaf ve imha işlemleri sonunda, her bir işleme ait rapor tanzim edilecektir. Kesimi yapılan hayvanların TURKVET kayıt sisteminden düşümünün yapılıp yapılmadığı İl/İlçe Müdürlüklerince kontrol edilecektir.

1.7.8.             Sığır Tüberkülozu hastalığı nedeniyle şarta tabi kesilmesi gereken hayvanlar mümkünse Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğüne ait Et Kombinalarında kestirilecektir. Kesim, kavurma, itlaf ve imha işlemlerine ilgili ya da işlemlerin yapılacağı yerdeki Resmi veteriner hekimi nezaret etmek zorundadır.

1.7.9.             Veteriner sağlık raporu tanzim edilmeden hiçbir hayvan mecburi kesime sevk edilmeyecektir.

1.7.10.          Sığır Tüberkülozu hastalığı tespit edilen işletmelerde, yapılan tüberkülin testi sonucunda negatif olarak tespit edilen sığırlar, karantina süresinin tamamlanması beklenmeden, sahibinin isteği üzerine tazminatsız olarak kestirilebilecektir. Kesimin Resmi Veteriner Hekiminin nezaretinde gerçekleştirilmesi, kesim sonunda karkasların, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Talimatlarından olan Etlerin Teftiş Talimatı gereğinde sistematik muayene edilmesi, tüberkülozun lokal yada generalize olduğuna göre etlerin kısmen veya tamamen imha edilmesi, tüberküloz tespit edilmemesi durumunda ise etlerin serbest bırakılması gerekmektedir.

1.7.11.          Sığır Tüberkülozu hastalık taramalarında “Tek İntradermal Test” ya da “Çift İntradermal Test” kullanılacak, Tüberkülin Teamül Cetvelleri, kullanılan teste göre EK-23a ya da EK-23b da verilen örnek tabloya uygun olarak tanzim edilecek ve hastalık hakkında karar verilecektir. “Tek İntradermal Test” te pozitif bulunan hayvanlar, yanıltıcı pozitif reaksiyondan ya da etkileşim reaksiyonundan şüphe ediliyorsa, “İntradermal Karşılaştırmalı Test” e tabi tutulabilir. Bu durumda söz konusu test, yapılan ilk testten en az 42 gün sonra yapılacak, Tüberkülin Teamül Cetvelleri EK-23b de verilen örnek tabloya uygun olarak tanzim edilecek ve hastalık hakkında karar verilecektir.

1.7.12.        Tüberkülin Teamül Cetvelleri ve Tazminat Mazbataları Hayvan Sağlığı Şube Müdürü tarafından imzalanıp mühürlenerek tasdik edilecek

1.7.13.        Hayvan Sağlığı Şube Müdürlükleri, Hayvan İtlaf ve Tazminat Mazbatalarıyla birlikte, kavurma olarak değerlendirilen et ve deri kıymetini gösteren fatura veya müstahsil makbuzu veya değerlendirilebilen kısımlardan elde edilen ve hayvan sahibine rayiç bedel üzerinden hesaplanarak teslim edilen kavurma ve deri bedelini gösterir tutanak, şayet karkas veya deri imha edilmiş ise imha tutanağı ve hayvanların kesim raporunu muhafaza edeceklerdir.

1.7.14.        Bakanlığa Hayvan İtlaf ve Tazminat Mazbatası ile Hayvan Sağlığı Şube Müdürü tarafından onaylanmış Tüberkülin Teamül Cetveli ve Hayvan Hastalıkları Tazminatı Desteği Hak Ediş Belgesi bilgi için gönderilecektir.

1.7.15.          "Hayvan Hastalıkları Tazminatı Desteği Hakediş Belgesi", “Hayvan İtlaf ve Tazminat Mazbatası”nı düzenleyen İl ya da İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanacak ve ilgili T.C.Ziraat Bankası’na gönderilecektir.

1.7.16.        Özel kombinalara; 05 Ocak 2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kırmızı Et ve Et Ürünleri Tesislerinin Çalışma Ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin 11 inci maddesinin (i) bendinde yer alan “1 inci sınıf mezbahalar yıllık kesim kapasitelerinin % 0,1 i oranında, Bakanlığın yaptığı hastalık taramaları sonucunda hastalık tespit edilerek veya hastalıktan şüpheli olarak kesime sevk edilen hayvanların kesimini yaparak etlerin uygun şekilde muamele görmesinden sorumludur.” hükmü gereğince zorunlu kesime sevk edilerek şarta tabi olarak değerlendirilmesi gereken hayvanların kesilebilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Kavurma yaptırmada da bu hüküm dikkate alınacaktır.

1.7.17.        Değerlendirilen et ve deri bedelleri üzerinden tahakkuk edecek olan stopaj ve savunma sanayi destekleme fonu kesintileri ile diğer vergi ve harçlar hayvan sahiplerince ödenecektir.

1.7.18.        İllerde mücadelede kurumlar arası işbirliğinin geliştirilerek özellikle Mahalli İdareler ve Sağlık Müdürlükleri ile koordineli çalışmaya özen gösterilecektir.

1.7.19.        Hastalık taramasıyla ilgili olarak  (EK-22b) de yer alan form tanzim edilecek ve Genel Müdürlüğe gönderilecektir.

 

1.8.        ŞARBON HASTALIĞI

 

1.8.1.           Son 5 yılda hastalık görülen mihraklardaki sirayete maruz hayvanların tamamı en geç 15 Haziran 2011 tarihine kadar aşılanacaktır. İl Müdürlükleri aşılamaları tamamladığında yaptıkları aşılamayı İlçe, köy-mahalle, B.Baş, K.Baş, T.Tırnaklı bazında [email protected] adresine göndereceklerdir.

1.8.2.           Şarbon hastalığına karşı Merkez Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yıl içerisinde program dışında gelebilecek aşı taleplerine karşı hazırlıklı olacaktır.

1.8.3.           Şarbon hastalığında en önemli korunma önlemi bu hastalıktan ölen hayvanların uygun bir şekilde ortadan kaldırılması olması nedeniyle, ölen hayvanların otopsisi yapılmadan, iki metre derinlikteki çukurlara bulaşık toprak ve altlıkla birlikte yakılarak veya üzerlerine sönmemiş kireç dökülerek gömülmesi sağlanacaktır.

1.8.4.           Şarbon hastalığının teşhisi amacıyla Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüklerine kan frotisi veya steril svaplara emdirilmiş kan örneği tüp içinde gönderilecektir.

1.8.5.           Hastalık mihrakları değerlendirilerek İl’in Şarbon haritası çıkarılacak, Şarbon hastalığı çıkan mihraklarda yetiştiriciler; İl Sağlık Müdürlükleri/İlçe Sağlık Grup Başkanlıkları ile gerekli işbirliği ve koordinasyon sağlanarak hastalık hakkında bilgilendirilecektir. Bu bilgilendirme 5 yıl süreyle tekrarlanacaktır.

 

1.9.        KUDUZ HASTALIĞI

 

1.9.1.           Kuduz hastalığı ile mücadelede HSZ Yönetmeliğinin 119. maddesine göre işlem yapılacak, sahipli kedi ve köpeklerin aşılanması ile birlikte numaralı tasma takılması, kayıtlarının tutulması ve müşahede yerlerinin yapılması konularında mahalli idarelerle ciddi bir işbirliği yapılacaktır.

1.9.2.           Bilindiği üzere “Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile kuduz hastalığı nedeniyle konulan kordon altındaki hastalık çıkan işletme dışındaki işletmelerden elde edilen sütlerin ısıl işleme tabi tutularak değerlendirilebilmesi Bakanlar Kurulunun 10.12.2007 tarih ve 12984 sayılı Kararı ile kabul edilmiş olup; Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliğinin 42 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile yine aynı Yönetmeliğin 119 uncu maddesinin (h) bendi ile ilgili işlemler 04.01.2008 tarih ve 26746 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik hükümlerine göre yürütülecektir.

1.9.3.           Kuduz hastalığından şüphe edilen hayvanlar için müşahede yeri bulunmayan yerel yönetimlerin en kısa sürede yeterli kapasite ve donanıma sahip müşahede yeri oluşturması, mevcut olanların ise rehabilitasyonunun sağlanması, müşahede yerlerinin gerekli kayıt ve kontrol işlemlerinin yerel yönetimlerde görevli veteriner hekimlerce yapılması ve kuduz riskli temasa sebep olan sahipsiz hayvanların toplanması ve müşahede yerine taşınması sırasında kolluk kuvvetlerinden ve hayvanları koruma ile uğraşan sivil toplum kuruluşlarından da destek alınması için gerekli koordinasyon sağlanacaktır.

1.9.4.           Kuduzla ilgili mücadelede kurumlar arası işbirliği kurulacak, özellikle Mahalli İdareler, İl Özel İdareleri, Sağlık Müdürlükleri, Üniversiteler ve Sivil Toplum Kuruluşları ile koordineli çalışmaya özen gösterilecek ve ortak mücadele planları geliştirilecektir.

1.9.5.           Sağlık Bakanlığı İl ya da İlçe Teşkilatları ile gerekli koordinasyon ve işbirliği sağlanacaktır. Kuduz şüpheli her ihbar, ihbarın alındığı gün itibariyle mutlaka resmi yazı ile Sağlık Bakanlığı İl ya da İlçe Teşkilatlarına bildirilecek ve mutlaka faks çekilecektir. Kişilerin ısırıldığı bilgisi ya da şüphesi olan durumlarda Sağlık Bakanlığı İl ya da İlçe Teşkilatları telefon ile aranarak bildirimin alındığı teyit edilecektir.

1.9.6.           Sahipsiz köpeklerin üremelerinin kontrolü amacıyla gerekli girişimlerde bulunulacaktır. Sahipsiz köpeklerin yaşam ortamlarını oluşturan çöplükler gibi tüm unsurların rehabilite edilmesi hususu İl Hıfzıssıhha Kurullarında gündeme getirilerek karar alınması sağlanacak, ilgili kuruluşlar resmi yazılar ile uyarılacak ve işbirliği yapılacaktır.

1.9.7.           Serbest veteriner hekimlerle, gönüllü kuruluşların yaptığı aşılamaların takibi yapılarak aşılı hayvanların tanımlanması için yerel yönetimler ve mahalli idareler nezdinde girişimde bulunulacaktır.

1.9.8.           Köpek ve kedilerin aşılarının kaydedildiği aşı karnelerinin, özellikle aşı uygulanan kliniğin değişmesi durumunda iptal edilerek yeni klinik tarafından yeni karne doldurulduğu ve böylece geçmiş kayıtlara ulaşılamadığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle serbest veteriner hekimler uyarılarak eski karnelerin yeni karnelere ek yapılması ve kayıtların titizlikle tutulması sağlanacaktır.

1.9.9.           Sahipsiz köpeklerin üremelerinin kontrolü kapsamında, sarf maddesi, ilaç ve diğer masrafları yerel yönetimler veya gönüllü kuruluşlarca karşılanması durumunda kısırlaştırma ve tanımlama işlemlerinde İl/İlçe Müdürlüğü donanımı ve/veya personelinin gönüllü olmak ve ücret almamak şartı ile kullanımı sağlanacaktır.

1.9.10.        Serbest veteriner hekimler laboratuarlara marazi madde göndermeleri konusunda uyarılacaktır.

1.9.11.        Halkın eğitimine yönelik çalışmalar artırılacak, bu konuda bölgesel yazılı ve görsel basınla işbirliğine gidilmesi sağlanacaktır.

1.9.12.        Çevredeki tüm şüpheli ısırık vakaları dikkatle takip edilecektir. Tüm şüpheli vakalarda gerekli marazi madde alınacak, en seri şekilde soğuk zincirle ilgili laboratuara gönderilecek ve hastalık çıkması halinde filyasyon tespit edilecektir.

1.9.13.        Kuduz şüpheli marazi maddelerin hastalığın aciliyeti ve önemine binaen kurye ile soğuk zincir bozulmadan dikkatli paketleme yapılarak laboratuara gönderilmesi sağlanacaktır.

1.9.14.        Virüs yapısında olabilecek değişikliklerin izlenebilmesi ve amacı ile yol kontrolü yapan güvenlik birimleri, avcı dernekleri ile karayolları bölge müdürlükleri ve şube şeflikleri ile irtibata geçilerek yol kenarlarında veya doğada ölü bulunan yabani hayvanların İl / İlçe Müdürlüklerimize haber verilmesi ya da getirilmesi sağlanacak, bu hayvanlar il ve İlçe Müdürlüklerince Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ulaştırılacaktır.

1.9.15.        Enstitü Müdürlüklerince yaban hayatında tespit edilen kuduz pozitif vakalar, virus yapısında olabilecek değişikliklerin izlenmesi amacı ile Ulusal Referans Laboratuar olan Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Kuduz Teşhis Laboratuarına gönderilecektir.

1.9.16.        Kuduz şüpheli hayvan tarafından ısırılan bir hayvan tespit edildiğinde; Merkez Veteriner ve Kontrol Araştırma Enstitüsü ile sıkı bir koordinasyon sağlanacaktır. Isırılan çiftlik hayvanı ithal inaktif aşı ile aşılı ise vakit geçirmeksizin tek doz ithal inaktif aşı ile yeniden aşılanacak ve 90 gün süreyle gözetim altında tutulacaktır. Aşılı olmayan çiftlik hayvanları ise derhal kesime tabi tutularak ısırılan bölgeler imha edilecek veya kapalı bir alanda 6 ay süreyle gözetim altında tutulacaktır.

1.9.17.        Avrupa Birliğinin 2003/803/EC sayılı kararı ile getirilen düzenlemeye göre; 3 Temmuz 2004 tarihinden itibaren AB’ne üye ülkelere köpek, kedi ve gelincikleriyle birlikte seyahat etmek isteyen şahısların beraberinde bulunan hayvanlarının; muhtemel hareket tarihlerinden 3 ay öncesine kadar AB tarafından onaylanmış laboratuarlardan kuduz hastalığına karşı oluşmuş koruyucu antikor varlığını bildirir titre raporunun bulundurulması zorunludur. Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Kuduz Teşhis Laboratuarı bu konuda akredite olmuş ve AB tarafından onaylanmış akredite laboratuarlar içerisinde yer almıştır. Vatandaşların mağdur olmaması amacıyla Kuduz Anti Serum Titre Testi için kedi, köpek ve gelinciklerden alınacak kan serumlarının, alınması ve gönderilmesine ilişkin detaylı bilgi Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’nün www.etlikvet.gov.tr adresinde yer almaktadır.

1.9.18.        Avrupa Birliği destekli Türkiye’de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi tamamlanmıştır.

Proje kapsamında temin edilen aşılar 2011 yılında da kullanılacak olup, 2012 yılı için ulusal kaynaklar kullanılarak ayrıca aşı temini yapılmıştır. Aşılamalar ve diğer uygulamalar aşağıdaki esaslar doğrultusunda yapılacaktır.

1.    Aşılamalar, ülke genelinde 15 Şubat – 30 Nisan tarihleri arasında kampanya tarzında yapılacaktır.

2.    İl Müdürlüklerinin ihtiyacı olan inaktif kuduz aşısı dağıtımı EK-27 deki liste çerçevesinde Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü tarafından yapılacaktır.

3.    Kampanya süresince sahipli ve sahipsiz tüm köpek ve kedilere ulaşılarak aşılanmaları sağlanacaktır.

4.    Tilki ve sansar gibi sürü alışkanlığı olmayan yabani hayvanlardan kaynaklanan aktif mihrakların olduğu 1. derece riskli yerleşim yerlerinde; yapılacak risk değerlendirmesine göre sadece meraya çıkan sığırlara sınırlı aşı uygulaması yapılabilecektir. Kedi – köpek programı için Bakanlık tarafından gönderilen aşılar sığırlara uygulanmayacaktır. Sığırlara uygulanacak olan aşılar, 5996 sayılı Kanunun 4. Maddesi ve 43. Maddesi gereğince İl Özel İdare kaynakları ile temin edilecektir.

5.    Köpek ve kedilerin aşılama ve kimliklendirme çalışmalarına Serbest Veteriner Hekimler, Belediye Başkanlıkları, Meslek Odaları, Veteriner Fakülteleri ve Sivil Toplum Örgütlerinin de gönüllülük esaslı katılımı için çaba gösterilecektir. Katılım sağlayan gönüllü kurum ya da veteriner hekimlere ücretsiz uygulanması koşulu ile tahsis edilerek uygulanması takip edilecektir.

6.    İl Müdürlüklerince; proje kapsamında aşılama ve kimliklendirme çalışmaları başta olmak üzere projenin faaliyetleri ile ilgili olarak Bakanlığımızla koordineli olarak çalışan Belediye Başkanlığı Veteriner İşleri Müdürlüğü, Çevre Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Veteriner Hekimler Odası, Veteriner Fakülteleri, Askeri birlikler ve Sivil Toplum Kuruluşları kampanya öncesinde bilgilendirilerek kampanyaya katılımları sağlanacaktır.

7.    Ülke genelindeki sahipli ve sahipsiz köpeklere yoğun parenteral aşılama yapılmasına yönelik bilgilendirme için kampanya esnasında broşür ve afişler, radyo ve TV spotları kullanılacaktır.

8.    TURKVET veteriner bilgi sistemi içerisinde kedi ve köpeklerin kayıtlarının girilmesi amacıyla oluşturulan bölüm kullanıma açılmıştır. “Diğer / Kedi Köpek” bölümünden yapılacak kayıtlar için serbest veteriner hekimler,  belediye veteriner hekimleri, veteriner fakülteleri kullanıcıları ile pet hayvanı satış yerleri sorumlu veteriner hekimlerine yetki verilecektir. İlgili bölümün kullanımı ve yönetilmesi hakkında esaslar ve kullanma kılavuzu ayrıca gönderilecektir.

9.    Kuduz aşılama kampanyası ile ülke genelinde eş zamanlı bağışıklık elde edilmesi hedeflenmekte olup aşılamaların yukarıda bildirilen tarihler arasında tamamlanmasına özen gösterilecektir. Kampanya süresi sonunda uygulanmamış olan aşılar talep halinde istekli kuruluşlara verilebilecek, vatandaşlardan gelen aşılama talepleri geri çevrilmeyecektir.

10. Kampanyanın başladığı tarihinden itibaren yapılan uygulamalar 15 günlük dönemler halinde (Takip eden dönemlerin toplamları yazılmayıp her dönemin kendisine ait uygulama sonuçları bildirilecektir.) EK-28 de yer alan on beş günlük aşı takip formuna işlenerek Genel Müdürlüğümüze ve Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne yazıyla, bununla birlikte [email protected], [email protected] ile [email protected] adreslerine de elektronik ortamda gönderilecektir. 2012 yılı Ocak ayında, 2011 yılı uygulaması toplamı tek bir form olarak gönderilecek, formlara girilen veriler ile Koruma ve Kontrol Uygulamaları Cetveline girilen veriler arasında farklılık olmayacaktır.

 

1.10.     RUAM HASTALIĞI

 

1.10.1.        “Ülkesel Ruam Eradikasyon Projesi” sonucunda ülke genelinde sağlanan konumun devamlılığı için daha önce teste tabi tutulmamış olduğu tespit edilen hayvanlar ile riskli değerlendirilen veya kimlik belgesi bulunmayan at ve katırlar mallein testine tabi tutulacak, eşekler klinik muayeneden geçirilecektir.

1.10.2.        Kaçak yollarla yurda girdiği tespit edilen at ve katırlar sağlık kontrollerinde mallein testine tabi tutularak müspet bulunanlar tazminatsız olarak derhal itlaf edilecektir. Müspet olmayanlar hakkında yasal işlem sürdürülecektir.

1.10.3.        Tek tırnaklı hayvanların yurtiçindeki nakil işlemleri hassasiyetle takip ve kontrol edilecektir. Ruam taramasından geçirilmiş, söz konusu hastalık yönünden menfi bulunarak Tek tırnaklı Hayvan Kimlik Belgesi verilmiş at ve katırlar ile klinik muayeneye tabi tutularak sağlıklı bulunan eşeklerin sevklerine müsaade edilecektir.

1.10.4.        Yarış ve atlı spor gibi sportif amaçla yetiştirilen pedigrili atlardan kan serumu toplanarak serolojik kontrollere devam edilecektir.

1.10.5.        İstanbul İlinde Adalar İlçesinin mevcut konumu nedeni ile çeşitli illerden atların geldiği ve turizm sezonu sonunda bu atların bir kısmının geri döndüğü bilindiğinden; Adalar İlçesine tek tırnaklı hayvan giriş ve çıkışları sıkı bir şekilde takip edilecektir. Hayvan Sevk Raporu olmayan tek tırnaklı hayvanlar 21 gün süreyle karantinaya alınarak mallein tatbik edilecek, müspet reaksiyon veren hayvanlar tazminatsız olarak itlaf edilecektir.

a)    Adalar İlçesinde tek tırnaklı hayvanların giriş dönemi olan ilkbahar ile çıkış dönemi olan Sonbaharda mevcut atların tamamına mallein tatbik edilerek, müspet reaksiyon veren hayvanlar itlaf edilecektir.

b)    Yapılacak taramaların sonuçlarında müspet görülen atların geldikleri bölge tespit edilecek ve bu durum Genel Müdürlüğe ve ilgili İl müdürlüğüne bildirilecektir.

1.10.6.        İstanbul ili, Adalar İlçesinde; Belediye ile işbirliği yapılarak, ilçede bulunan ahırların periyodik olarak dezenfekte edilmesi sağlanacak, dezenfekte edilmeye elverişli olmayan ahırlara hayvan giriş ve çıkışları Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonunca yasaklanacaktır.

1.10.7.        Mallein talepleri Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne yapılacaktır.

1.10.8.        Mallein uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi 19.12.1977 tarih ve 16144 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Ruamla Savaş Yönetmeliği’nde belirtilen hususlar çerçevesinde yapılacaktır. (EK-9b)’ de karar verme örnekleri yer almaktadır.)

 

1.11.     ATLARIN ENFEKSİYÖZ ANEMİSİ HASTALIĞI

 

1.11.1.        Atların Enfeksiyöz Anemisi hastalığının kontrolü ve eradikasyonu amacıyla Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Kars, Muş, Mardin, Rize, Siirt, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis ve Osmaniye illerinde uygulamaya konulan “Atların Enfeksiyöz Anemisi Hastalığının Takibi, Kontrolü ve Eradikasyonu Projesi” 2010 yılı içerisinde pozitif hayvanların itlaf edilerek tazminatlarının ödenmesiyle tamamlanmıştır.

1.11.2.        Hastalığın varlığının araştırılması amacıyla tüm illerimizde rutin hastalık taramaları sürdürülecek ve gerekli serolojik testler yapılarak hastalık durumu tespit edilecektir. Atların Enfeksiyöz Anemisi hastalığı çıkan işletmelerde, seropozitif hayvanlar tazminatsız olarak itlaf edilecektir. Pozitif hayvanlar itlaf edildikten 3 ay sonra bulaşmadan şüpheli hayvanlar serolojik muayeneye tabi tutulacak, eğer muayene sonuçları negatif ise dezenfeksiyon yapılarak atların enfeksiyöz anemisi hastalığı sebebi ile konulan karantina kaldırılacaktır.

 

1.12.     KANATLI HASTALIKLARI

 

1.12.1.        İldeki mevcut ticari işletmeler ile aile yetiştiriciliği şeklinde bulunan tüm kümes hayvanlarına ait bilgilerin güncelleştirilmesi sağlanacaktır. Entegre işletmeler (fason üretim yapan kümesler dahil) öncelikli olmak üzere tüm kanatlı işletme ve kümeslerin coğrafi koordinatları GPS cihazı ile tespit edilerek TÜRKVET üzerinden kayıt edilecek, elektronik ortamda ve evrak üzerinde ayrıca muhafaza edilecektir.

1.12.2.        TÜRKVET üzerinde oluşturulan kanatlı veri tabanı 2011 yılında kullanıma açılacak olup kullanım kılavuzu ile yönetim esasları ayrıca gönderilecektir. Sistemin kullanımına hazırlık olması amacı ile kanatlı sektöründe görev yapan firma veteriner hekimlerine ait kullanıcı oluşturmaya yönelik bilgiler önceden toplanmaya başlanacaktır.

1.12.3.        Kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde koruyucu önlemlerin tedaviden önce gelmesi gerektiği göz önüne alınarak ihbarı mecburi hastalıklar ile ilgili olarak Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliğinde belirtilen hususlar dikkatle uygulanacaktır.

1.12.4.        Mevcut kanatlı işletmelerince uygulanan aşılama programları takip edilerek çalışma sonuçları her ay TURKVET veri tabanına işlenecektir.

1.12.5.        Kanatlı hastalığı şüphesi halinde laboratuara numune gönderilerek, hastalık semptomu görülen sürülerde etken izolasyonu ve identifikasyonu yapılması sağlanılacaktır.

1.12.6.        Enstitülere ulaşan kanatlı hayvan numunelerinin şüphe edilmesi durumunda Newcastle ve Tavuk Vebası yönünden de incelenmesi sağlanacaktır.

1.12.7.        Tavuk vebası ve Newcatle hastalıkları konusunda ilgili personele, üreticilere ve tüketicilere yönelik sürekli eğitim çalışmaları sürdürülecektir.

 

 

1.13.     NEWCASTLE (YALANCI TAVUK VEBASI ) HASTALIĞI

 

1.13.1.        Hastalıkla mücadelede 04.02.2009 tarih ve 27131 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlülüğe giren “Yalancı Tavuk Vebası Hastalığına Karşı Korunma Ve Mücadele Yönetmeliği” ve Bakanlığımızca gönderilen genelge ve talimatlara göre işlem yapılacaktır.

1.13.2.        Newcastle hastalığında, izolasyon için alt yapısı uygun olan Enstitülerce izole edilen virüs suşları identifikasyon (tiplendirilme) için ilgili enstitüye gönderilecektir.

1.13.3.        Entansif kanatlı işletmeler için büyük risk oluşturan köy tavuklarına ve evcil güvercinlere aşı uygulamasının teşvik edilerek yaptırılmasına gayret dilecektir. Newcastle aşılarının uygulanması konusunda ticari işletmeler ve entegrasyonlarla işbirliği yapılacaktır.

1.13.4.        Newcastle hastalık mihraklarının hastalık çıkış ve hastalık çıkış-sönüş raporları derhal elektronik ortamda  [email protected] adresine mümkün olmaması halinde ise 0312 417 82 09 no’lu faksa gönderilecektir.

1.13.5.        Köylerde özellikle kadınlar başta olmak üzere halka yönelik olarak yalancı tavuk vebası hastalığı ile ilgili alınacak önlemler anlatılacaktır.

1.13.6.        Kanatlı hayvan yetiştiricilerine, yumurtacı ve etçi entegrasyonlara, yardımcı sağlık personeline, serbest veteriner hekimlere yönelik olarak hastalıkla ilgili genel bilgiler ve alınacak önlemler konusunda bilgilendirmeler sürdürülecektir.

1.13.7.        Ölen kanatlı hayvanların rastgele çevreye atılmayarak uygun çukurlara gömülüp üzerine kireç dökülmesi sağlanacaktır.

 

1.14.     TAVUK VEBASI (AVIAN INFLUENZA-KUŞ GRİBİ) HASTALIĞI

 

1.14.1.        Hastalıkla mücadelede 10.04.2008 tarih ve 26843 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlülüğe giren “Avıan Influenza Hastalığına Karşı Korunma Ve Mücadele Yönetmeliği” ve Bakanlığımızca gönderilen genelge ve talimatlara göre işlem yapılacaktır. Hastalıkla mücadelede kullanılacak mevzuat ve talimatlar ile bilgilendirmeye yönelik belgeler Genel Müdürlüğün www.kkgm.gov.tr web adresinden takip edilecektir.

1.14.2.        Bakanlığımız tarafından yayınlanan ilgili mevzuat ve talimatların tamamı hakkında görevli personele eğitim verilerek tutanak altına alınacaktır.

1.14.3.        Kuş gribi hastalığının klinik olarak kolayca tespit edilebildiği bu nedenle kapsamlı epidemiyolojik inceleme yapılması gerektiği unutulmayacaktır.

1.14.4.        04.10.2010 tarih ve 27692 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlülüğe giren “Kanatlı Hayvanlarda Görülen Kuş Gribi Salgını Konusunda Yapılması Gerekenler” konulu Başbakanlık Genelgesi kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile koordinasyon içerisinde bütün İl Müdürlükleri Ulusal acil eylem planı çerçevesinde kendi İl Acil Eylem Planını hazırlayacak ve gerektiğinde güncellenerek ilgili yardımcı kurumlara gönderilerek hastalık durumuna hazır olunması sağlanacaktır. Plan çerçevesinde görevlendirilen Bakanlığımız ve diğer kurum personeli mücadele ve biyogüvenlik konularında eğitilecektir.

1.14.5.        Kuş gribi şüpheli kanatlı hastalıkları ile ilgili duyum ve ihbarlar en geç 2 saat içinde değerlendirilecektir. İnceleme sırasında kullanılacak koruyucu kıyafet, alet – malzeme ve dezenfektanlar önceden hazırlanarak kullanıma hazır set halinde tutulacak, hastalık mücadelesinde kullanılan malzeme depoları düzenli ve her zaman ulaşılabilir durumda olacaktır.

1.14.6.        Mihraklara müdahale esnasında hastalık ile ilgili mevzuata eksiksiz uyulacak, hastalık mahallinde yapılan işlemler tutanak altına alınacak ve kayıtlar düzenli tutulacaktır.

1.14.7.        Kuş gribi şüpheli vakalar ile hastalık çıkış ve hastalık çıkış-sönüş raporları derhal elektronik ortamda [email protected] adresine, mümkün olmaması halinde ise 0 312 417 82 09 no’lu faksa gönderilecektir. Kayıtlar aynı gün içinde TÜRKVET sistemine girilerek ara ziyaretler günlük olarak güncellenecektir. Bilgi notu akışında aksamalar yaşanmakta olup şüphe durumundan itibaren düzenli olarak bilgi notu gönderilecektir.

1.14.8.        Tazminat ödemeleri yürütülen proje kapsamında Dünya Bankası finansmanı ile yapılmaktadır. 30.12.2010 tarih ve 049883 sayılı yazımız ile tazminat ödemelerine ilişkin talimat güncellenmiş olup bu talimat çerçevesinde İl Müdürlükleri tarafından “İl Müdürlüğü Tazminat Fonu Ödemeleri İç Hizmet Uygulama Talimatı” hazırlanacak ve hastalık durumunda uygulanacaktır.  İtlaf işlemleri mümkün olduğunca kısa sürede bitirilecek ve tazminat ödemeleri geciktirilmeden yapılarak halkın katılımcılığı artırılacaktır.

1.14.9.        Survey programları “Türkiye’ deki Kuş Gribine Hazırlık ve Müdahale İçin Teknik Yardım Projesi” kapsamında hazırlanan Kuş Gribi Survey El Kitabı çerçevesinde yürütülecektir.

1.14.10.     Hayvanların mümkün olduğunca hızlı ve insancıl bir şekilde, itlaf edilmesi esastır. Bu konudaki alternatif yöntemler Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE)’nın “Hastalık Kontrolünde İnsancıl Yolla Hayvan Öldürme Kılavuzu” dikkate alınarak hazırlanan ve İl Müdürlüklerine gönderilen Acil Eylem Planı içerisinde ve Tavuk Vebası Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Talimatnamesinde yer almaktadır.

1.14.11.     Hastalığın görülmediği sükûnet dönemlerinde aşağıda belirtilen koruyucu tedbirlerin alınması için gerekli duyurular yapılacaktır.

a) Özellikle riskli sulak alanlar çevresindeki yaklaşık 1 km. mesafeli alanda kaz, ördek gibi suda yaşamaya ihtiyaç duyan kümes hayvanlarının mutlaka kapalı alanlarda tutulması,

b) Tavuk, horoz, hindi gibi suda yaşamaya ihtiyaç duymayan kümes hayvanlarını açıkta beslemek ve dolaştırmak isteyen hayvan sahiplerinin ise hayvanlar için gezinti yeri olarak belirledikleri alanların etrafını tel ile çevirerek ve üstünü de devekuşu işletmeleri hariç olmak üzere aynı şekilde tel, ağ veya teması kesecek başka bir yapı malzemesi ile örterek kanatlıların gezinti yerlerini sınırlandırılması, böylece göçmen su kuşları ile olası temas riskinin önlenmesi,

c) Köylerde açıkta beslenen ve dolaştırılan kaz, ördek gibi suda yaşamaya ihtiyaç duyan kanatlı hayvanlar ile suda yaşamaya ihtiyaç duymayan tavuk, hindi gibi kanatlı hayvanların aynı yerlerde bulundurulmaması.

d) Ölen kanatlı hayvanların rast gele çevreye atılmayarak uygun çukurlara gömülüp üzerine kireç dökülmesi.

1.14.12.     Bakanlığımızca yürütülen projeler kapsamında Ülke genelinde “Eğiticilerin Eğitimi Seminerleri” düzenlenmiştir. Söz konusu seminerlere katılan personel aldığı eğitimi diğer personel ve Hayvan Sağlığı Şubesine yeni atanan personele aktaracaktır. Riskli dönemler yaklaştığında bu eğitimler tekrarlanacak, personel eğitimleri tutanak altına alınarak muhafaza edilecektir.

1.14.13.     Bakanlığımızca yürütülen projeler kapsamında eğitim alan ve eğitim amaçlı görevlendirilen personel tarafından;

a) Bağlı bulunan Enstitü Müdürlüklerinin koordinasyonunda mobil bilgi büfeleri ile hastalık hakkında hazırlanan iletişim materyalleri de kullanılarak köylerde özellikle kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere halka yönelik kuş gribi hastalığı ile ilgili alınacak önlemler konusunda eğitim ve bilinçlendirme çalışması yapılacak,

b) Kanatlı hayvan yetiştiricilerine, yumurtacı ve etçi entegrasyonlara, yardımcı sağlık personeline, serbest veteriner hekimlere yönelik olarak hastalıkla ilgili genel bilgiler ve alınacak önlemler konusunda eğitim verilecek,

c) Sağlık Müdürlüğü, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Yerel Yönetimlerle işbirliği ve koordinasyon içerisinde avcılara yönelik eğitim çalışması yapılacaktır.

1.14.14.     22.10.2009 tarih ve 036526 sayılı kuş gribi önlemleri hakkında talimat uygulanacak, köy, mahalle ve beldelerde beslenen kümes hayvanlarının kapalı yerlerde tutularak açıkta dolaştırılmaması konusunda gerekli duyurular yapılacaktır.

İl/İlçe Müdürlüklerinde söz konusu hastalık şüphesinde veya çıkışında kullanılmak üzere tulum, çizme ve eldiven gibi tek kullanımlık koruyucu kıyafetler ile gözlük, maske ve etkin dezenfektanlar depolarda hazır ve düzenli bulundurulacaktır. İlk müdahale için gerekli olan malzemeler set halinde çanta içinde hazır tutulacaktır. Dezenfeksiyonda kullanılan sırt ve motorlu pulverizatörlerin bakımları düzenli yapılarak her an çalışır vaziyette olmaları sağlanacaktır. Kanatlı hayvanları öldürmede kullanılan ekipman ve gazlar stokta bulundurularak tüp basınçları düzenli olarak kontrol edilecektir.

 

1.15.     ARILARIN AMERİKAN YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ

 

1.15.1.        Hastalıkla mücadelede; HSZ Yönetmeliği’nin 129. maddesi ve bu Yönetmelik çerçevesinde hazırlanan “Bal Arılarının Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Talimatına” titizlikle uyulacaktır.

1.15.2.        Kullanılan ilaçlar ile ilgili 09.12.2005 tarih ve 2005/74 sayılı Genelge çerçevesinde uygulama yapılması için arı yetiştiricileri bilgilendirilecektir.

1.15.3.        Hayvan Sağlığı Şube Müdürlükleri, üretim izni alarak temel petek üretimi yapan tüm işletmelerden Kontrol Şube Müdürlükleri ile işbirliği içerisinde, üretimin yoğun olduğu Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarında olmak üzere yılda en az iki kez numune alınacaktır. Bu numuneler Amerikan Yavru Çürüklüğü hastalığı açısından incelenmek üzere Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüklerine gönderilecektir. Hastalığın tespiti halinde numunelerin imal edildiği işletmeler hakkında “Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliği” ve “Bal Arılarının Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Talimatı” kapsamında yasal işlem yapılacaktır.

1.15.4.        Arı İşletmeleri ve Temel Petek Üretim Yerleri Faaliyet Raporu (EK-14) 6 ayda bir Genel Müdürlüğümüze gönderilecektir. İkinci dönem gönderilecek söz konusu formda, temel petek üretim yerleri bu dönemde kontrol edilmeyeceğinden, ilgili bölüm doldurulmayacaktır. Hastalık tespit edilen her bir temel petek işletmesi için yapılan işlemlere dair hazırlanacak rapor ayrıca Genel Müdürlüğümüze gönderilecektir.

1.15.5.        Üretim izni olmadan faaliyet gösteren yerler, üretim izini alana kadar üretimden men edilecektir.

1.15.6.        Temel petek üretim yerlerinden alınan bal mumu numunelerinin, laboratuarda yapılan analizleri sonucunda hastalık etkeninin tespit edilmesi durumunda; imalathanenin üretimi durdurulacak, mevcut stoklara el konularak satışı engellenecektir. Mevcut stok, yönetmelikte belirtilen sterilizasyon işlemine tabi tutulmasından ve üretimde kullanılan kazan ve ekipmanların dezenfeksiyonundan sonra yeniden numune alınarak ilgili laboratuara gönderilecek, laboratuar muayenelerinde uygun çıkması halinde ancak imalathanenin tekrar üretim ve satış yapmasına izin verilecektir.

 

1.16.     SIĞIRLARIN SÜNGERİMSİ BEYİN HASTALIĞI (BSE)

 

1.16.1.        Sığırların Süngerimsi Beyin Haslığına yönelik izleme programı sürdürülecektir. İzleme Programının detayları İl Müdürlüklerine ayrıca gönderilecektir. Bu izleme programı kapsamında izleme ve incelemeye alınacak hedef hayvan grubu aşağıda belirtilmektedir.

·   30 ay ve üzeri yaştaki sinirsel semptomla seyreden hastalık belirtileri gösteren ve bu belirtileri göstererek ölen veya kesilen sığırların tamamı,

·   30 ay ve üzeri yaştaki herhangi bir hastalık belirtisi göstermeksizin aniden ölen sığırların tamamı,

·   İnsan tüketimi için mezbahalarda normal kesime tabi tutulan; 36 ay ve üzeri yaştaki ithal hayvanlar ve bunlardan doğarak halen 36 ay ve üzerinde olan tüm sığırlardan alınacak numuneler,

·   İnsan tüketimi için mezbahalarda normal kesime tabi tutulan 36 ay ve üzeri yaştaki sığırların tamamından alınacak numuneler,

·   Özel acil kesime tabi tutulan 30 ay ve üzeri yaştaki tüm sığırlardan alınan numuneler,

·   Mezbahada veteriner hekimce yapılan muayenelerde BSE yönünden şüpheli bulunan 30 ay ve üzeri yaştaki tüm sığırlardan alınacak numuneler bu hastalık yönünden incelenecektir. Bu konuda mezbaha veteriner hekimleri bilgilendirilecektir.

1.16.2.        Halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından önem arz eden Sığırların Süngerimsi Beyin Hastalığı izleme programı Laboratuar kapasitesinin artırılması, mezbaha altyapılarının geliştirilmesi ve bütçe imkanlarına bağlı olarak genişletilebilecektir.

 

1.17.             KEDİLERİN SÜNGERİMSİ BEYİN HASTALIĞI

 

1.17.1.        Sinirsel semptomla seyreden hastalık belirtileri gösteren tüm hasta kediler sinirsel semptomla seyreden hastalıklar yanında FSE yönünden de incelemeye alınacaktır.

 

1.18.     SCRAPIE

 

1.18.1.         Koyun ve keçilerde Scrapie hastalığına yönelik bir İzleme Programı uygulanacaktır. Bu izleme programı kapsamında sinirsel semptomla seyreden hastalık belirtileri gösteren 18 ay ve üzeri yaştaki tüm hasta koyun ve keçiler diğer hastalıklar yanında bu hastalık yönünden de incelenecektir.

 

1.19.     BALIK HASTALIKLARI

 

1.19.1.        22 Ocak 2011 tarih ve 27823 sayılı resmi gazetede yayımlanan İhbarı Mecburi Hayvan Hastalıkları ve Bildirimine İlişkin Yönetmelikçe ihbari mecburi olan balık hastalıkları yeniden belirlenmiştir. Buna göre ihbari mecburi olan balık hastalıkları ve OIE ve AB direktiflerine göre hastalığa duyarlı türleri  (EK- 24) de belirtilmiştir.

1.19.2.        Duyarlı tür kapsamına girmeyen balıklarda hastalık görülmesi durumunda ihbari mecburi hastalık olarak değerlendirilmeyecek sadece izleme çalışması yapılacaktır. Bu izleme çalışması için (EK-25 ve EK-26)‘de yer alan Balık Hastalıkları İzleme Formu iki nüsha olarak doldurularak bir nüshası Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne, bir nüshası da Bakanlığa gönderilecektir. Ayrıca bu izleme çalışması sırasında alınacak numunelerin ne zaman ve nasıl alınacağı konusunda da Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile irtibata geçilecektir.

1.19.3.        İhbarı mecburi balık hastalığının çıkması durumunda İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlükleri Kontrol Şube Müdürlüklerini, Kontrol Şube Müdürlükleri de yapılacak su ürünleri sevkleri sırasında Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüklerini mutlaka bilgilendirecektir.

1.19.4.        İhbarı mecburi balık hastalıklarından birinin görülmesi durumunda aşağıdaki mücadele yöntemi uygulanacaktır.

1.19.5.        Hastalık çıkması durumunda kordon sınırları, Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonunca, enfekte çiftliğin bulunduğu su havzası veya kıyı alanında yer alan ve bulaşma ihtimali olan yerler dikkate alınarak belirlenecektir.

1.19.6.        Kordon konulan şüpheli alan içindeki tüm balık çiftlikleri tespit edilerek, buralardan marazi maddeler alınacak ve laboratuara teşhis için gönderilecektir. Bu çiftliklerin, hastalığa duyarlı türler yönünden balık, yumurta, larva, gamet alım ve satımı yaptığı yerlerin kayıt altına alınması sağlanacaktır.

1.19.7.        Hastalık çıkan çiftliğin giriş çıkışlarında dezenfeksiyonu sağlayacak bir donanım bulundurulması sağlanacaktır.

1.19.8.        Öncelikli olarak, yenilebilecek büyüklükte olan ve hastalığın klinik belirtilerini göstermeyen balıklar iç organları çıkartıldıktan sonra kontrollü olarak tüketime sunulacaktır. Bu işlem için işletmenin bulunduğu yerde uygun tesis bulunmaması halinde balıkların uygun bir işleme tesisine şartlı ve kontrol altında çevreyi bulaştırmayacak şekilde nakledilmesi sağlanacaktır. Tüketilmeyecek olan balıklar ile yumurtalar ve işlem artığı iç organlar çukura gömme yöntemi veya imha fırınlarında yakılarak imha edilecektir.

1.19.9.        Hasta balıklar, yumurtalar ve gametler mutlaka geri çekilerek öldürülecek ve ölü balıklarla beraber çukura gömme veya imha fırınlarında yakılarak imha edilecektir. Balıkların porsiyonluk duruma gelmeleri için kısa bir zaman gerektiğinde ve karantina önlemlerinin uzatılmasında sakınca görülmediği durumlarda balıkların ticari boyutlara erişene kadar büyütülmelerine izin verilir.

1.19.10.     Karasal çiftlikte havuzlarda bulunan tüm balıklar boşaltıldıktan sonra (imha, porsiyon büyüklüğündekilerin tüketime sunulması v.s.) havuzdaki suda dezenfekte edilerek boşaltılır. Havuzlar temizlenir ve uygun dezenfektanla, Örneğin ;

                        - % 3 lük Formalin ile en az 5 dakika

- % 2 lik NaOH ile en az 10 dakika

- % 1 lik Virkon ile en az 1 dakika havuzlar dezenfekte edilir, kurutulur ve yıkanır.

1.19.11.     Havuzların yanı sıra tüm alet, ekipmanlarda (tanklar, giysiler vb) dezenfekte edilir. Çiftlik dışına hiçbir şekilde alet-ekipman, yem, balık, yumurta ve gamet çıkarılmayacaktır.

1.19.12.     Hastalığın epizootik araştırması yapılacak ve özellikle yemin de kaynağı araştırılacaktır.

1.19.13.     Hastalık çıkan işletmeden son 3 yıl içerisinde balık, yumurta veya gamet dağıtılan yerlerin isim ve adresleri tespit edilerek Bakanlık ve ilgili İl/İlçe Müdürlüklerine durum bildirilir.

1.19.14.     Aynı su kaynağı üzerinde bulunan diğer çiftliklere giren su, giriş yerinde dezenfekte edilir.

1.19.15.     Üretim çiftliklerinde ve tesislerde hastalık sebebiyle alınan karantina tedbirleri son imhadan 30 gün sonra, Bakteriyel böbrek hastalığı ise istisna olarak 60 gün sonra dezenfeksiyon yapılarak kaldırılır. Doğal yataklarda ise son iki yıl yapılan hastalık izleme sonuçlarının negatif olmasından sonra karantina tedbirleri kaldırılır.

1.19.16. İşletmelere aşağıda belirtilen hususlar önerilmelidir.

a)Yeni konulacak yumurtalar iodofor (0.1 ppm iodin) ile 1 dakika muamele edilir. 3-5 dakika temiz deniz suyu ile yıkanıp dezenfekte edilmiş tanklara aktarılır. Yeni balık populasyonu oluşturulurken alınacak balıkların veya yumurtaların alındığı işletmenin viral enfeksiyonlardan ari olduğunu gösteren raporları bulunmalıdır.

b)Enfeksiyon etkeninin yok edilmesi ve daha sonraki salgınların önlenmesi için tesislerde UV rays UV-C (254 nm)’lik dezenfeksiyon sistemlerinin veya filtrasyon sistemlerinin kurularak suyun havuzlara gitmeden önce bunlardan geçirilmesi gereklidir.

c)Isıl işlem görmüş yem kullanılmalıdır (VHS virusu 50 °C’de 10 dakikada, IPN virusu 80° C’de 10 dakikada inaktive olur).

 

1.20.     ÇİFT KABUKLU YUMUŞAKÇA VE KABUKLU HASTALIKLARI

 

1.20.1.        Bilindiği üzere 22/1/2011 tarih ve 27823 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile çift kabuklu yumuşakçalarda görülen Bonamiosis exitiosa, beyaz benek hastalığı, sarıbaş hastalığı, taura sendromu, Perkinsus marinus ile Microcytos mackini ihbari mecburi hastalıklar listesine alınmıştır. Buna göre ihbari mecburi olan çift kabuklu yumuşakça ve kabuklu hastalıklarına duyarlı türler  (EK-24) de belirtilmiştir.

1.20.2.        Çift Kabuklu yumuşakça veya kabuklularda herhangi bir anormal ölüm görülmesi durumunda, yetiştiriciler veya bu tür gözlemlerde bulunan herhangi bir kişi tarafından mümkün olan en kısa sürede İl/İlçe Tarım Müdürlüğüne ihbarda bulunulacaktır.

1.20.3.        Anormal ölüm görülen çift kabuklu yumuşakça ve kabuklulardan numuneler alınarak laboratuara marazi madde gönderilecektir. Laboratuar sonuçları gelene kadar geçici kordon konulacak ve kordon altındaki bölgeden hiçbir yumuşakça veya kabuklu çıkarılmayacaktır.

1.20.4.        Laboratuar sonucuna göre ihbari mecburi bir çift kabuklu yumuşakça veya kabuklu hastalığı tespit edilmesi durumunda aşağıdaki mücadele yöntemi uygulanacaktır.

·   Önce bir epidemiyolojik araştırma yapılarak bulaş yolları ve bulaşma kaynakları tespit edilecek ve buralarda da gerekli tedbirler alınacaktır.

·   Hastalığın klinik belirtisini gösteren hayvanlar öldürülerek imha edilecektir.

·   Hastalığın klinik belirtisini göstermeyen hayvanlar ise insan tüketimine sunulabilecektir.

·   Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu tarafından aynı hastalıkla enfekte olmuş başka çiftlikler, yetiştirme alanları veya hasat edilmiş doğal yataklara hayvanların hareketine izin verilebilir.

·   Üretim çiftliklerinde ve tesislerde, hayvanlar imha edildikten ve piyasaya arz edildikten sonra gerekli temizlik ve kimyasal maddelerle dezenfeksiyon yapılacaktır.

·   Üretim çiftliklerinde ve tesislerde hastalık sebebiyle alınan karantina tedbirleri son imhadan 30 gün sonra, dezenfeksiyon yapılarak kaldırılır. Doğal yataklarda ise son iki yıl yapılan hastalık izleme sonuçlarının negatif olmasından sonra karantina tedbirleri kaldırılır.

·   Çift Kabuklu Yumuşakça hastalıkları ile ilgili olarak 2010 yılında, Balıkesir,  Çanakkale ve İzmir illerinde Bakanlığımızca onaylanmış ve onaylanacak üretim alanlarında yılda iki kez izleme çalışması yapılacaktır. İzleme programı ile ilgili Çift Kabuklu Yumuşakça Hastalıkları İzleme Programı Bilgi Formu (EK-29), Çift Kabuklu Yumuşakçalarda Hastalık/Anormal Ölümler Bilgi Formu (EK-30) ve Yumuşakça Örneklerinin Paketlenmesi (EK-31) ekte belirtilmiştir. İzleme programı ile ilgili diğer detaylar daha sonra bildirilecektir.

 

1.21.              AT VEBASI HASTALIĞI

 

1.21.1        Hastalığın kolaylıkla uzak bölgelere yayılmasında Culicoides cinsi sineklerin rolü büyüktür. Hastalık 1960 yılında Güney illerimizde büyük ölümlere neden olmuş1961 yılında Ege bölgesinde Salihli, Turgutlu ve Manisa’da görülmüştür. Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen canlı attenüe at vebası aşısı ve kontrol programları ile hastalık söndürülmüş ve bu güne kadar başka mihrak rapor edilmemiştir. Ancak hastalığın Eylül 2007 de Senegal ve Eylül 2008 de Etiyopya’da rapor edilmesi yanında, aynı vektörlerin neden olduğu Mavidil hastalığının Akdeniz Ülkelerinde ve Bulgaristan’da görülmesi, At Vebası hastalığının görülebilirliği açısından önem taşımaktadır. Bu durum dikkate alınarak bölgedeki atlarda görülen her şüpheli vaka mutlaka Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne bildirilecektir.

       

1.22.     KÜÇÜK KOVAN KURDU (AETHİNA TUMİDA)

 

1.22.1        Larvaları bal veya polen depolu peteğin içerisinden tünel kazarak peteğe zarar veren veya bunları yok eden, bala dışkı bırakan, balın rengini değiştiren ve balda mayalanmaya ve köpüklenmeye yol açan bir böcektir. Söz konusu semptomların görüldüğü kovanlar hastalık yönünden incelemeye alınacaktır.  Kovan hareketleri ve etkenle bulaşık ekipman kullanımı hastalığın yayılmasına neden olduğundan hastalık görülen işletmede kovan hareketleri ile bulaşık materyalin hareketleri kısıtlanacaktır.

1.22.2        Hastalık tespit edilen arıcılık işletmesinde bulunan ısıya dayanıksız malzemeler ve kovanın tamamı arılıktan uzak bir yerde kazılan bir çukurda yakılarak  imha edilir. Isıya  dayanıklı kovanın gövde, kapak ve dip tahtası ile işletmede kullanılan her türlü malzeme, yüzeyler iyice kazındıktan sonra pürmüzle yakılarak kullanılmasına izin verilir.

 

1.23.     TROPİLAELAPS AKARI (TROPİLAELAPS MİTE)

 

1.23.1.  Arıları etkileyen bir parazit olan Tropilaelaps akarı uzunluğu 1 mm’ ye kadar uzanan kırmızı kahverengi bir akardır. Tropilaelaps akarlarının istila ettiği kolonilerde, Varroa hastalığına benzer hasarlar görülür. Yavru arılarda yüksek mortalite düzeyleri, düzensiz veya zayıf yavrulama, delikli kapsüller ve yetişkin arıların beklenen yaşam ömründe azalma görülebilir. Şiddetli istilalarda ölü yavru sayısı fark edilebilir koku yayacak kadar artabilir. Varroa için kullanılan akarasitler büyük olasılıkla Tropilaelaps’a karşı etkilidir. Söz konusu semptomların görüldüğü kovanlar hastalık yönünden incelemeye alınacaktır.  Kovan hareketleri hastalık görülen işletmede kısıtlanacaktır.

1.23.2. Hastalık tespit edilen arıcılık işletmesinde bulunan ısıya dayanıksız malzemeler ve kovanın tamamı arılıktan uzak bir yerde kazılan bir çukurda yakılarak  imha edilir. Isıya  dayanıklı kovanın gövde, kapak ve dip tahtası ile işletmede kullanılan her türlü malzeme, yüzeyler iyice kazındıktan sonra pürmüzle yakılarak kullanılmasına izin verilir.

 

1.24.     EPİZOOTİC HAEMORRHAGİC DİSEASE (EHD)

 

1.24.1  Ülkemizde 2007 yılı Haziran ve Temmuz aylarında Aydın ve Muğla illerinde sığırlarda göz kapaklarında şişlik ve lakrimasyon, salivasyon, konjuktivalarda hiperemi, burun akıntısı, değişik derecelerde nekrotik-erosiv ve yer yer ülseratif tabiatta stomatitis, bazı olgularda keratitis, memede kızarıklık ile karakterize salgınlar görülmesi üzerine Bornova VKAEM tarafından gerekli inceleme yapılmış, hasta hayvanlardan izole edilen viruslar ile hastalığı atlatan hayvanlara ait kan serumu örnekleri İnstitute For Animal Healt Pirbright Laboratory’ye EHD şüphesi ile gönderilmiş ve EHD tip 6 olarak identifiye edilmiştir.

1.24.2  2008 yılı Temmuz ayında ise Denizli ve İzmir illerinden Bornova VKAEM ateş, burun akıntısı, ağız ve dilde yara, ishal, dilde morarma, yüzde şişlik ve kuzu ölümleri anemnezi ile koyun materyallerinden EHD virusu izole edilmiştir.

1.24.3   Ülkemizde hem sığır hem de koyunlarda görülen EHD hastalığı, culicoides cinsi sokucu sinekler tarafından taşınmaktadır. Bu nedenle hastalıkla mücadele amacıyla culicoideslere yönelik olarak düzenli uygun ilaçlar kullanılmalıdır.

1.24.4  Sığır ve koyunlarda yukarıda söz edilen semptomlara rastlandığında, şüpheli hayvanlardan EDTA’lı kan, ölen hayvanlardan iç organ örnekleri, hastalığı atlatan hayvanlardan 21-30 gün sonra kan serumu soğuk zincirde bölge enstitüsüne gönderilmelidir.

1.24.5   Hastalık tespit edilen işletmede bulunan enfekte ve şüpheli hayvanların, virüs saçımını önlemek üzere, kesime sevk edilmesi için yetiştirici teşvik edilecektir. Hastalık nedeniyle konulan kordon ve karantina önlemleri, klinik semptomların ortadan kalkmasından sonra, etkenin inkubasyon süresi dikkate alınarak yapılacak laboratuar incelemesinde, etkenin tespit edilmemesi durumunda, temizlik ve dezenfeksiyon yapılarak kaldırılacaktır.

  

1.25    İHBARI MECBURİ DİĞER HAYVAN HASTALIKLARI

 

1.25.1 5996 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile İhbarı Mecburi Hayvan Hastalıkları yeniden belirlenmiş ve 22 Ocak 2011 tarih ve 27823 sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır.

1.25.2 Bakanlığımızca 5996 sayılı Kanun gereği hazırlanması gereken ikincil mevzuat çalışmaları, Avrupa Birliği mevzuatı paralelinde sürdürülmektedir.

1.25.3 Söz konusu ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanana kadar 3285 sayılı Kanun çerçevesinde yayımlanmış Yönetmelik ve talimatlarda yer alan, 5996 sayılı kanuna aykırı olmayan hükümlerin uygulanmasına devam edilecektir.

1.25.4 Bakanlığımızca Avrupa Birliği mevzuatı doğrultusunda yayımlanan ancak daha önce ihbarı zorunlu hastalıklar listesinde yer almayan hastalıklar için mevzuat oluşturulana kadar hastalığın tespit edildiği işletmelerde kordon ve karantina önlemleri alınacak, hasta, şüpheli ve sağlam hayvanlar birbirinden ayrılacaktır. Hastalığın yayılımının önlenmesi için hasta ve şüpheli hayvanların kesime sevk edilmesi için yetiştiriciler teşvik edilecektir. Hastalık nedeniyle konulan kordon ve karantina önlemleri, klinik semptomların ortadan kalkmasından sonra, etkenin inkübasyon süresi dikkate alınarak yapılacak laboratuar incelemesinde, etkenin tespit edilmemesi durumunda, temizlik ve dezenfeksiyon yapılarak kaldırılacaktır.

  

2.    İHBARI MECBURİ OLMAYAN BAZI HASTALIKLAR

 

2.1.INFECTIOUS BOVINE RHINOTRACHETS (IBR/IPV) HASTALIĞI

 

2.1.1.           IBR/IPV hastalığının ülkemizde yayılmasını önlemek amacıyla özellikle damızlık hayvanlara yönelik aşağıdaki tedbirlerin gerek İl Müdürlüklerince, gerekse ilgili kurum ve kuruluşlarca alınması gerekmektedir. Buna göre;

a)    Tabii tohumlama boğalarının, hastalıktan korunması için mutlaka inaktif marker IBR aşısı ile aşılanması, inaktif marker aşılarının seronegatif hayvanlara yapılması, 6 ayda bir rutin olarak IBR yönünden kontrol edilmesi ve seropozitif boğaların kesinlikle damızlıkta kullanılmaması,

b)    2003 yılından itibaren özel ve kamuya ait damızlık sığırlarda inaktif marker IBR aşısı uygulamasına geçilmesi,

c)    Besi hayvanlarına ise inaktif konvansiyonel veya inaktif marker IBR aşı uygulamasının kontrollü yapılması için besicilerin teşvik edilmesi,

d)    Hastalıktan ari işletme oluşturmak amacıyla gönüllü yetiştiricilerin taleplerine ilişkin projelerin desteklenmesi,

e)    Sun’i tohumlama boğa adaylarında ve sun’i tohumlama boğalarında Bakanlığımızın 28.08.2002 tarih ve SKD/STT.11.08.11.2854 sayılı Talimatında yer alan hükümlere göre hastalık testlerinin yapılması, sun’i tohumlama boğalarına IBR aşısı uygulanmaması, stok spermalarda virus izolasyonu yapılması ve sonucun negatif çıkması halinde spermaların piyasaya sunulması, seropozitif boğaların damızlıktan çıkarılarak kesime sevk edilmesi gerekmektedir.

 

2.2.        GUMBORO HASTALIĞI

 

2.2.1.                 Kanatlı yetiştiricisini büyük ekonomik kayıplara uğratan önemli hastalıklardan biride Gumboro (Infeksiyöz bursal hastalığı-IBD) hastalığıdır.  Hastalığın çok bulaşıcı ve immunosupresif olması nedeniyle kanatlı sektörü açısından ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Hastalıkla mücadelede ve korunmada alınacak idari tedbirlerin yanında, aşı seçiminin ve programlarının çevredeki hastalık riski durumu ve civcivlerin maternal antikor düzeyinin belirlenerek yapılması gerekmektedir.

 

2.3    IPEKBÖCEĞINDE KARATABAN (NOSEMA)

 

2.3.1             İllerde 2003 yılında kayıt altına alınmayan ipekböceği işletmeleri kayıt altına alınacak, üreticilere karataban hastalığı hakkında bilgi verilecek, 2003 yılında olduğu gibi Beslenme evleri ile sahaların iki kez dezenfeksiyon yapılması sağlanarak, "Dezenfeksiyon Belgesi" verilecektir. Dezenfeksiyon Belgesi olmayan işletmelere tohum verilmeyecektir.

     

2.4.                TEK TIRNAKLILARDA BABESİOSİS (B.caballi) ve THEİLERİOSİS (T.equi)

 

2.4.1.           Ülkemizde tek tırnaklılarda Babesiosis (B.caballi) ve Theileriosis (T.equi) hastalığının kontrolü için İl/İlçe Müdürlüklerince yapılan hastalık taramalarında atlar söz konusu hastalıklar bakımından muayeneye tabi tutulacak ve hastalık belirtisi gösterenlerden EDTA’lı kan ile üzerlerinde bulunan keneler bölge enstitülerine teşhis amaçlı gönderilecektir.

2.4.2.           Klinik olarak şüpheli hayvanların tedavileri yapılmalı ve klinik belirtiler ortadan kalkıncaya kadar diğer tek tırnaklılardan ayrı tutulmalıdır.

2.4.3.            Teşhis amaçlı gönderilen kan serumu ya da kan örneğinin şüpheli çıkması durumunda hayvanların gözetim altına alınması, bu hayvanların ve seronegatif tespit edilmiş tek tırnaklıların 1 yıl boyunca her ay düzenli olarak laboratuar muayenelerinin tekrarlanması gerekmektedir.

2.4.4.           Hastalık OIE’nin hastalıklar listesinde yer aldığından AB ülkeleri tarafından hayvan giriş-çıkışlarında bu hastalıkların her türlü kontrolü yapılarak arilik aranmaktadır. 

2.4.5.           Hastalığın ülkemizde varlığı, yayılışı hakkında yeterli bilgiye sahip olunması, bulaşma ve nakillere engel olunması için ülkeye giriş ve çıkışı yapılan atlar da dahil olmak üzere gerekli tüm kontrolleri yapılmalıdır.

2.4.6.           Hastalıktan korunmada tek tırnaklıların üzerindeki ve bulundukları yerdeki kenelerle mücadele de oldukça önem arz etmektedir. Atların barınaklarındaki çatlak ve yarıklar kapatılmalı, badana edilmeli, yer ve duvarlar uygun akarisitlerle ilaçlanmalı ve kenelerin yaşam alanları bozulmalıdır. 

 

 

 

2.5.        KENE MÜCADELESİ (KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ)

 

 

2.5.1.           Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı bir hayvan hastalığı değildir. Hastalık etkeni hayvanlarda bulunmakla birlikte herhangi bir semptoma sebep olmamaktadır. Hastalık etkenini taşıyan kenelerin insanla teması durumunda, insanlarda hastalık görülmektedir.

2.5.2.           Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı zoonoz karakterli bir hastalık olup, hastalığın görüldüğü iller başta olmak üzere tüm illerde kene mücadelesi oldukça önem taşımaktadır. Bu kapsamda üreticilere yönelik olarak gerek barınak ve gerekse hayvanlarda alınacak önlemler konusunda bilgilendirme çalışmaları sürdürülecek, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliği artırılacaktır.

2.5.3.           Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı görülen yörelerden toplanan başta Hyalomma marginatum marginatum olmak üzere, Hyalomma excavatum, Rhipicephalus bursa, Boophilus annulatus, Dermacentor marginatus gibi bazı kene türleri hastalığın vektörü olarak tespit edilmiştir. Bu amaçla;

·   Özellikle dağlık, ormanlık alanlarda hastalığın yaygın olduğu göz önünde bulundurularak çiftlik hayvanları, kene kaynağı olabilecek diğer yabani hayvanlardan (yaban tavşanı, kirpi, domuz, deve kuşu ve bazı kuşlar) uzak tutulmalıdır.

·   Hastalığın görüldüğü illerde, kene mücadelesiyle ilgili eğitim çalışmalarına önem verilerek, kenelerin yaşam koşullarının bozulması gibi ilaçlama harici önlemler de anlatılmalıdır (barınaklarda bulunan yarık ve çatlakların sıvanması, barınakların badana edilmesi v.b). Ayrıca ilaçlama, hayvan veya insan üzerinden kenenin nasıl ayrılacağı v.b konularda demonstratif çalışmalar yapılmalıdır.

·   Hayvanların ilaçlanmasında kenelerin aktif oldukları dönemde (yörelere göre değişmekle birlikte Mart-Ekim ayları arası) periyodik olarak ilaçlamalar yapılmalıdır. Diğer dönemlerde de periyodik olarak kene kontrolleri ve buna bağlı ilaçlamalar yapılmalıdır. Mücadele çalışmalarına mahalli idarelerin ve yerel yönetimlerin katılımı sağlanmalıdır. Mümkün olduğu ölçüde bu ilaçların uzun etkili olanları tercih edilmelidir.

·   İlaçlama yapanlar eldiven, koruyucu kıyafet, temizlik ve dezenfeksiyon gibi kişisel korunma önlemi almalıdır.

·   Yapışan keneler kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan (bir pensle sağa sola oynatarak, çivi çıkarır gibi) alınmalıdır.

·   Isırılan kişinin iki hafta süreyle ateş ve diğer belirtiler yönünden takip edilmesi gerekmektedir. (ateşin  38,5 °C veya üzerinde olması halinde acilen tam teşekkülü hastaneye başvurulmalıdır)

·   Barınaklar için yerde ve duvarlarda uzun süre kalabilecek akarisidler buharlaşma etkisi de dikkate alınarak püskürtme-pulverizasyon şeklinde kullanılmalıdır. Mümkün olduğu ölçüde bu ilaçların uzun etkili olanları tercih edilmeli, ilaçlamalar yapılırken kene aktivasyonu, birbirini izleyen periyotlarda farklı ilaçların kullanılması gibi durumlar da gözetilmelidir.

·         Hayvanların mümkün mertebe kapalı alanlara alınarak ilaçlanması ve ilaçlamadan sonra bir-iki saat bekletilmesi gerekmektedir.

·   İlaçlama çalışmaları kampanya tarzında yürütülmeli ve çalışmalar doğrudan İl Müdürlerince koordine edilmelidir.

·   Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüklerince İl Müdürlüklerinde görevli Veteriner Hekim, Mühendis, Tekniker, Teknisyen, Biyolog, Tarım Danışmanı, Sözleşmeli personel vb tüm personele yönelik eğitim toplantısı yapılarak mücadelenin ayrıntıları ile kişisel korunma önlemlerinin anlatılmalıdır.

·   İhtiyaç halinde illerde diğer kurum ve sivil toplum kuruluşlarından destek alınması, başta araç olmak üzere alet-malzeme ve diğer konularda İl Özel İdarelerinden destek alınması gerekmektedir.

·   İlaçlamanın ilacın prospektüsüne uygun olarak yapılmasının sağlanması ve gereksiz ilaç kullanımının engellenmesi, sığırların 6 hafta sonra yeniden ilaçlanmasının ihmal edilmemesi gereklidir.

·   Gerek mücadele öncesi ve gerekse mücadele esnasında bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmalarında yerel radyo ve televizyonlardan yararlanılması, panik yaratmayan, güven duyulan ve tutarlı açıklamaların yapılarak halkın aydınlatılması gerekmektedir.

 

2.6                   VARROASİS

 

 

2.6.1        Varroa hastalığı arı yetiştiricilerini büyük ekonomik kayıplara uğratan hastalıklardan biridir. Yetiştiricilere hastalık hakkında bilgi verilerek, hastalık ile mücadelede asıl önemli noktanın bilinçli bir arıcılık olduğu anlatılacak ve gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır.

2.6.2        Yetiştiricilerin arı sağlığında ruhsatsız ve veteriner hekimlerin kontrolü dışında etiket dışı ilaç kullandıkları veya ilaçları uygun zamanda kullanmadıkları bunun sonucunda da arı ürünlerinde kalıntı problemleri oluştuğu bilinmektedir. Yetiştiricilerle yaygın bir şekilde temas kurularak hastalıkların; doğru ilaçların doğru zamanda kullanılması ile önlenebileceği hatırlatılacaktır.  

2.6.3       Varroa ile mücadele için fiziksel, kimyasal, biyolojik ve hatta genetik yöntemler denenmekle birlikte en çok kimyasal yolla mücadele edilmektedir. Kimyasal yolla yapılan mücadele bazen yanlış uygulamalar sonucu arı akarları yanında kendisi de bir akar olan arıya da zarar vermektedir. Mücadelede kullanılması gereken ilaçlar, uygun dozları ve zamanı konusunda yetiştiricilere yapılacak eğitim çalışmalarına önem verilmelidir. Eğitimlerde akarlarda oluşabilecek dirençlilikten dolayı münavebeli ilaç kullanımının önemine dikkat çekilmelidir.

           

 

 

 

Ş- HAYVAN REFAHI

 

 

1.            Hayvan sağlığı ile birlikte ele alınan hayvan refahı konusuna özel önem verilecektir.

2.            Hayvanlarda acı ve ıstırap, yara bere, stres ve korkuya neden olacak hiçbir müdahaleye izin verilmeyecektir.

3.            Gerek çiftlik hayvanlarının bakımı, beslenmesi, nakliyesi ve kesimi esnasında gerekse deneysel ve diğer bilimsel amaçlar için hayvan kullanımında eziyetten uzak ve minimum düzeyde heyecan, acı ve ızdırap duymalarını sağlayacak düzenlemelerin yapılması için ilgili kurumlarla koordinasyon içerisinde eğitim ve yayım çalışmaları sürdürülecektir.

4.            Salgın ve zoonoz hastalıkların kontrolü ve eradikasyonu nedeniyle yapılacak zorunlu itlaf işlemlerinde kamuoyu duyarlılığı dikkate alınarak önlem alınacaktır.

5.            İtlaf edilmesi gereken hayvanların imhasında sağlık ve sanitasyon tedbirleri aksatılmayacak ve çevrenin korunmasına özen gösterilecektir.

 

Yukarıda belirtilen prensipler çerçevesinde 2011 yılı mücadele programının merkez ve taşra kurumlarımızda salgın, bulaşıcı ve paraziter hastalıklarla mücadele hizmetlerini fiilen yürütmekte olan tüm yönetici, veteriner hekim ve yardımcı sağlık personeli ile diğer görevliler tarafından aksatılmadan titizlikle uygulanması, uygulamalar esnasında hızlı haberleşme, çabuk ve güvenilir teşhis, zamanında müdahale, entegre gıda güvenliği yaklaşımı konusunda daha etkin görev alınması ve AB uyum sürecinde sürekli yenilenen mevzuat ve uygulamaların takip edilmesi, daha etkin kontrol ve denetim yapılması, bu genelgenin İl Müdürlüklerindeki ilgili tüm personele imza karşılığı tebliğ edilmesi, aynı zamanda ilgili kurum ve kuruluşlara duyurulması, gerekli koordinasyonunun sağlanması ve yenisi gelinceye kadar uygulamanın bu doğrultuda yapılması hususlarında gereğini önemle arz/rica ederim.

 

 

 

 

 

                                                                                         İMZA

                                                                                                          Doç. Dr. Muzaffer AYDEMİR

                                                                                                                       Genel Müdür

                                                                                 

 

 

 

 

DAĞITIM:

Gereği:                                                                  Bilgi:

81 İl Valiliğine (İl Müdürlüğü),

İçişleri Bakanlığına

8 VKAEM’ne

Teftiş Kurulu Bşk.lığına,

Şap Ens. Müd.ne,

Hukuk Müşavirliğine,

Tarımsal Üretim ve Geliştirme Gn.Md.ne

Sağlık Bak.na (Temel Sağlık Hiz. Gn.Müd.)

Tarımsal Araştırmalar Gn.Müd.ne,

Çevre ve Orman Bak.na (Doğa Koruma ve

Teşkilatlanma ve Destekleme Gn.Müd.ne,

Milli Parklar Gn.Müd.)

Tarım İşletmeleri Gn.Müd.ne,      

Genelkurmay TSK Sağlık Komutanlığına

Strateji Geliştirme Bşk.lığına,

BESD-BİR,

Personel Gn. Müd.ne,

Türkiye Yum.Ürt. Birliği,

İdari ve Mali İşler Dai. Bşk.na,

Türkiye Arı Yet.Merk. Birliğine,

Dış İlişkiler ve AB Koord. Dai. Bşk.na,

Türkiye Yem San. Birliğine,

Yayın Dai. Bşk.na,

TOBB,

Tarım Reformu Gn. Müd.ne,

TZOB,

Atatürk Orman Çift.Müd.ne,         

SETBİR,

Et ve Balık Kurumu Gn. Müdürlüğüne, 

ET-BİR,

Vet. Fak. Dekanlıklarına,

VISAD,

Türk Vet. Hek. Birliği Merkez Konseyine,

Yüksek Komiserler Kurulu Başkanlığına,

Tarım Kredi Koop. Mer. Birliğine,

Türkiye Jokey Kulübü Başkanlığına,

Türkiye Şeker Fab. A.Ş.ne,

Türkiye Damızlık Sığır Yetiş.Mer. Birliğine

Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiş.Mer.Bir.

Türkiye Kasaplar Federasyonuna

 

 

 

 

 
 

     
Web Tasarım - Venüs Ajans